Τρίτη 18 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Γδέρνουν με ... «ζώνες» τους καπνοπαραγωγούς

Μια πρωτοφανή ληστρική επίθεση δέχτηκαν φέτος οι παραγωγοί «Μπασμά», από τους καπνεμπόρους, με τη βοήθεια της κυβέρνησης

Μια πρωτόγνωρη πατέντα «εφηύραν» οι καπνέμποροι στους καπνοπαραγωγικούς νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καπνοπαραγωγών που καλλιεργούν την ποικιλία «Μπασμά».

Οι καπνέμποροι χώρισαν αυθαίρετα σε ζώνες τους νομούς και ανάλογα έκοψαν προκαταβολικά ταρίφα για το πόσο θα πληρώνεται ο «Μπασμάς». Για παράδειγμα, στο νομό Σερρών χώρισαν σε τέσσερις ζώνες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές και όρισαν - χωρίς να λογαριάζουν την ποιοτική σύνθεση των καπνών - ότι η ανώτερη τιμή του «Μπασμά» θα είναι:

  • για τα χωριά της Α΄ ζώνης - που είναι μόνο δύο - μέχρι 1.300 δραχμές το κιλό.
  • για τη Β΄ ζώνη μέχρι 1.200 δραχμές το κιλό
  • για τη Γ΄ ζώνη, μέχρι 1.100 δραχμές το κιλό.
  • για τη Δ΄ μέχρι, ορίστηκε ανώτερη τιμή του «Μπασμά» μέχρι 1.000 δραχμές το κιλό.

Το αποτέλεσμα αυτής της παράνομης, στην ουσία, μεθόδευσης στο νομό Σερρών, είναι η μέση τιμή στον «Μπασμά» να μειωθεί κατά 200 δραχμές το κιλό σε σύγκριση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο και το επιπλέον κέρδος των καπνεμπόρων να ξεπερνάει το 1 δισ. δραχμές! Και το παράδειγμα αυτό δεν είναι το μόνο, αφού σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και για όλες τις ποικιλίες καπνού, οι καπνέμποροι με διάφορα εκβιαστικά τερτίπια έριξαν ακόμα ποιο χαμηλά τις τιμές, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης Σημίτη.

Η κατάσταση όμως που επέβαλαν εκβιαστικά οι καπνέμποροι στους παραγωγούς «Μπασμά» σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Και το εκσυγχρονιστικό παραμύθι περί ποιότητας αποδεικνύεται πέρα για πέρα απατηλό. Γιατί, αντί η ποιότητα να καθορίζει την τιμή του καπνού, η τιμή είναι εκείνη που καθορίζει την ποιότητά του. Οι καπνέμποροι ξεκινούν το πετσόκομμα των τιμών ανάλογα με το χωριό που παράγεται ο «Μπασμάς» και συνεχίζουν το πετσόκομμα αλλοιώνοντας αυθαίρετα την ποιοτική σύνθεση των καπνών, ώστε να φέρουν ακριβώς στα μέτρα τους τις τιμές.

Απέναντι στην κερδοσκοπική ασυδοσία και τους εκβιασμούς των καπνεμπόρων, οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται με δεμένα χέρια εξαιτίας των κανόνων που επιβάλει ο κανονισμός της ΕΕ για τα καπνά και η πολιτική της κυβέρνησης. Οι καπνέμποροι εκβιάζουν ασύστολα τους καπνοπαραγωγούς, γιατί αν οι τελευταίοι αρνηθούν τις εξευτελιστικές τιμές που τους δίνουν και δεν πουλήσουν την παραγωγή μέχρι τις 30 Απρίλη - πέρσι η προθεσμία ήταν μέχρι 15 Μάη - τότε χάνουν την επιδότηση. Το κακό όμως είναι ότι οι εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι, σε συνδυασμό με τις επιταγές του νέου κανονισμού για τα καπνά - που καθιέρωσε σταθερό και μεταβλητό πριμ στο όνομα δήθεν της αναβάθμισης της ποιότητας- θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί καπνοπαραγωγοί που καλλιεργούν Μπασμά στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, να χάσουν ένα σημαντικό μέρος του μεταβλητού πριμ και αρκετοί θα το χάσουν ολόκληρο. Να σημειωθεί ότι για τον «Μπασμά» το σταθερό πριμ είναι 1.104,8 δραχμές το κιλό και το μεταβλητό 204,6 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ