Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ
«Διάβασε, και θα σου περάσει... »

ΤΟΡΙΝΟ (Της απεσταλμένης μας Αριστούλας ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ).-

To βιβλίο έχει θεραπευτικές... ιδιότητες, όπως και το χιούμορ. Αυτό πιστεύουν οι οργανωτές της Εκθεσης Βιβλίου στο Τορίνο. Εξού και το ευφυές σύνθημά της «Διάβασε και θα σου περάσει» και το αφιέρωμά της στο χιούμορ, ως μέσου μεγαλύτερης προσέλκυσης του ιταλικού αναγνωστικού κοινού στον «κόσμο» του βιβλίου, της γνώσης και της έκθεσης αυτής. Μια έκθεση πραγματικής αγάπης στο βιβλίο, και μάλιστα στο καλό βιβλίο, και μεθοδευμένης προώθησης της αναγνωσιμότητας.

Απόδειξη η συμμετοχή (με ομιλίες, αναγνώσεις, αναλύσεις, καλλιτεχνικά προγράμματα) μιας «στρατιάς» εκατοντάδων επωνύμων Ιταλών συγγραφέων, εκπαιδευτικών, μελετητών, κριτικών, μεταφραστών, εκδοτών και καλλιτεχνών (του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής κλπ.), αλλά και αρκετών ξένων, στις δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, για παιδιά και ενήλικες, απλούς αναγνώστες και ειδικούς.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις της τιμώμενης ελληνικής έκθεσης, να σημειώσουμε τα εξής: Την Πέμπτη το απόγευμα η ελληνίστρια, πανεπιστημιακή καθηγήτρια, Κατερίνα Καρπινάτο, παρουσίασε στο ιταλικό κοινό τους πεζογράφους Ερση Σωτηροπούλου και Χρήστο Χωμενίδη.

Ακολούθησε μια όμορφη ποιητικο-μουσική βραδιά. Ελληνες και Ιταλοί ποιητές έσμιξαν και διάβασαν - στη γλώσσα του ο καθένας - ποιήματά τους. Η συνάντηση άνοιξε με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να απαγγέλλει ποιήματά του και να ερμηνεύει μουσικές του, με τη συνοδεία τεσσάρων ακόμη μουσικών. Ο λόγος μετά δόθηκε στους Ελληνες ποιητές Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Ρούλα Αλαβέρα, Νάσο Βαγενά, Χάρη Βλαβιανό και στους Ιταλούς ομοτέχνους τους Ελίζα Μπιατζίνι, Ερμάνο Κρουμ, Τισιάνο Ρόσι, Βίβιαν Λαμάρκ. Να σημειώσουμε ότι οι προαναφερόμενοι Ελληνες ποιητές περιλαμβάνονται στην «Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης» (750 σελίδων), την οποία εξέδωσε ο (Ελληνας από μητέρα) μεταφραστής μεγάλων Ελλήνων ποιητών, φίλος και κουμπάρος του Γ. Ρίτσου και εκδότης 70 ελληνικών λογοτεχνικών βιβλίων Νικόλα Κροτσέτι.

Χτες το απόγευμα ο μεταφραστής - μελετητής ελληνικής λογοτεχνίας Αντρέα ντι Γκριγκόριο παρουσίασε τους νέους πεζογράφους Αμάντα Μιχαλοπούλου και Θανάση Χειμωνά. Η Κάρμεν Κόβιτο παρουσίασε την καλεσμένη από την Εκθεση και τον Ιταλό εκδότη του βιβλίου της «Η μάγισσα της Σμύρνης» Μάρα Μεϊμαρίδη. Τον Πάνο Καρνέζη παρουσίασαν οι Ντε Λούνα - Μπρούνο Αρπέα.

Σήμερα και αύριο θα παρουσιαστούν οι συγγραφείς Πέτρος Μάρκαρης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Βασίλης Βασιλικός, Παύλος Μάτεσις, Ζιράννα Ζατέλη (οι δύο τελευταίοι προσκαλεσμένοι από τον εκδότη τους Ν. Κροτσέτι). Αύριο το απόγευμα οι ελληνιστές Λ. Μαρτσεσέλι, Π. Μινούτσι, Κ. Στεβανόνι θα συνδιαλεχτούν με θέμα «Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, σήμερα». Η ελληνική έκθεση θα κλείσει τη Δευτέρα το βράδυ, μουσικά, με τον Διονύση Σαββόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ