Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ
«Ενέδρα» των διαδηλωτών

Περιμένοντας τον Μπους...

Associated Press

Περιμένοντας τον Μπους...
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΕΝΙΣ.-

Φιλειρηνική «ενέδρα» στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους επιχειρούν να στήσουν χιλιάδες φιλειρηνιστές και μέλη λαϊκών και πολιτικών οργανώσεων στην Ιρλανδία, ενόψει της επίσκεψής του στο σμαραγδένιο νησί, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, είναι ένα πολύ κρίσιμο Σαββατοκύριακο - και συνολικά πενθήμερο με την επίσκεψή του στην Τουρκία - για τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπου θα τεθεί προς εξέταση και «διαπραγματεύσεις» η πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και την ίδια στιγμή, τόσο από τον ιρλανδικό λαό, όσο και από τον τουρκικό λαό ο Πρόεδρος Μπους θα νιώσει για άλλη μια φορά τα αντι-αμερικανικά συναισθήματά τους...

Υποδοχή, λοιπόν, με διαδηλώσεις... Δεκάδες διαδηλώσεις, πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες είχαν οργανωθεί από μέρες στην Ιρλανδία εν αναμονή της επίσκεψης. Δρακόντεια και τα μέτρα ασφαλείας, φυσικά. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες, καθώς και 700 Αμερικανοί μέλη ειδικών σωμάτων ασφαλείας και επίσης 4 πολεμικά πλοία έχουν ήδη αναπτυχθεί για την ασφάλεια της 18ωρης παραμονής του Μπους στη Δυτική Ιρλανδία, στο κάστρο Ντρόμολαντ.

Την αποφασιστικότητα και τη βία αυτού του «κλοιού ασφαλείας» ένιωσαν, πριν καν την άφιξη του Μπους, οι διαδηλωτές. Οι ειδικές μονάδες ασφαλείας έκαναν εισβολή στο κάμπινγκ που είχε στηθεί κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σάνον, όπου θα προσγειωνόταν χθες το βράδυ ο Πρόεδρος Μπους και συνέλαβαν τρεις. «Οι τρεις συλληφθέντες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, βρίσκονταν στην εκβολή του ποταμού Σάνον, στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Εντουάρντ Χόργκαν, παλαιός αξιωματικός του ιρλανδικού στρατού και εκπρόσωπος της ειρηνιστικής οργάνωσης «Σταματήστε την εκστρατεία του Μπους».

Παράλληλα, χθες είχαν προγραμματιστεί δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη την ιρλανδική επικράτεια. Στις 7 μ.μ. (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας) είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, στο αεροδρόμιο Σάνον φυσικά, στο Γκαλγουέι, στο Γουότερφορντ, στο κάστρο Ντρόμολαντ και πολλές άλλες πόλεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου για Διεθνή Θέματα του Σιν Φέιν, Αένγκους Ο' Σνοντάιγκ, κάλεσε τον ιρλανδικό λαό να διαδηλώσει μαζικά και μαχητικά, ώστε να στείλει ένα «πολύ ηχηρό μήνυμα» στον Πρόεδρο Μπους, μήνυμα αντίστασης στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και την κατοχή του Ιράκ. «Ο ιρλανδικός λαός πρέπει να στείλει και ένα ακόμη μήνυμα, ίσως πιο σημαντικό. Το μήνυμα αυτό πρέπει να αποσταλεί στην κυβέρνησή μας, που αδιάντροπα βοήθησε τις ΗΠΑ σ' αυτόν τον πόλεμο και την κατοχή ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας του ιρλανδικού λαού», κατέληξε ο Ο' Σνοντάιγκ.

Τέλος, όσον αφορά στην ίδια τη Σύνοδο ΕΕ - ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, εναγώνια προσπάθεια του Μπους είναι η αναθέρμανση των σχέσεων με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν διαταραχτεί εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων στον πόλεμο κατά του Ιράκ και η συναίνεση σε νέα «βάση», με κυριότερο στόχο την εσωτερική των ΗΠΑ κατανάλωση ενόψει εκλογών, όπου θέλει να καταδείξει τη διεθνή υποστήριξη για την κατοχή στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις προς τον Τύπο της συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, οι συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στην πρόοδο που έχει υπάρξει στα ζητήματα «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, στην καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και τη διασπορά της ευημερίας μέσω του ανοιχτού και ελεύθερου εμπορίου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επετειακές εκδηλώσεις και συναντήσεις Τραμπ(2019-06-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-03-30 00:00:00.0)
Πολιτική η δίωξη του Σιν Γκάρλαντ(2005-10-11 00:00:00.0)
«Καλωσόρισμα» με διαδηλώσεις(2002-02-20 00:00:00.0)
Φόβοι για νέες επιθέσεις(1996-07-16 00:00:00.0)
Πολλά ερωτηματικά για τη μεγάλη έκρηξη(1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ