Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ
«Να αντισταθούμε σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ»

Ο Χάρολντ Πίντερ με τη διδακτορική τήβεννο του ΑΠΘ, στην προχτεσινή τελετή
Ο Χάρολντ Πίντερ με τη διδακτορική τήβεννο του ΑΠΘ, στην προχτεσινή τελετή
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ΗΠΑ. Με μια τεράστια, κτηνώδη, μοχθηρή μηχανή, που πρέπει να την αναγνωρίσουμε ως τέτοια και να της αντισταθούμε», τόνισε ο κορυφαίος, σήμερα, Βρετανός δραματουργός Χάρολντ Πίντερ - μια πραγματικά τολμηρή και ελεύθερη φωνή διανοουμένου στην Ευρώπη, μιλώντας στην προχτεσινή τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Εν μέσω θερμών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων συνέχισε:

«Ενώ ο Κλίντον δίνει στον κόσμο μια "ελευθερία" φτιαγμένη από ψέματα, βόμβες και καταστροφή, στις αρχές του χρόνου δήλωσε "Εμείς οι Αμερικανοί δώσαμε την ελευθερία στον κόσμο"! Πιστεύω ότι μέσα στο χρόνο θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιου είδους δηλώσεις, όπως και περισσότερες βόμβες και καταστροφές. Συγκαταλέγομαι σ' αυτούς που πιστεύουν στον κίνδυνο της πυρηνικής καταστροφής, η οποία όμως δε θα προέλθει από τα "επικίνδυνα" - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - κράτη, αλλά από τις ίδιες τις ΗΠΑ».

Ο Βρετανός συγγραφέας καυτηρίασε, μαζί με τις ΗΠΑ, και την πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του.

«Οι Αμερικανοί έχουν αποσαφηνίσει ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, όποτε το επιθυμούν, ακόμη κι αν χρειαστεί η χρήση στρατιωτικής βίας. Και η κυβέρνηση της Βρετανίας τους ακολουθεί με προθυμία, η οποία αξίζει την αηδία μας. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε ανθρωπιστική επέμβαση, αλλά ήταν σαφής επιβεβαίωση της δύναμης των ΗΠΑ. Οπως και οι κυρώσεις κατά του Ιράκ, που απέδειξαν τον κυνισμό, τον αδιάφορο σαδισμό. Πρόκειται για σειρά παράνομων, ανήθικων, παράλογων πράξεων, που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο και τα Ηνωμένα Εθνη».

Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αναρωτήθηκε σε ποιες αξίες του πολιτισμού πιστεύουν οι κυρίαρχες δυνάμεις αυτής της χώρας: «Σε μια χώρα με δύο εκατομμύρια πολίτες στις φυλακές, σε μια χώρα όπου κρατούνται σε φυλακές παιδιά, όπου χρησιμοποιούνται αναισθητικά όπλα, όπου γίνονται μαρτύρια με τηλεχειριστήρια, σε μια χώρα, στις 38 από τις Πολιτείες της οποίας ισχύει η θανατική ποινή, ο όρος "πολιτισμένες αξίες" ηχεί αστείος».

Στην τελετή αναγόρευσης του Χ. Πίντερ σε επίτιμο διδάκτορα, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ο πρύτανης του ιδρύματος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, απένειμε στον συγγραφέα τιμητική πλακέτα, ενώ η πρόεδρος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας, Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου, διαβάζοντας το ψήφισμα της αναγόρευσης, επισήμανε:

«Ο Χ.Πίντερ ανανέωσε τη σύγχρονη θεατρική γραφή, ενώ με τόλμη κατήγγειλε κάθε αυθαίρετη παρέμβαση των ισχυρών της Γης».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία», ο Χ. Πίντερ, εξηγώντας τη στάση του απέναντι στη Νατοϊκή επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, ανέφερε ότι «αισθάνεται ιδιαίτερα ντροπιασμένος για τη στάση που κράτησε η χώρα του στο θέμα αυτό».

Σε ερώτηση για τη στάση του βρετανικού Τύπου και την απόσταση ανάμεσα στην αλήθεια και σε όσα έγραφαν σχετικά με τη Γιουγκοσλαβία οι εφημερίδες και έδειχνε η τηλεόραση στη χώρα του, απάντησε:

«Τα ΜΜΕ είναι απόλυτα ταυτισμένα με την εξουσία. Εξάλλου, η γυμνή αλήθεια είναι πάντα αποκρουστική. Ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις υποκρίνονται ότι επιβάλλουν την ειρήνη, ενώ στην ουσία ασκούν απλώς βία. Στο Ιράκ, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε άμυνα. Η αλήθεια είναι ότι πρώτοι ξεκίνησαν την επίθεση. Επιπλέον, δεν είδαμε ποτέ ως τώρα τους Αμερικανούς να βομβαρδίζουν, ας πούμε, την Κωνσταντινούπολη, επειδή η Τουρκία καταπιέζει τους Κούρδους. Βρισκόμαστε κάτω από μια διαρκή απειλή. Ακόμη κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποιοι μας απειλούν», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ