Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ 9ης ΑΠΡΙΛΗ
Αλλαγές στην κατανομή εδρών

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα και οι βουλευτές αυτών, επικυρώνει σήμερα, η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, δίνοντας έτσι τέλος και στο νέο «ντέρμπι» υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προέκυψε χτες από τον επανέλεγχο των ψηφοδελτίων στα οικεία Πρωτοδικεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από τα Πρωτοδικεία, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και η ΝΔ χάνει μια έδρα στην Α΄ Πειραιά. Αντίστροφα, το ΠΑΣΟΚ χάνει και η ΝΔ κερδίζει μια έδρα στη Β΄ Πειραιά. Ακολούθως το ΠΑΣΟΚ χάνει μία έδρα στην Κοζάνη - την οποία κερδίζει η ΝΔ - ενώ λαμβάνει μία έδρα στο υπόλοιπο Αττικής. Από τις παραπάνω μεταβολές δεν προκύπτουν αλλαγές στο σύνολο των εδρών που συγκεντρώνει καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, κατά συνέπεια η κοινοβουλευτική τους δύναμη δεν αλλάζει. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σημειωθούν αλλαγές εδρών σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, κατά τη διαδικασία της εξομάλυνσης - τελευταία φάση του εκλογικού νόμου - με βάση την οποία η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή θα εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα.

Οι παραπάνω μεταβολές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Β΄ Πειραιά προκύπτουν από τη διπλή καταγραφή των ψηφοδελτίων ενός εκλογικού τμήματος. Είτε τα τηλεγραφήματα που στάλθηκαν από το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα έδωσαν λάθος στοιχεία για το νούμερο αυτού, είτε τα συνεργεία της ΔΕΛΤΑ το κατέγραψαν λανθασμένα. Σύμφωνα πάντως με τη ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, τα συνεργεία της κατέγραφαν ό,τι διάβαζαν στα τηλεγραφήματα που λάμβαναν. Σε άλλες περιπτώσεις, ο επανέλεγχος από τα Πρωτοδικεία έκρινε ως άκυρα ψηφοδέλτια που ήταν έγκυρα και το αντίστροφο.

«Κερδισμένοι», πάντως, από την εξέλιξη αυτή είναι: Ο Ν. Σουμάκης (ΠΑΣΟΚ) που εκλέγεται τελικά στην Α΄ Πειραιά. Ο Β. Μπαρμπαγιάννης (ΝΔ) που εκλέγεται στη Β΄ Πειραιά. Ο Β. Βίζας (ΝΔ) που εκλέγεται στην Κοζάνη και ο Β. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) που εκλέγεται στο υπόλοιπο Αττικής.

«Χαμένοι» είναι ο Π. Μαντούβαλος (ΝΔ) που χάνει την έδρα στην Α΄ Πειραιά. Ο Γ. Καψής (ΠΑΣΟΚ) που χάνει την έδρα στη Β΄ Πειραιά. Ο Γ. Βλαντής (ΠΑΣΟΚ) που χάνει την έδρα στην Κοζάνη και ο Θ. Μπούρας (ΝΔ) που χάνει την έδρα στο υπόλοιπο Αττικής.

Η όλη ιστορία πάντως είναι ένα δείγμα της εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας του ισχύοντος εκλογικού νόμου, που πολλές δίνει έδρα σε μη αναμενόμενη εκλογική περιφέρεια - εκεί δηλαδή όπου κάποιο κόμμα δεν έχει μεγάλη δύναμη.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών (αποτελείται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες και δύο αναπληρωματικούς τους και τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών) καταρτίζει τον πίνακα των τελικών αποτελεσμάτων, με βάση τους πίνακες των αποτελεσμάτων των Πρωτοδικείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ