Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
Προστατεύτηκε και θεμελιώθηκε η διαπλοκή

Την ευθύνη για τη διαπλοκή που κυριαρχεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επιρρίπτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στις κυβερνήσεις που ψήφισαν τους νόμους και κατοχύρωσαν τη διαπλοκή αυτή, ζητώντας συγχρόνως την αλλαγή της νομοθεσίας.

«Τους νόμους αυτούς που θεωρούμε ότι κατοχυρώνουν τη διαπλοκή δεν τους ψήφισε το ΕΣΡ, η Βουλή τους ψήφισε και αυτή μπορεί να τους αλλάξει», τόνισε σχετικά χτες ο Ροδόλφος Μορώνης, μέλος του ΕΣΡ. Σημείωσε μάλιστα, ότι η «προσπάθεια που έγινε από κάποιες πλευρές, να φανεί ότι ολιγωρεί το ΕΣΡ, θα έλεγα ότι έγινε σε μια προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι για την κατάσταση. Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει άλλοθι».

Αναφερόμενος ο Ρ. Μορώνης μάλιστα και στην παρουσίαση των μελών του ΕΣΡ την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και την οξεία κριτική που δέχτηκαν από μέλη της Επιτροπής, επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απορύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, συντελέστηκε με τέτοιον τρόπο που «προστάτευσε και θεμελίωσε τη διαπλοκή», ενώ αυτή η διαπλοκή «συνεχίστηκε και προστατεύτηκε». Ζήτησε μάλιστα αλλαγή της νομοθεσίας, γιατί «όσοι ζητάνε από το ΕΣΡ να γκρεμίσει αυτό το οικοδόμημα, φαντάζομαι ότι έχουν υπόψη τους ότι για να γκρεμιστεί αυτό το οικοδόμημα θα πρέπει να γκρεμιστούν πρώτα τα θεμέλια. Και αυτό πρέπει να στηριχτεί σε άλλη νομοθεσία».

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση το ΕΣΡ θεωρεί ότι η χορήγηση των αδειών στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός τοπίου λιγότερο «άναρχου» απ' αυτό που υπάρχει. Ο Ρ. Μορώνης σημείωσε επίσης ότι στην υποθετική περίπτωση που ο διαγωνισμός κριθεί άγονος «είτε η πολιτεία πηγαίνει και τους κλείνει όλους ή κάνει μια διάταξη νόμου και παρατείνει τη λειτουργία τους».

Μέχρι στιγμή κανείς φάκελος δεν έχει απορριφτεί, ενώ υπάρχουν οι εισηγήσεις για τους φακέλους. Μάλιστα, κατά τη μελέτη των αιτήσεων έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις, αλλά και παραλείψεις. Ελλείψεις σε ό,τι αφορά την απουσία εγγράφων που απαιτεί η προκήρυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις παραλείψεις, υπάρχει ανάγκη πρόσθετων στοιχείων που προέκυψαν από τη μελέτη των φακέλων και θέλουν διευκρίνιση. Πάντως η απόφαση του ΕΣΡ για την αδειοδότηση θα κριθεί και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός MAD κατά της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών, έτσι όπως εκδόθηκαν από τον πρώην υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαππα. Με την προσφυγή του αυτή ο τηλεοπτικός σταθμός MAD θεωρεί ότι με την προκήρυξη ευνοούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί γενικής στόχευσης και ζητά την ακύρωση των ΠΔ για τις προκηρύξεις αδειών. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές του Ιούνη.

Μόνο... σύσταση

Με απλή σύσταση «τιμώρησε» τελικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, MEGA και ALTER για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας κατά την περίοδο 24 με 30 Απρίλη.

Μπορεί βέβαια εκείνη την περίοδο να παραβιάστηκε κατάφωρα η πολιτική πολυφωνία και να παρουσιάστηκαν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των παραπάνω σταθμών οι απόψεις και οι θέσεις μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό, ενώ το ΚΚΕ αποκλείστηκε, όπως άλλωστε και τα άλλα λεγόμενα μικρά κόμματα, όμως το ΕΣΡ έκρινε σκόπιμο να κάνει στους παραπάνω τηλεοπτικούς σταθμούς μόνο... σύσταση.

Και αυτό γιατί φαίνεται ότι τελικά το ΕΣΡ πείστηκε από τη γραμμή υπεράσπισης που κράτησαν οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών και που υποστήριξαν ότι μπορεί να μην προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων, αλλά προβάλλονται στις ενημερωτικές εκπομπές. Επειδή όμως ο νόμος κάνει μνεία στην προβολή των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων, επέβαλλε κύρωση - σύσταση για την «παράλειψη» από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Πρόστιμα για τα «090»

Το πρόστιμο των 30.000 ευρώ επέβαλλε το ΕΣΡ στο ΚΑΝΑΛΙ 10 για το μέγεθος των γραμμάτων αλλά και τη μη αναγραφή του κόστους του ενός λεπτού κλήσης στα τηλεπαιχνίδια - απάτη μέσω των τηλεφωνικών γραμμών «090». Μάλιστα, ήδη το ΕΣΡ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τη μετάδοση τέτοιων τηλεπαιχνιδιών και τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέα. Ομως -όπως εξήγησε ο Ρ. Μορώνης- υπάρχει «κενό» στη νομοθεσία, που περιορίζει τη δυνατότητα παρέμβασης του ΕΣΡ.

Θετικά γνωμοδότησε επίσης, το ΕΣΡ για όλα τα μέλη της νέας Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ-3.

Τους υπεύθυνους του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84, (δηλαδή το Δήμο Αθηναίων) καλεί επίσης το ΕΣΡ για να δώσουν εξηγήσεις αν είναι νόμιμη η λειτουργία του δεύτερου σταθμού στα 104,4 FM, που μεταδίδει ολυμπιακό πρόγραμμα.

Το ΕΣΡ ζήτησε επίσης, το πρόγραμμα που θα μεταδώσει η ΕΡΤ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το περιεχόμενο των καναλιών που θα μεταδίδονται από τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αποφασίστηκε επίσης, η οριστική διακοπή λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών ΝΟΣΤΟΣ Fun Radio 90,4 FM Ν. Εύβοιας, Ράδιο Ενέργεια Κορινθίας και Super FM Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «πολυφωνία» στην Επιτροπή Θεσμών (2005-05-18 00:00:00.0)
Αναμείνατε στο.... ακουστικό σας (2005-03-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΕΣΡ για τα «090» (2004-03-17 00:00:00.0)
Διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον... (2003-11-12 00:00:00.0)
Ελλειψη ...πολιτικής πολυφωνίας (2003-11-05 00:00:00.0)
Προεκλογικό παιχνίδι με τις τηλεοπτικές άδειες (2003-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ