Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δεν είναι όλα εμπόριο

Το πνεύμα ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας διαπνέει τα πανεπιστήμια σε όλο και πιο έντονο βαθμό. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πρόταση που τέθηκε χτες στη Συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να εμπορευτεί το ιστορικό σήμα της: τον Προμηθέα Πυρφόρο. Η πρόταση, που μετέφερε στη Σύγκλητο ο πρύτανης του Ιδρύματος, προέβλεπε να δοθεί η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης από ιδιώτη του σήματος του Ιδρύματος, δηλαδή, να το τυπώνει σε μπλουζάκια, στιλό, τετράδια, καπελάκια κ.ο.κ.

Σ' αυτό το σημείο έχει φέρει τα ιδρύματα η πολιτική υποχρηματοδότησης των πράσινων και μπλε κυβερνήσεων κι όταν τα ιδρύματα διεκδικούν κονδύλια, οι παραινέσεις των κυβερνήσεων προς τα ιδρύματα είναι τέτοιες σα να τους λένε: ξεπουληθείτε! Μην ξεχνάμε ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνεται η δυνατότητα «αξιοποίησης» της περιουσίας των ιδρυμάτων, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στα ιδρύματα να φτιάξουν και εταιρίες γι' αυτή την αξιοποίηση.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που αντιστέκονται. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. επέμεινε και τελικά πέτυχε να μην ξεπουληθεί ο «Πυρφόρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ