Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δάση στο απόσπασμα

Λίγο αφότου ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα η ΝΔ, ο υφυπουργός Ευ. Μπασιάκος δήλωσε ότι βασικός στόχος της περιβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής είναι η λελογισμένη διαχείριση των δασών και των φυσικών πόρων, «κλείνοντας το μάτι» σε όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν «χρυσές δουλιές», σε βάρος του περιβάλλοντος της χώρας.

Στο πλαίσιο της ...«λελογισμένης διαχείρισης» εντάσσεται η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεκάδων δήμων, για την κατασκευή «δασοτεχνικών έργων», με σκοπό την «ανάπτυξη των δασών». Για τη δημιουργία, δηλαδή, μεταμφιεσμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εντός των δασών, που θα κάνουν πιο πλούσιους τους εργολάβους και επιχειρηματίες, αλλά ακόμη πιο φτωχό το φυσικό περιβάλλον. Προχτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προστίμων για τους καταπατητές δασών, μέχρι τη σύνταξη των νέων δασικών χαρτών, στους οποίους βέβαια τα δάση της χώρας θα είναι κατά αρκετά εκατομμύρια στρέμματα λιγότερα, βάσει του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, οπότε και οι περισσότεροι από τους σημερινούς καταπατητές σε λίγο διάστημα θα είναι καθ' όλα νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Βέβαια, η ΝΔ δεν πρωτοτυπεί, όμως συνεχίζει επάξια τη λεηλασία των δασών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, και η κατασκευή των «δασικών χωριών» και το «πάγωμα» των προστίμων δικές του ιδέες είναι. Και επειδή απ' ό,τι φαίνεται το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος από το μαζικό λαϊκό κίνημα γίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Διότι με τη φόρα που έχουν πάρει οι εργολάβοι, οι επενδυτές και φυσικά τα κόμματα που τους εκπροσωπούν, οι επόμενες γενιές θα γνωρίσουν τα δάση μέσα από τα βιβλία της... ιστορίας.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ