Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκδήλωση για τον Γ. Κορδάτο

Αποψη από την εκδήλωση στη Ζαγορά
Αποψη από την εκδήλωση στη Ζαγορά
Ενα αξιόλογο αφιέρωμα στον Γιάννη Κορδάτο (1891-1961), σπουδαίο ιστορικό, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, έγινε στη γενέτειρά του, το Σάββατο 22 Μάη, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής δημόσιας βιβλιοθήκης Ζαγοράς, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από πολλές περιοχές της χώρας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Ζαγοράς του ΚΚΕ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, ο πολιτιστικός σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος», ο Δήμος Ζαγοράς, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ του Ν. Μαγνησίας. Επίσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ του Ν. Μαγνησίας Ν. Γκατζής, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και πολλοί φορείς.

Η φιλόλογος Ζωή Βεργελή παρουσίασε ιστορικά στοιχεία από την παιδική και εφηβική ηλικία του, αλλά και αργότερα από τα χρόνια της ωριμότητάς του. Ο Γ. Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, αρχαιολόγος και ιστορικός, αναφέρθηκε στον Γ. Κορδάτο ως τον άνθρωπο που έκανε τομές στη θεώρηση της ιστορίας και δούλεψε με βάση τον ιστορικό υλισμό. Η πλούσια βιβλιογραφία του, η επαναστατική του δράση, η μαρξιστική του τοποθέτηση κάνουν επίκαιρο το έργο του όσο ποτέ.

Οπως τόνισε ο Γ. Χουρμουζιάδης, «όλοι οι ιστορικοί μετά τον Γ. Κορδάτο έχουν τον Κορδάτο μέσα τους» και συμπλήρωσε: «Με την απαγόρευση της διδασκαλίας του Γ. Κορδάτου, δεν έκαναν κακό στον ίδιο, αλλά έκαναν κακό σε όλους εμάς, κυρίως στις νέες γενιές που δε διδάχθηκαν Γ. Κορδάτο».

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής υπογράμμισε: «Ο Γ. Κορδάτος που έφυγε τόσο ξαφνικά στάθηκε σε όλη του τη ζωή κορυφαίος αγωνιστής, δάσκαλος του έθνους, με ήθος και εργατικότητα. Ζήτημα είναι αν άλλος της ίδιας ολκής συγγραφέας του καιρού μας, άφησε τόσο πολύτιμο έργο όσο ο Κορδάτος και φάνηκε σ' όλη την ένταση της πνευματικής και κοινωνικής του δράσης, πρωτοπόρος στο γλωσσικό, στον επιστημονικό και τον πολιτικό αγώνα. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω τρία επίπεδα όπου ο Κορδάτος δραστηριοποιήθηκε και παρήγαγε έργο: ο πολιτικός και μάλιστα θεωρητικός της πολιτικής, ο ιστορικός και μάλιστα ιστορικός με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, τη μεθοδολογία του ιστορικού υλισμού και ο κοινωνιολόγος. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά για τις θέσεις του Γ. Κορδάτου, οι οποίες πολλές φορές ήταν προφητικές. Ο Κορδάτος είναι ένας επίκαιρος ερευνητής, γιατί αν έχουμε κάτι σήμερα ανάγκη είναι να γνωρίσουμε την ελληνική κοινωνία πώς λειτουργεί, πώς συμπεριφέρεται, πώς συμπεραίνει και τελικά εκφράζεται κοινωνικά ή και πολιτικά».

Από τους συμμετέχοντες, ο γραμματέας Αχτίδας Υπαίθρου του Ν. Μαγνησίας, Δημ. Μητρόπουλος, έκανε πρόταση να καθιερωθεί ετήσιο αφιέρωμα στον Γ. Κορδάτο, για να έρθει σε επαφή ο κόσμος με το πλούσιο κι ανεξάντλητο έργο του. Η Κομματική Οργάνωση Ζαγοράς του ΚΚΕ οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι συμμετείχαν και παρευρέθηκαν και στον ζωγράφο Κ. Κομνηνό που φιλοτέχνησε τα πορτρέτα του Γ. Κορδάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ