Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά Αμερικανών

Πολλά τα «παιχνίδια» γύρω από το πετρέλαιο

Associated Press

Πολλά τα «παιχνίδια» γύρω από το πετρέλαιο
ΡΙΑΝΤ.--

Αποσύρουν το μη απολύτως απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους από τη Σαουδική Αραβία η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τονίζουν, σε ανακοινώσεις τους, ότι η απόφαση αυτή θα ισχύσει επ' αόριστον, καθώς αναμένεται νέο μεγάλο «τρομοκρατικό πλήγμα». Επίσης, η βρετανική αεροπορική εταιρία «Μπρίτις Εργουέις» γνωστοποίησε ότι τα πληρώματα των πτήσεών της, για τις σαουδαραβικές πόλεις, θα διανυκτερεύουν, πλέον, στο Κουβέιτ για λόγους ασφαλείας.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν, ενώ η σαουδαραβική πρωτεύουσα συγκλονίζεται από σειρά δολοφονιών Αμερικανών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι σαουδαραβικές αρχές επιβεβαίωσαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι άγνωστοι δολοφόνησαν τον Αμερικανό Κένεθ Σκρογκς, ενώ προσπαθούσε να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του.

Την ίδια ώρα, η ισλαμιστική ιστοσελίδα «Σαούτ αλ Τζιχάντ», που φέρεται να ελέγχεται από οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα», μετέδωσε βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του Αμερικανο-εβραίου, Ρόμπερτ Τζέικομπ, την Τρίτη, 8 Ιουνίου. Στο βίντεο, που αναμεταδόθηκε από το «αλ Τζαζίρα», αναφέρεται ότι ο Τζέικομπ «δολοφονήθηκε γιατί ήταν κατάσκοπος της εταιρίας Βινέλ», που έχει αναλάβει την εκπαίδευση των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η ίδια ιστοσελίδα υποστήριζε, νωρίς χτες το πρωί, ότι η ομώνυμη οργάνωση απήγαγε τον Πολ Μάρσαλ Τζόνσον, μηχανικό αεροσκαφών της εταιρίας «Λόκχιντ Μάρτιν» που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία. Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται φωτογραφίες και ταξιδιωτικά έγγραφα του Τζόνσον, και τονίζεται ότι απήχθη ως «απάντηση για τα βασανιστήρια που κάνουν οι Αμερικανοί σε μουσουλμάνους σε διάφορες χώρες όπως το Ιράκ».

Από την περιοχή όπου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Ρ.Τζέικομπ

Associated Press

Από την περιοχή όπου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Ρ.Τζέικομπ
Ωρες αργότερα, η απαγωγή του επιβεβαιώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις σαουδαραβικές αρχές, οι οποίες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών. Αντίθετα, η σαουδαραβική αστυνομία διέψευσε ότι βρήκε σε δρόμο του Ριάντ το πτώμα ενός ακόμη δολοφονημένου Δυτικού. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει την κλιμακούμενη ανησυχία, ο Σαουδάραβας υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων, Σάλεχ μπιν Αμπντούλ αζίζ αλ Σάικχ, υποστήριζε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με την ασφάλεια, αλλά σαφώς δε βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ