Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Δυο νεκροί κι ένας τραυματίας

Συνδικάτο Οικοδόμων: Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας!

Eurokinissi

Με δυο νεκρούς εργάτες, έναν στο Μαραθώνα κι έναν στου Ζωγράφου και ένα 19χρονο παλικάρι που σακατεύτηκε χτες το πρωί στο Ιλιον, συνεχίστηκε η θυσία των εργατών για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας. Η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας που «κοστίζουν» ήταν και πάλι η αιτία, με αποτέλεσμα σήμερα να θρηνούμε 24 νεκρούς από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο του «Ρ». Πάνω από 630 υπολογίζονται οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2000 και πάνω από 80 ειδικά στις κατασκευές στην περιοχή της Αττικής από το 2002, σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Το αίμα μας - σημειώνει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο - γίνεται ποτάμι και θα πνίξει αυτούς και την πολιτική τους. Αυτούς που ευθύνονται για τα εργοδοτικά εγκλήματα».

Πιο συγκεκριμένα, με τη ζωή του πλήρωσε το προχτεσινό μεροκάματο ο 42χρονος Αμιράνι Ουτμελιντζέ από τη Γεωργία, όταν έπεσε το μηχάνημα το οποίο χειριζόταν και τον καταπλάκωσε. Το θανατηφόρο ατύχημα έγινε την Τετάρτη στις 2.30 το μεσημέρι στην περιοχή Ραπεντόσα στο Μαραθώνα στο έργο κατασκευής φράγματος αντιπλημμυρικής προστασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργαζόμενος έκανε εργασίες με το μηχάνημα δίπλα στο φράγμα, όταν αυτό έπεσε από ύψος 60 μέτρων, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να βρει ακαριαίο θάνατο. Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι στο συγκεκριμένο έργο που έχει αναλάβει η εταιρία «Μετρό ΑΠΕ» έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν σωρεία ελλείψεων, μέτρων προστασίας της εργασίας από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μάλιστα είχε κλείσει και το εργοτάξιο για αρκετά μεγάλο διάστημα. Η αδιαφορία όμως της εργοδοσίας για την ασφάλεια των εργαζομένων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα ο 42χρονος εργάτης να μη γυρίσει στο σπίτι του.

Στο κενό από τον 7ο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής στην οδό Περιάνδρου και Γάζης 30 στου Ζωγράφου βρέθηκε προχτές ο 29χρονος Αλβανός οικοδόμος Αντριάν Ζόντι. Ο 29χρόνος καλούπωνε στον 7ο όροφο της οικοδομής, όταν περίπου στις 2 το μεσημέρι εντελώς αφύλακτος έπεσε στο κενό για να βρει ακαριαίο θάνατο.

Εν τω μεταξύ χτες στις 10 το πρωί ένα 19χρονο παλικάρι, ο Μιχάλης Μοσχάκης, πριν καλά καλά μπει στην παραγωγή, βρέθηκε στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο 19χρονος τραυματίστηκε στα θεμέλια οικοδομής στο Ιλιον στην οδό Ιφιγενείας και Αιάκου. Την ώρα που έλεγχε τη λειτουργία μικρού φορτωτικού μηχανήματος αυτό ανατράπηκε (δεν έγιναν γνωστά τα αίτια), με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι.

Στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο τονίζει ότι αυτές τις μέρες που σειρά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) δίνουν το δικό τους «μαραθώνιο» για την προβολή των Ολυμπιακών έργων, για το πόσο έγκαιρα ή μη πραγματοποιούνται αυτά, που οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι όπου βρεθούν και όπου σταθούν δηλώνουν «πανέτοιμοι» για τη «μεγάλη ιδέα», την ίδια στιγμή κρύβεται η υπερεντατικοποίηση, προκειμένου κάποιοι να θησαυρίζουν.

«Κρύβονται - συνεχίζει - τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, οι λειψοί και αναποτελεσματικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ, που υπολειτουργεί λόγω λειψής υλικοτεχνικής υποδομής. Κρύβεται η ανυπαρξία ειδικά των κοινωνικών επιθεωρήσεων και γενικότερα των ελεγκτικών μηχανισμών. Κρύβεται η κυβέρνηση και η πολιτική της. Η πολιτική της αδιαφορίας. Εδώ δε χωρά καμιά περίοδος χάριτος».

Το συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «τα περιθώρια στένεψαν πια και οι εργαζόμενοι παίρνουν την προστασία της ζωής τους στα δικά τους χέρια». Καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν, όπου και αν βρεθούν, απέναντι στην εργοδοσία. Να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης που φέρνει την πρώτη και κύρια ευθύνη, όπως και την προηγούμενη, καθώς και όσους υποστηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ