Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οι κάλπες δεν έβγαλαν αυτοδύναμη κυβέρνηση...

ΣΕΟΥΛ.-

Οι κάλπες που στήθηκαν προχτές στη Νότια Κορέα δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Μείζον Εθνικό Κόμμα» προπορεύτηκε έναντι της κυβερνώσας παράταξης του προέδρου Κιμ-Ντάε Γιουνγκ (Δημοκρατικό Κόμμα Χιλιετίας).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μείζον Εθνικό Κόμμα» καταλαμβάνει τις 133 από τις 273 έδρες της νέας Βουλής. Αντίθετα, η παράταξη του προέδρου Κιμ-Ντάε Γιουνγκ «Δημοκρατικό Κόμμα της Χιλιετίας» κατέκτησε 115 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Την τρίτη θέση κατέκτησαν οι «Ενωμένοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» καταλαμβάνοντας 17 έδρες, ενώ μικρότεροι σχηματισμοί πήραν τις υπόλοιπες οκτώ έδρες. Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος της χώρας δεν ευνοεί το σχηματισμό κυβέρνησης από το επικρατέστερο «Μείζον Εθνικό Κόμμα». Ετσι, οι δύο επικρατέστερες πολιτικές παρατάξεις θα πρέπει να αναζητήσουν λεπτές ισορροπίες για να επιτύχουν συμμαχίες με τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Παράγοντας που οδήγησε στην αδυναμία κάποιας από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις να σχηματίσουν κυβέρνηση εκτιμάται πως ήταν η γενική πεποίθηση του εκλογικού σώματος για εκτεταμένη διαφθορά στους κυβερνητικούς κύκλους. Αυτό το τελευταίο φαίνεται πως ήταν και η βασική αιτία για τη χαμηλή, για τα δεδομένα της Νότιας Κορέας, προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που αυτή τη φορά κυμάνθηκε στο 57,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ