Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η περίπτωση των ΗΠΑ

Στις 15 Ιούνη, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», φιλοξένησε στις σελίδες της μια είδηση από την Wall Street Journal, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την αποτελεσματικότητα των φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων, που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο τελευταίος φορολογικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μπους, επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ με εκατοντάδες δισ. δολάρια, τα οποία διατέθηκαν στις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις με τη μορφή φορολογικών κινήτρων ή φοροαπαλλαγών. Παραμονές των εκλογών, ο πρόεδρος Μπους έστειλε στη Βουλή και νέα φορολογική διάταξη, που ευνοεί τις πολυεθνικές εταιρίες - φαρμακευτικές και άλλες - επιχειρήσεις. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της φορολογικής πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπους, με στόχο - υποτίθεται - την ενίσχυση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και τη βελτίωση των συμφερόντων του εργαζόμενου αμερικανικού λαού, η εφημερίδα σημείωνε:

«Μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον από διάταξη που περιλαμβάνεται σε φορολογικό νόμο και η οποία εφ' όσον εφαρμοστεί θα τους δώσει τη δυνατότητα να "επαναπατρίσουν" κέρδη τα οποία έχουν πραγματοποιήσει στο εξωτερικό, χωρίς να υποστούν ιδιαίτερα μεγάλη φορολογία. Η εν λόγω διάταξη, που ήδη οδεύει προς το αμερικανικό Κογκρέσο, δίνει τη δυνατότητα σε αμερικανικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο εξωτερικό να φέρουν στην πατρίδα κέρδη τα οποία μέχρι τώρα βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, με φορολογικό συντελεστή 5,25%. Και, όπως είναι φυσικό, υπό τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή που φθάνει το 35%, οι επιχειρήσεις δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να επαναπατρίσουν κέρδη που έχουν πραγματοποιήσει στο εξωτερικό».

«Μεταξύ αυτών που θεωρούνται ότι θα είναι μεγάλοι κερδισμένοι - σημείωνε η εφημερίδα - συγκαταλέγονται φαρμακευτικές εταιρίες, όπως η Pfizer Inc. που έχει 38 δισ. δολάρια σε συσσωρευμένα κέρδη στο εξωτερικό, τα οποία και θα της δώσουν το δικαίωμα να έχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, εφ' όσον τα φέρει στις ΗΠΑ. Επίσης, η Hewlett Packard Co. έχει 14,4 δισ. δολάρια και η General Motors Corp. έχει 11,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενδιαφερόμενες εταιρίες».

Και δίνοντας το μέγεθος του οφέλους που θα έχουν οι αμερικανικές πολυεθνικές, εάν επαναπατρίσουν τα κέρδη τους στις ΗΠΑ, η εφημερίδα σημείωνε: «Συνολικά, υπολογίζεται ότι ποσό ύψους 650 δισ. δολαρίων θα είναι διαθέσιμο για τη διαδικασία επαναπατρισμού κερδών, εφ' όσον η σχετική διάταξη λάβει τελικά ισχύ νόμου, όπως επισημαίνει η J.P. Morgan Chase Bank. Εφ' όσον η διάταξη υιοθετηθεί, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά που θα επαναπατριστούν για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στο εσωτερικό των ΗΠΑ».

Το μέγεθος των ωφελειών που είχαν οι εν λόγω πολυεθνικές ανέρχεται σε 195 εκατ. δολάρια (αντίστοιχες είναι οι απώλειες σε φόρους για το αμερικανικό δημόσιο) αφού οι εν λόγω επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα κέρδη των 650 εκατ. δολαρίων (με συντελεστή 5%) μόλις με 32,5 εκατ. δολάρια, αντί 227,5 εκατ. δολαρίων (που θα πλήρωναν αν φορολογούνταν με συντελεστή 35%). Αυτός κι αν είναι μποναμάς...

Βέβαια, αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ και τις άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Συμβαίνουν και στην... ισχυρή Ελλάδα. Παρόμοια νομοθετική ρύθμιση - που μειώνει δραστικά τη φορολογία στις εταιρίες οι οποίες θα επαναπατρίσουν τα κέρδη τους - ψηφίστηκε πέρσι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έγινε νόμος του κράτους. Δε γνωρίζουμε, αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει ή θα διατηρήσει άθικτη τη συγκεκριμένη σκανδαλώδη ρύθμιση με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, που θεσπίστηκαν για τις επιχειρήσεις που θα «επαναπατρίσουν» τα κέρδη τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ