Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Μπίζνες» στις σχολές με την πιστοποίηση γνώσης υπολογιστών

Με τη βούλα και την ενθάρρυνση του κράτους, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατακλύζουν σταδιακά κάθε τομέα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, την ίδια στιγμή που τα ίδια τα «δημόσια» και «δωρεάν» ΑΕΙ και ΤΕΙ σπρώχνονται όλο και περισσότερο στο να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις της «ελεύθερης αγοράς», εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης και στα πλαίσια πάντα των εντολών της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο ΤΕΙ τμήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνεργασία με τη «Vellum Educational Services», η οποία, σύμφωνα με τα όσα η ίδια αναφέρει στα φυλλάδιά της, είναι συνεργάτης του πανεπιστημίου Cabridge στην Ελλάδα και ένας από τους φορείς που παρέχει ύστερα από εξετάσεις - και φυσικά με το αζημίωτο - πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ στην Ελλάδα. Αντίστοιχο πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη στο ΤΕΙ Κρήτης.

Αν η επιχειρηματική πρόταση «συνεργασίας» της «Vellum» γίνει στο σύνολό της αποδεκτή από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τότε όσοι από τους σπουδαστές θελήσουν να αξιοποιήσουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ τη γνώση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ως επιπλέον προσόν, θα κληθούν να πληρώσουν «χαράτσι» μέχρι και 780 ευρώ για δίδακτρα και εξέταστρα, προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ που παρέχει η «Vellum». Η πρόταση συνεργασίας της «Vellum» εγκρίθηκε σε πρώτη φάση από το Συμβούλιο του Τμήματος Αυτοματισμού της ΣΤΕΦ και αναμένεται άμεσα να συζητηθεί και στο Συμβούλιο του ΤΕΙ. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Αυτοματισμού, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την εταιρία σχετικά με το οικονομικό κόστος εξέταστρων και διδάκτρων.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Πολιορκητικός κριός για την εισβολή της «Vellum» στα ιδρύματα, με την αιτιολογία της πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, είναι το Προεδρικό Διάταγμα 347 του 2003, σύμφωνα με το οποίο από 1/1/2005 κάθε υποψήφιος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα θέλει να αξιοποιήσει τη γνώση χειρισμού Η/Υ ως πρόσθετο προσόν και δεν προέρχεται από Σχολές Πληροφορικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό γνώσης Η/Υ διεθνώς αναγνωρισμένο. Μέχρι σήμερα, η γνώση Η/Υ ως επιπλέον προσόν πιστοποιούνταν από μια απλή υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου. Το διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό θα βεβαιώνει τις γνώσεις των υποψηφίων στα πεδία της επεξεργασίας κειμένων, των υπολογιστικών φύλλων, των βάσεων δεδομένων, των παρουσιάσεων και των υπηρεσιών διαδικτύου.

Το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί αυτούσιο και η ΝΔ, ήταν κομμένο και ραμμένο στις ορέξεις των ιδιωτικών ινστιτούτων πιστοποίησης («Vellum», ECDL, κ.ά.), αφού, παρά το γεγονός ότι καθιστά υποχρεωτική την κατοχή διεθνώς αναγνωρισμένου πιστοποιητικού, δεν προβλέπει την ίδρυση κανενός δημόσιου φορέα πιστοποίησης. Ανοίγει, έτσι, το δρόμο στους ιδιώτες για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από δίδακτρα και εξέταστρα που οι υποψήφιοι του ΑΣΕΠ θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλουν, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις με ένα επιπρόσθετο προσόν.

Συμφωνία μεταξύ «επιχειρηματιών»

Εκμεταλλευόμενη το προεδρικό διάταγμα η «Vellum» κινήθηκε άμεσα στην κατεύθυνση να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος στη νέα αγορά που άνοιξε η πολιτική του δικομματισμού. Σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, η «Vellum» απευθύνθηκε στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, προτείνοντάς τους να διοργανώσουν στα εργαστήριά τους τμήματα διδασκαλίας Η/Υ με καθηγητές πληροφορικής που εργάζονται ήδη στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα. Η οργάνωση της διδασκαλίας θα αποτελεί εξ ολοκλήρου ευθύνη του ΑΕΙ ή ΤΕΙ, το οποίο ...αν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα παρέχει τα μαθήματα δωρεάν.

Με δεδομένη, ωστόσο, την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων στη χώρα μας, θεωρείται βέβαιο ότι το κόστος της διδασκαλίας θα μετακυληθεί με τη μορφή των διδάκτρων στις πλάτες των σπουδαστών και φοιτητών. Σύμφωνα με το «οικονομικό πλάνο» που συνέταξε η «Vellum», τα δίδακτρα για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θα παρακολουθήσουν τα τμήματα διδασκαλίας θα κυμαίνονται από 500 έως 600 ευρώ, για σεμινάρια τρίμηνης περίπου διάρκειας (100 ή 120 ώρες, 5 ευρώ την ώρα) που θα καταλήγουν σε εξετάσεις πιστοποίησης όλων των απαιτούμενων γνωστικών πεδίων, για την απόκτηση του «IT Skills Award».

Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και τα 180 ευρώ που κάθε υποψήφιος θα καταβάλει για εξέταστρα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για την απόκτηση του πιστοποιητικού μεταξύ 680 και 780 ευρώ για κάθε σπουδαστή που θα παρακολουθήσει το σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων. Την ίδια στιγμή, παραμένει στην κρίση του ΤΕΙ αν θα επεκτείνει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και σε «πελατεία» εκτός του ιδρύματος, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του από την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Τα έσοδα από τα δίδακτρα θα καταλήγουν εξ ολοκλήρου στο ΤΕΙ και θα αξιοποιούνται στο να κλείσουν τρύπες από την κρατική υποχρηματοδότηση. Οι εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος θα γίνονται στο χώρο του ΤΕΙ, με την εποπτεία της «Vellum», η οποία θα επιστρέφει στο ΤΕΙ 10 ευρώ από τα εξέταστρα κάθε σπουδαστή, ως ενοίκιο για τα εργαστήρια που της παραχωρεί το ίδρυμα. Το ίδρυμα, δε, θα καταβάλει τον πρώτο χρόνο στη «Vellum» 750 ευρώ ως πάγια εισφορά, ποσό που μειώνεται στα 250 ευρώ για κάθε ετήσια ανανέωση της συνεργασίας.

«Δουλιές» και στο ΤΕΙ Κρήτης

Στο ΤΕΙ Κρήτης το πρόγραμμα έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο και όπως επιβεβαιώνουν στο «Ρ» τόσο η πρόεδρος του ΤΕΙ, κ. Αθανασάκη, όσο και ο διευθυντής του ΚΤΕ Κρήτης, καθηγητής Β. Ζαχαρόπουλος, τα σεμινάρια απευθύνονται πέρα από σπουδαστές και σε ...πελάτες, όπως αποφοίτους Β/βάθμιας εκπαίδευσης και άλλους ενδιαφερόμενους. Με βάση τη συμφωνία με την εν λόγω εταιρία, τα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι πελάτες μέσα και έξω από το ΤΕΙ είναι 4 ευρώ την ώρα για κάθε σεμινάριο που πραγματοποιείται με ευθύνη του ΤΕΙ(πρόκειται για σειρά 6 σεμιναρίων που διαρκούν από 20 και 25 ώρες και κοστίζουν 80 έως 100 ευρώ). Η δε διαδικασία των εξετάσεων και της πιστοποίησης είναι ευθύνη της εταιρίας και τα εξέταστρα για κάθε σεμινάριο είναι 35 ευρώ.

Αντίστοιχα τμήματα - σύμφωνα πάντα με τη «Vellum» - αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης στο ΤΕΙ Καβάλας, στο Πανεπιστήμιο Βόλου, στο ΤΕΙ Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία».


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ