Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Διάτρητη η επίσημη εκδοχή για τον Μπεργκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ωρα με την ώρα περιπλέκεται η υπόθεση που αφορά στον αποκεφαλισμό του 26χρονου Αμερικανού Νίκολας Μπεργκ, από αγνώστους μασκοφόρους. Η φρικτή δολοφονία του νεαρού κυκλοφόρησε σε βίντεο, πριν από μερικά 24ωρα, και αξιοποιήθηκε δεόντως από την αμερικανική ηγεσία και τα διεθνή ΜΜΕ για να τραβήξει την προσοχή από τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια, ενώ έδωσε τροφή σε έναν «ανταγωνισμό βαρβαρότητας». Πολλά, όμως, είναι τα κενά της επίσημης εκδοχής.

Ο 26χρονος Μπεργκ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στους γονείς του, υποστηρίζει ότι συνελήφθη στη Μοσούλη από την ιρακινή αστυνομία, πιθανότατα επειδή στο διαβατήριό του είχε εβραϊκή σφραγίδα από προηγούμενο ταξίδι στο Ισραήλ. Υποστηρίζει, επίσης, ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε από τον αμερικανικό στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες του FBI που τον ρωτούσαν «αν ξέρει να φτιάχνει βόμβες και αν έχει ταξιδέψει στο Ιράν», πιθανότατα, όπως αναφέρει ο ίδιος, επειδή είχε μαζί του λογοτεχνία στην περσική γλώσσα.

Συγκάτοικοί του και υπάλληλοι στο ξενοδοχείο «Φανάρ», όπου διέμενε, δήλωσαν ότι αναχώρησε με προορισμό την Τουρκία, το πρωί της 10ης του Απρίλη, αφήνοντας πίσω του ορισμένες αποσκευές του αφού υπολόγιζε να επιστρέψει. Στο δρόμο τον συνόδευε υπάλληλος του ξενοδοχείου, που διατάχθηκε να επιστρέψει στη δουλιά του από Αμερικανό στρατιώτη που τους σταμάτησε. Εκτοτε αγνοούνταν η τύχη του.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επέμενε ότι ουδέποτε συνελήφθη ο Μπεργκ και ότι απλώς το FBI τον επισκέφθηκε, ενώ κρατούνταν από τους Ιρακινούς, 3 φορές. Υποστήριξε ότι φάνηκε ύποπτος στους Ιρακινούς λόγω της εβραϊκής σφραγίδας και της απουσίας οδηγού ή μεταφραστή. Αντίθετα, όμως, η ιρακινή αστυνομία της Μοσούλης επιμένει ότι η ίδια δε συνέλαβε ποτέ τον Μπεργκ.

Η υπόθεση λαμβάνει σαφώς σημαντικότατες πολιτικές διαστάσεις καθώς είναι η πρώτη φορά που απαγωγείς στο Ιράκ εκτελούν κάποιον όμηρο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά, αντίθετα, ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στην εισβολή, ενώ επάνω του είχε, σύμφωνα με το FBI, κείμενα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αντισημιτικά». Ο πατέρας του κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική ηγεσία τονίζοντας ότι «ο Νίκολας πέθανε πληρώνοντας τα λάθη των Μπους και Ράμσφελντ», ενώ χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί.

Τον αποκεφαλισμό του Μπεργκ καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τους, εκτός από τις αραβικές ηγεσίες, και δύο ισλαμιστικές οργανώσεις: Οι «Χεζμπολάχ» και «Χαμάς». Οι δύο οργανώσεις χαρακτηρίζουν «αντι-ισλαμική» την εκτέλεση, υποστηρίζουν ότι «εξυπηρετεί την κατοχή και όχι τους μουσουλμάνους», και εκτιμούν ότι οι εκτελεστές του «έχουν ύποπτες διασυνδέσεις και οι πράξεις τους, σίγουρα, θυμίζουν πολύ περισσότερο τη σχολή του Πενταγώνου και τις στυγνές δολοφονίες παρά τους μαχητές μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ