Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στη Νάμπλους

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση...

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η ισραηλινή «εκκαθαριστική» επιχείρηση στη Νάμπλους, με επίκεντρο την παλιά πόλη - Κάσμπα. Υπό καθεστώς απόλυτης απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες, και χτες, έσπαγαν πόρτες, ανατινάσσανε τους ενδιάμεσους τείχους από τα σπίτια και πραγματοποιούσαν εξονυχιστικές και εξευτελιστικές έρευνες μέσα σε διαμερίσματα και αποθήκες, αναζητώντας, όπως υποστηρίζουν, 7 καταζητούμενα μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Μέχρι χτες το απόγευμα, από την ισραηλινή εισβολή, που άρχισε την Πέμπτη το μεσημέρι, έχει σκοτωθεί ένας 18χρονος Παλαιστίνιος και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 10 συμπατριώτες του. Ισραηλινοί επιτελείς καθιστούσαν σαφές ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «για αρκετές ημέρες ακόμη». Στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το σπίτι ενός Παλαιστινίου υπόπτου για βομβιστική επίθεση.

Ισραηλινές αμφιβολίες

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα καταλήξει επιτυχώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αναδιαμόρφωσης των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, στην περιοχή, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Μοφάζ φέρεται να υποστήριξε ότι αμφιβάλλει για τις πραγματικές προθέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, εκτιμώντας ότι πιθανότατα δε θα προχωρήσει σε πραγματική αναδιάρθρωση και ότι δεν πρόκειται να «διαλύσει τις τρομοκρατικές υποδομές».

Ο Μπερνς, όπως και ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών μία ημέρα νωρίτερα, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος. Ο Μπερνς συμμετείχε σε σύνοδο του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου στο Κάιρο, την Πέμπτη, το οποίο δεν κατέληξε σε καμία σημαντική απόφαση πέραν της διαπίστωσης ότι η «ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον οδικό χάρτη».

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία προβλέπει, εκτός από την εκπαίδευση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφάλειας, και τη συναίνεση όλων των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων σε κατάπαυση του πυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ