Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σκάκι. Ενας κόσμος χωρίς όρια

Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ λάβαμε στην εφημερίδα μας, επιστολή - δελτίο Τύπου - με ευχές, καθώς και δύο πρόσφατες σκακιστικές εκδόσεις, στα πλαίσια της διάδοσης και ανάπτυξης του πνευματικού αθλήματος και γιατί όχι, στα πλαίσια μιας μελλοντικής αμοιβαίας προβολής του σκακιού. Ηδη, τόσο η σκακιστική στήλη του «Ριζοσπάστη», όσο και η τηλεόραση του «902», στην εκπομπή «Σκακιστικό Ραντεβού» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 16.30, έχει αναφερθεί στο πολύ προσεγμένο σκακιστικό περιοδικό «Σκάκι για όλους», καθώς και στο βιβλίο του «Χρ. Κεφαλή «Σκάκι και κουλτούρα».

Ευχαριστούμε, λοιπόν, τους συντελεστές των σκακιστικών εκδόσεων, οι οποίοι στο δελτίο Τύπου υπογραμμίζουν: «Το σκάκι είναι το κορυφαίο διανοητικό άθλημα. Οι πιθανοί συνδυασμοί στην ανάπτυξη είναι κυριολεκτικά άπειροι. Ετσι σε υψηλό επίπεδο δεν αρκεί ο κοινός νους. Χρειάζεται φαντασία και διαίσθηση. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει την προσοχή των μεγάλων στοχαστών, από τον Βολταίρο μέχρι τον Αϊνστάιν».

Σ' αυτό συμφωνεί και η πρωταθλήτρια Ελλάδας WGM Αννα - Μαρία Μπότσαρη, σε συνέντευξη στο «Σκάκι για όλους» και συμπληρώνει ότι το σκάκι δεν είναι απλά μαθηματικά, δεν είναι μόνο μέτρημα, δεν είναι μόνο ταχύτητα, είναι διαίσθηση, ένστικτο, έμπνευση, είναι όλα αυτά.

Για το ματς Κασπάροβ - Χ3D FRITZ, η ταλαντούχα σκακίστρια του ΣΟ Καβάλας υποστηρίζει, για το θέμα «Ανθρωπος και υπολογιστής στο σκάκι», ότι είναι μία άνιση μάχη. Ο υπολογιστής υπερέχει ψυχολογικά γιατί ο άνθρωπος επηρεάζεται από το άγχος του, από την ψυχολογική του κατάσταση τη στιγμή της παρτίδας. Ο υπολογιστής δεν έχει συναισθήματα, εκείνος υστερεί στο ένστικτο, στη διαίσθηση και τη δημιουργικότητα, γιατί παίζει βάσει του προγράμματος. Βέβαια, υπερέχει σε ταχύτητα και δεν αισθάνεται κόπωση. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που γι' αυτόν η κόπωση είναι σημαντικός παράγοντας, γιατί μιλάμε για πλήρη πνευματική απασχόληση ωρών. Τελικά, είναι σαν να συγκρίνουμε δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Εγώ πιστεύω ακράδαντα - συνεχίζει στη συνέντευξή της η Μπότσαρη - ότι αν παίξουν ένας υπολογιστής με έναν άνθρωπο ίδιου επιπέδου (εννοεί εδώ ίδιας δυναμικότητας σε ΕΛΟ), ο υπολογιστής θα χάσει.

Οσον αφορά στο ματς που έπαιξε ο Κασπάροβ, εγώ πιστεύω ότι ήταν στημένο. Είχε χάσει με έναν παιδικό τρόπο, με μια θεωρητική βαριάντα που υπάρχει σε όλα τα βιβλία λίγων κινήσεων. Αυτό ήταν αδιανόητο να μην το ήξερε ο Κασπάροβ, προφανώς το έκανε επίτηδες για να δείξει ότι το ματς ήταν στημένο. Πράγμα που θα πει πως αυτά τα ματς έχουν και άλλες περίεργες ας πούμε ...παραμέτρους.

Μία πολύ μεστή - κατά τη γνώμη μας - και όχι μακριά από την πραγματικότητα τοποθέτηση, της νεαρής Ελληνίδας Γκραντ - Μετρ!

Αλλα θέματα του περιοδικού (Νο 2 Μαρτίου): Σκακιστικά νέα από την περιφέρεια και από τα Πρωταθλήματα Αντρών και Γυναικών, Κασπάροβ - Χ3D FRITZ, ο GM γ. Νικολαΐδης αναλύει. Συνδυασμοί από πρόσφατα τουρνουά, Σκάκι και κινηματογράφος, Καλλιτεχνικό σκάκι, Του σκακιού τα παράξενα... Προσεχείς διοργανώσεις, κίνηση προς κίνηση (παρτίδα Πόλγκαρ - Κάρποβ), Εμάνουελ Λάσκερ. Ο μαχητής - φιλόσοφος, ένθετο για αρχαρίους, υπέροχες φωτογραφίες του Δ. Σκυριανόγλου.

Για κάθε πληροφορία, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ, Γ. Γενναδίου 3, τηλ. 210 3809.712, κ. Μ. Ζαμπάρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ