Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκανε τραγούδι τη συλλογική μνήμη

Ενα συγκλονιστικό, κλέφτικο τραγούδι, ερμηνευμένο από την κυρία Χρυσάνθη, που ήρθε από την Κόνιτσα της Ηπείρου για να μεταφέρει το πανανθρώπινο μήνυμά του στον Μίκη Θεοδωράκη, σφράγισε τη χτεσινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, όπου παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Μίκης Θεοδωράκης. Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» του δημοσιογράφου - πανεπιστημιακού και φίλου του συνθέτη, Γιώργου Λογοθέτη. Και παρόλο που ο Μ. Θεοδωράκης δεν κατάφερε να παραστεί, ουσιαστικά ήταν παρών μέσα από τη δύναμη της προσφοράς του και από τις αναφορές όσων πήραν το λόγο. Το λεύκωμα (εκδόσεις «Αγκυρα») περιέχει πάνω από 250 φωτογραφίες (110 από αυτές ανέκδοτες), καθώς και ένα DVD για την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο, βασισμένο στο έργο του Μ. Θεοδωράκη «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού».

«Στα μεγαλειώδη έργα του έχει αποτυπώσει τη μνήμη του τόπου μας» ανέφερε ο συγγραφέας - κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, σημειώνοντας πως το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» έχει «αντιστοιχίες με τον τραγικό κύκλο των Θηβών». Τονίζοντας την ανάγκη «ν' αντισταθούμε στα "χάπια" της αμνησίας» χαρακτήρισε τον Μ. Θεοδωράκη «γέφυρα που ενώνει εποχές, μύθους, τραυματικές εμπειρίες του τόπου».

Στη μουσική και αγωνιστική προσφορά του Μ. Θεοδωράκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας. Η Κατίνα Τέντα - Λατίφη αναφέρθηκε στη μεγάλη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης που έζησε η γενιά της, τονίζοντας πως βρισκόμαστε «πάντα σε αναμονή για ν' ακουστεί η πολιτική συγνώμη» για τις διώξεις και τα μαρτύρια των αριστερών. Και θύμισε τον ομαδικό τάφο των εκατοντάδων μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα, εκεί που έγινε η πιο θανατηφόρα μάχη το '49, τονίζοντας πως απαιτείται όχι «μόνο συγνώμη, μα και ένα μνημείο».

«Η μελωδία της μουσικής σας μεταδίδει την αρμονία του ουρανού και της γης», έγραφε η αφιερωμένη στον Μίκη κινέζικη επιγραφή, που κόμισε η Σιου Κάι, ποιήτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σαγκάης. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η σύζυγος του συνθέτη, Μυρτώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ