Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπόθεση «Alstom»

Με νέα κρατική παρέμβαση, τη δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια, επιχειρείται η διάσωση της γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας «Alstom». H εταιρία, με δραστηριότητες στις μεταφορές, την ενέργεια και τη ναυπηγοκατασκευή, είχε και πάλι διασωθεί από την πτώχευση πέρυσι το Σεπτέμβρη, αλλά πολύ γρήγορα κατέστη εμφανές ότι εκείνη η παρέμβαση από το κράτος δεν ήταν αρκετή.

H «υπόθεση Alstom» απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της, αλλά και γιατί στην περίπτωση αυτή έχουμε μια τυπική επανάκαμψη του κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα, σε μια εποχή που ο κυρίαρχος φιλελευθερισμός απαιτεί την αποχή του κράτους από οποιαδήποτε δράση με την οποία θα νόθευε τον «ελεύθερο ανταγωνισμό».

Ομως, όταν πρόκειται για την προστασία του μεγάλου κεφαλαίου, οι απαγορεύσεις μπαίνουν στην άκρη και οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις αναλαμβάνουν το έργο της διάσωσης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, και με τη «βούλα» της Κομισιόν.

Τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, ήρθε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε τελικά την έγκρισή της για την εξής ρύθμιση: Η «Alstom» θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 2,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών θα αγοραστεί από το γαλλικό κράτος, το οποίο θα γίνει έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχος και θα αναλάβει τη στήριξη του έργου της ανασυγκρότησης της εταιρίας.

Η μόνη ρήτρα που τίθεται από την Κομισιόν είναι η υποχρέωση της «Alstom» να βρει μέσα σε μια τετραετία ένα συνεταίρο, ο οποίος θα αγοράσει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ