Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πολλά ερωτηματικά για τη μεγάλη έκρηξη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε αργά χτες το βράδυ στο Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται Ιρλανδοί εξτρεμιστές. Πάντως, ο Τζέρι Ανταμς, επικεφαλής του "Σιν Φέιν", υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τίποτα για την ανακοίνωση τερματισμού της εκεχειρίας που φέρεται να εξέδωσε χτες ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός.

Εφτά άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ, τουλάχιστον, άλλα 100 τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε χώρο στάθμευσης εξαώροφου κτιρίου, κοντά στο σταθμό του μετρό Σάουθ Κουέι, στο Ανατολικό Λονδίνο. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι και άλλα άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στα συντρίμμια του κτιρίου. Τόσο η βρετανική ηγεσία όσο και η Σκότλαντ Γιαρντ, συνδέουν τη βομβιστική επίθεση με το ανακοινωθέν που μετέδωσε χτες, λίγες ώρες νωρίτερα, ο ημικρατικός ραδιοφωνικός σταθμός του Δουβλίνου. Το ανακοινωθέν αυτό, που εμφανίζεται να υπογράφει ο ΙΡΑ, γνωστοποιεί ότι η πλήρης κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, που ισχύει από τον Αύγουστο του 1994, επρόκειτο να τερματιστεί χτες το απόγευμα. Μέσα στο κείμενο εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ιρλανδία δεν ακολούθησε την αναμενόμενη πορεία και οι ευθύνες γι' αυτό βαρύνουν τη βρετανική κυβέρνηση. Το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, ανακοίνωσε ότι "δε γνωρίζει τίποτα σχετικό με τη βομβιστική επίθεση", ενώ ο ηγέτης του, Τζέρι Ανταμς, την καταδίκασε και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην Ιρλανδία. "Με τον σθεναρότερο τρόπο" καταδίκασε την επίθεση και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ως επίσημος υποστηρικτής και μεσολαβητής στην ιρλανδο - βρετανική προσέγγιση, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Πάντως, οι βρετανικής αρχές ασφαλείας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στο να αποδώσουν την οριστική ευθύνη της επίθεσης στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό πίσω από την έκρηξη αυτή να κρύβεται ο Ιρλανδικός Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, παρακλάδι του ΙΡΑ, που αποσχίστηκε από την οργάνωση διαφωνώντας με την ειρηνευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ