Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Πορεία Ειρήνης

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι που θεωρούν την ετήσια Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ως ένα σύνηθες επετειακό γεγονός μιας ξεπερασμένης εποχής. Είναι οι συνήθεις χαμαιλέοντες που αλλάζουν χρώμα με την ταχύτητα εναλλαγής των ανέμων. Το κίνημα ειρήνης προβάλλει ακμαίο στις νέες συνθήκες και με συνεχή βελτίωση των θέσεών του.

Οι μπουρδολόγοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν ξεδιάντροπα το σαρκίο τους στα τηλεπαράθυρα, μπουρδολογώντας περί της ειρήνης και του πολέμου τόσο εύκολα όσο προηγούμενα ομολογούσαν τη νέα εποχή ειρήνης και προόδου, που ανέτειλε μετά την «ανατροπή» του «ψυχρού πολέμου» και την έλευση του «ευρω-ενωσίτικου θαύματος». Θα μπορούσαν, ίσως, όλα αυτά να ξεχαστούν κάτω από το βάρος των διεθνών γεγονότων, που απειλούν την ανθρωπότητα ακόμη και με πιθανό πυρηνικό ολοκαύτωμα, εάν η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη δεν ανατραπεί.

Ομως, οι «λογικοί» Πηλιογούσηδες εξακολουθούν να προκαλούν φορώντας - είναι αλήθεια - διάφανο μανδύα μιας αντιπολεμικής πολιτικής που ενισχύει τον πόλεμο. Στην προσπάθειά τους να σερβίρουν τα παλιά νιανιά σε καινούριο αντιπολεμικό πιάτο ψαρεύουν και μερικούς αφελείς της επαναστατικής γκρούπας για να αποκτήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Το μόνο που μπορεί να τους αναγνωριστεί είναι οι φιλότιμες προσπάθειές τους να φανούν άξιοι τρόφιμοι των ευρω-ενωσίτικων κοινοβίων, συνεπικουρώντας πολιτικά ξένα συμφέροντα.

Τελευταία, οι Πηλιογούσηδες και Νενέκοι ανακάλυψαν τη θεωρία της διεθνούς υποταγής που τη σερβίρουν στο πιάτο ενός αγοραίου διεθνισμού. Θιασώτες της αριστερής ανημποριάς, παρουσιάζουν ως διεθνισμό τη συσσώρευση εθνών και λαών σε μια υπερεθνική χαβούζα που διαφεντεύεται από την ανεξέλεγκτη διεθνή οικονομική, πολιτική και στρατοκρατική ολιγαρχία, τη διεθνή λέσχη του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Αυτό καθιστά ύποπτο ακόμη και τον εξεζητημένο αντιρατσισμό τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πολιτική κωλοτούμπα μιας αρνητικής πώλησης ρατσισμού.

Στην τελευταία πολιτική πράξη τους, οι εκσυγχρονισμένοι αριστεροί κωλοτούμπηδες είπαν ΝΑΙ στο σχέδιο του Κόφι Ανάν, προκαλώντας την ελληνική κοινή γνώμη ως αυθεντικοί ναιναίδες. Το χαστούκι που εισέπραξαν ήταν ισχυρό και ηχηρό. Τώρα προβληματίζονται για την τύχη τους στις επερχόμενες ευρω-εκλογές. Ομως τους λείπει το θάρρος και η παλικαριά να αρνηθούν την πολιτική βάση, είναι καταδικασμένοι στην υποταγή και τη διάλυση. Το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές του παραδόσεις για δημοκρατικές λαϊκές ελευθερίες, προχωρά σταθερά στο δρόμο του αγνοώντας τους.

Μελετώντας τις σύγχρονες συνθήκες του διεθνούς κοινωνικού αγώνα, προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτές και να διορθώσει μορφές και τρόπους έκφρασης που το συνοδεύουν από κακές πλευρές ενός ατυχούς παρελθόντος που πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει. Οι αγωνίστριες κι οι αγωνιστές του, σε πείσμα της ιμπεριαλιστικής απειλής, της υποταγής και του πολέμου, με μπροστάρη τη νέα γενιά αγωνιστών θα περπατήσουν και σήμερα στο μονοπάτι των ηρώων του Μαραθώνα. Θα υποδεχτούν τους οδοιπόρους της ειρήνης πιστοί στα νάματα αρχαίων προγόνων και νεότερων μαρτύρων, στο χρέος της ελευθερίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και του διεθνικού αγώνα του προοδευτικού κοινωνικού μετασχηματισμού.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ