Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Παραμένουν τα εμπόδια για τους μετανάστες

Μέχρι τις 30 Ιούνη μπορούν να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Στη δήθεν απλούστευση των διαδικασιών νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρας μας προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να αλλάζει στο ελάχιστο την πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται για το σκοπό αυτό και χωρίς να έχει φροντίσει για την έγκαιρη προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή τον περασμένο μήνα, ήδη από τις 24 Μάη οι υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων θα έπρεπε να είναι ανοιχτές για να υποδεχτούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους μετανάστες που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής, κάτι που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει από αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιούνη. Για την καθυστέρηση αυτή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θ. Βεζυργιάννης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επικαλέστηκε λόγους μάλλον νεοελληνικής νοοτροπίας που εμφανίζεται σε αργίες (αργία του Αγ. Πνεύματος). Λόγος ανεπαρκής για τους μετανάστες που ταλαιπωρήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

Από σήμερα λοιπόν και μέχρι τις 30 Ιούνη και εκτός απροόπτου βέβαια, οι μετανάστες θα μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για να λάβουν άδεια διαμονής στη χώρα. Χρήση της σχετικής δυνατότητας μπορούν να κάνουν όσοι μετανάστες είχαν πράσινη κάρτα ή έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης άδειας μέχρι και τον Ιούνη του 2003.

Η δήθεν απλούστευση των διαδικασιών που επικαλείται το υπουργείο αφορά την έκδοση άδειας εργασίας. Συγκεκριμένα, ο μετανάστης θα απευθύνεται απευθείας στο ΙΚΑ της περιοχής του από όπου θα μπορεί να λάβει τη βεβαίωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των 150 ενσήμων που απαιτούνται με βάση το νόμο. Στα κατά τόπους ΙΚΑ θα λειτουργεί ταμείο, όπου θα μπορούν, όσοι μετανάστες δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα, να τα εξαγοράζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ