Κυριακή 6 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Περί Ενιαίας Αμυνας...

Η ισχυροποίηση, λένε οι ευρωλάγνοι, της Ευρωπαϊκής Ενωσης προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενιαίας άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Αυτή, πάλι, προϋποθέτει την ολοσχερή ανεξαρτητοποίησή της από τις ΗΠΑ ως ο μοναδικός αντίπαλος πόλος ισχύος. Με μια χαρακτηριστική μηχανιστική αυθαιρεσία προσπαθούν να απομονώσουν τον ευρωπαϊκό πόλο από τον αμερικάνικο για να πουν ότι όλα είναι ζήτημα προσώπων καλής θέλησης. Επειδή όμως η πραγματικότητα συγκρούεται με τις αυθαιρεσίες της κεφαλής τους, αρχίζουν τα κακαρίσματα όταν οι αποφάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου πιστοποιούν την αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ σε βάρος της ευρωπαϊκής κατ' όνομα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που διαφεντεύεται από τα συμφέροντα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ετσι, το μόνο που απομένει ως έσχατη... αντι-αμερικανική αντίσταση στους ευρωλάγνους είναι να σύρονται πίσω από τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Το έσχατο αυτό όριο των θεραπαινίδων του ευρω-αντιαμερικανισμού καταρακυλάει στη φαντασία της «ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας». Δέσμιοι στην πολιτική της ευρωπαϊκής μεγαλο-αστικής τάξης έναντι του αμερικανικού κεφαλαίου των ΗΠΑ, οι ευρωλάγνοι υποστηρίζουν κάθε προσπάθειά της να αναπτυχθεί στρατιωτικά.

Ο μόνος τρόπος που η ευρωπαϊκή κεφαλαιοκρατία γνωρίζει να αναπτύσσεται στον τομέα άμυνας και ασφάλειας είναι να επαναλαμβάνει την πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με ιδιαίτερη, είναι αλήθεια, φινέτσα βγαλμένη από τα συμπεράσματα μιας παμπάλαιας αποικιοκρατικής πολιτικής. Η δημιουργία ειδικών στρατιωτικών και αστυνομικών σωμάτων (ευρωστρατός, ευρω-αστυνομία) με τη διαμόρφωση ενός πλέγματος ευρω-τρομονόμων είναι ένα σκέλος. Το άλλο είναι η ένταξή τους σε εξωτερικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με την ταμπέλα της «ειρηνευτικής καταστολής». Αυτό δημιουργεί εκ των πραγμάτων ανταγωνιστική διάθεση έναντι των ΗΠΑ στον πλανητικό χάρτη γεωστρατηγικών επιδιώξεων και συμφερόντων με ιδιαίτερη οικονομική σημασία.

Ετσι το λεγόμενο «ευρω-ανεξάρτητο» αποκαλύπτεται μια αντίστοιχη με τις ΗΠΑ ιμπεριαλιστική δύναμη. Επειδή, όμως, στην εποχή μας ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός λειτουργεί ως αναγκαία προϋπόθεση εσωτερικής εξισορρόπησης κι επειδή ο φόβος του λαϊκού κινδύνου είναι έκδηλος, οι ευρω-ιδιαιτερότητες γίνονται ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ενιαίου διεθνούς ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Κάθε ευρω-αμυντική διαμόρφωση εντάσσεται στο ενιαίο υπό αμερικανική κηδεμόνευση ΝΑΤΟ. Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική γίνεται ουρά της αμερικανικής με τις αποχρώσες διαφοροποιήσεις της Μαριορής που δεν ήθελε το συγκεκριμένο μερίδιο προίκας που της έδιναν. Το μέχρι τώρα συμπέρασμα για την εξωτερική πολιτική της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ευθυγράμμισή της με αυτή των ΗΠΑ (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή κλπ.) με τις αποχρώσες εκάστοτε πολιτικές και στρατιωτικές διαφοροποιήσεις.

Αυτό έρχεται ως συνέχεια και συνέπεια της οικονομικής σχέσης στη διεθνή αγορά μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ που ο κάθε λογής ανταγωνισμός καταλήγει, αργά ή γρήγορα, σε μια ενιαία πολιτική διεθνούς κυριαρχίας, στην παλιά γνωστή ρήση «ο καθείς εφ' ω ετάχθη». Η ουσιαστική αυτή διαπίστωση αποκαλύπτει τη φαιδρότητα κάθε αναφοράς για ανεξαρτητοποίηση της υπαρκτής ευρω-ενωσίτικης συνθήκης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Η πολλαπλή, όμως, δυσκολία να γίνει σε βάθος αντιληπτή στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δίνει τη δυνατότητα στους απολογητές της ευρω-ενωσίτικης φαγούρας των κοινοβίων να ψαρεύουν μαζικά στα θολά νερά, να τρομοκρατούν με το ενδεχόμενο άρνησης του ευρω-ενωσίτικου μονόδρομου και προπάντων να λοιδορούν την προοπτική της δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών στις ράγες του σοσιαλισμού.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ