Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΝΤ - ΠΤ
Αντιμέτωπη με χιλιάδες διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται

Associated Press

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηδη χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον με στόχο να επαναλάβουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον περασμένο Νοέμβρη στο Σιάτλ. Αυτή ακριβώς η παλλαϊκή κινητοποίηση είναι που εσκίασε τον προσωρινό Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, Στάνλεϊ Φίσερ που τόνισε σε συνέντευξη Τύπου κάπως υποκριτικά ότι «πρέπει να ακούσουμε τους διαδηλωτές, καθώς έχουμε τον ίδιο στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της φτώχειας»! Ωστόσο, ο Φίσερ υπεραμύνθηκε πάντως, της παγκοσμιοποίησης και απέκρουσε τις κατηγορίες ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα υπερασπίζονται τη βίαιη απελευθέρωση των αγορών.

Πάντως, δεν έχουν την ίδια γνώμη οι χιλιάδες των διαδηλωτών που ήδη συγκεντρώθηκαν και οι υπόλοιποι που αναμένονται... Συγκλίνοντας προς την αμερικανική πρωτεύουσα οι διαδηλωτές έχουν ένα διπλό στόχο. Κατ' αρχήν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους κατά του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος και όχι απλά να εμποδίσουν τις εργασίες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς επίσης και να προβάλουν τη θέλησή τους και απαίτησή τους ότι είναι έτοιμοι να παλέψουν για να δημιουργήσουν ένα κίνημα που θα αγωνιστεί για την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, αυτή η θέλησή τους και ο διπλός αυτός στόχος που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, εκτός από την εύλογη αντίθεση των ιθυνόντων και της καθεστηκυίας τάξης των ΗΠΑ, έχει να αντιμετωπίσει και τους υπαλλήλους της: Τα έγκυρα και «καθιερωμένα» ΜΜΕ και την αστυνομία. Αφ' ενός τα αμερικανικά ΜΜΕ όταν προβάλλουν το θέμα των διαδηλώσεων, είναι πολύ φειδωλά ως προς τις πληροφορίες και απλά υπερτονίζουν το γεγονός ότι μπορεί να προκληθούν αναταραχή και καταστροφές τύπου Σιάτλ, από διάφορους «αναρχικούς»... αποκρύπτοντας τεχνηέντως το γεγονός ότι οι διοργανωτές έχουν σαφέστατα δηλώσει πως πρόκειται για απολύτως ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Αφ' ετέρου η αστυνομία η οποία δείχνει πανέτοιμη να πατάξει «οποιαδήποτε εκδήλωση κοινωνικής ανυπακοής». Ηδη κλιμακώνεται η αστυνομική παρενόχληση ενώ χωρίς καμία αιτία αλλά ούτε και αφορμή, 7 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Είναι απλά το τελευταίο κρούσμα, γεγονός που έκανε την Ενωση Αμερικανών Δικηγόρων να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο, καταγγέλλοντας τα περιστατικά αυτά, «που αποτελούν σοβαρότατες παραβιάσεις του Συντάγματος και των δικαιωμάτων των διαδηλωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ