Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αυξάνονται οι καρκίνοι σε βιομηχανικές περιοχές

Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα

Εντονη είναι η ανησυχία του Συλλόγου Γονιών παιδιών με νεοπλασίες «Φλόγα» και γενικότερα των κατοίκων του Νομού Μαγνησίας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη ρύπανση και γενικότερα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, από τις ρυπογόνες βιομηχανίες του Νομού.

Το ζήτημα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κακλαμάνη.

«Ο Σύλλογος Γονιών παιδιών με νεοπλασίες Μαγνησίας αναφέρει ότι από τα 75 περιστατικά παιδικού καρκίνου στο ΠΣ Βόλου τα τελευταία 15 χρόνια, τα 54 αφορούν τις περιοχές "Αγριά, Ν. Δημητριάδα, Αλλη Μεριά, Αγ. Ονούφριο, ενώ τα 21 στην περιοχή της ΜΕΤΚΑ, Αγ. Σπυρίδωνα και ειδικότερα στην περιοχή περί τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και τους Αγ. Ανάργυρους"», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τα στοιχεία αυτά, συνεχίζουν, δημιουργούν έντονη ανησυχία και βάσιμα ερωτηματικά τόσο στα μέλη του Συλλόγου «Φλόγα» όσο και στους κατοίκους του νομού, σχετικά με τις επιπτώσεις των βιομηχανικών αερίων ρύπων από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, που βρίσκονται εντός ή γειτνιάζουν στις παραπάνω οικιστικές περιοχές, τα οποία θα απαντηθούν από τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών.

Εντονες επίσης είναι οι ανησυχίες των κατοίκων, μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν. Ιωνίας από τις επιδράσεις στη ζωή των κατοίκων από τον υποσταθμό της ΔΕΗ, όσο και από τις γραμμές υψηλής τάσης που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές. Από την ίδια ανησυχία διακατέχονται και οι κάτοικοι της περιοχής Αλλη Μεριά, όπου λειτουργεί υποσταθμός της ΔΕΗ.

«Η αναγκαιότητα παρέμβασης και λήψης μέτρων ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - είναι άμεση και επιβεβλημένη. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο:

  • Να γίνουν επιδημιολογικές έρευνες - μελέτες στις παραπάνω περιοχές.
  • Να δρομολογηθεί η μεταφορά των υποσταθμών Αλιβερίου και Αλλης Μεριάς εκτός οικιστικών περιοχών.
  • Η όδευση των γραμμών υψηλής τάσης προς τον υποσταθμό της Αλλης Μεριάς μπορεί να υπογειωθεί κατά μήκος της νησίδας - στο κέντρο - του περιφερειακού δρόμου, όπως λένε ειδικοί».

«Η αιτιολογία πως τέτοιες αλλαγές έχουν υψηλό κόστος δεν μπορεί να επικρατούν, όταν υπάρχουν έστω και υπόνοιες ότι είναι σε βάρος της ζωής των παιδιών και των κατοίκων γενικότερα», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιδημιολογικές μελέτες και αν σκοπεύει να απαλλάξει το ΠΣ Βόλου από τους ρύπους των βιομηχανιών και της ΔΕΗ. Τέλος, αν θα προχωρήσει στη μεταφορά των υποσταθμών Ν. Ιωνίας και Αλλης Μεριάς, καθώς και στην υπογείωση των γραμμών υψηλής τάσης εντός του περιφερειακού. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ν. Ιωνίας είναι διατεθειμένος να δώσει ανάλογη οικοπεδική έκταση για τη μεταφορά του υποσταθμού του Αλιβερίου στη βάση της ανταλλαγής με το οικόπεδο του υποσταθμού της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ