Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
III. ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αρθρο 14.

Το συνέδριο είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος.

Τακτικό συνέδριο συγκαλείται από την Κεντρική Επιτροπή κάθε 4 χρόνια.

Εκτακτο συνέδριο μπορεί να συγκληθεί:

Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

Με πρόταση μιας Επιτροπής Περιοχής ή μιας από τις Επιτροπές Πόλης Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης, εφόσον αυτή εγκριθεί και από άλλες Επιτροπές Περιοχής που εκπροσωπούν το 50% των μελών.

Η πρόταση αυτή πρέπει να υποβληθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τη θέσει στην κρίση των άλλων Επιτροπών Περιοχής και των Επιτροπών Πόλης Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης μέσα σε 3 μήνες το αργότερο, από τη μέρα που υποβλήθηκε. Εάν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υποστηρίζεται από τα όργανα αυτά, η Κεντρική Επιτροπή υποχρεούται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση του συνεδρίου το αργότερο σε δύο μήνες. Και στις δυο περιπτώσεις δεν μπορεί να ζητηθεί σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για τα ίδια θέματα πριν περάσει ένας χρόνος.

Αρθρο 15.

Η απόφαση για τη σύγκληση του συνεδρίου και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί ανακοινώνονται από την Κεντρική Επιτροπή, τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τη σύγκλησή του.

Το συνέδριο είναι σε απαρτία, αν οι παρόντες αντιπρόσωποι, αποτελούν την πλειοψηφία των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν.

Οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο εκλέγονται με ενιαίο μέτρο, που καθορίζει η Κεντρική Επιτροπή, από τις συνδιασκέψεις περιοχών και τις οργανώσεις που καθοδηγεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, που δεν έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι παίρνουν μέρος στο συνέδριο με δικαίωμα λόγου.

Αρθρο 16.

Το Συνέδριο του Κόμματος:

  • Συζητά και κρίνει την έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου,
  • Καθορίζει τη γενική γραμμή και τακτική του Κόμματος,
  • Ψηφίζει ή τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος,
  • Εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Για να εκλεγεί κάποιος στα όργανα αυτά πρέπει να έχει 7 τουλάχιστον χρόνια κομματική ηλικία.

Ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου καθορίζεται από το συνέδριο.

Αρθρο 17.

Η Κεντρική Επιτροπή είναι το καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος ανάμεσα στα συνέδρια:

α) Καθοδηγεί όλη την ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική δράση του

Κόμματος.

β) Εξετάζει τακτικά τον απολογισμό δράσης του Πολιτικού Γραφείου.

γ) Καθορίζει την πολιτική και τις σχέσεις του Κόμματος με άλλα κόμματα ή οργανώσεις με βάση τις κατευθύνσεις του συνεδρίου.

δ) Τοποθετεί τους υπεύθυνους στα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

του Κόμματος, έντυπα και ηλεκτρονικά.

ε) Αποφασίζει τη δημιουργία βοηθητικών τμημάτων και επιτροπών της

Κεντρικής Επιτροπής και τοποθετεί τους υπεύθυνους σε αυτά.

στ) Αποφασίζει για τους υποψήφιους σε δημόσιες αιρετές θέσεις ευρύτερης ή πανελλαδικής σημασίας.

ζ) Αποφασίζει για την ανάκληση από δημόσιες αιρετές θέσεις της χώρας,

μελών του Κόμματος που τις κατέχουν.

η) Καθορίζει το ποσοστό των εσόδων που πρέπει να αποδίδουν οι οργανώσεις του Κόμματος στο Κεντρικό Ταμείο. Διαχειρίζεται τα οικονομικά, τις επιχειρήσεις και όλη την περιουσία του Κόμματος.

Αρθρο 18.

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει Γενικό Γραμματέα και Πολιτικό Γραφείο. Το Πολιτικό Γραφείο έχει την ευθύνη της καθοδήγησης του Κόμματος ανάμεσα στις συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής με βάση τις αποφάσεις της. Ο αριθμός των μελών του ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή. Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής το Πολιτικό Γραφείο ενημερώνει τα μέλη της για τα ζητήματα του Κόμματος. Το Πολιτικό Γραφείο με την όλη του τηδράση και λειτουργία οφείλει να ενισχύει τον καθοδηγητικό ρόλο και την ευθύνη της ΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει από τα μέλη της Γραμματεία. Η Γραμματεία ασχολείται με την καθοδήγηση των οργανώσεων, με τον έλεγχο εφαρμογής των αποφάσεων και τη διεκπεραίωση τρεχόντων ζητημάτων της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου.

Ο αριθμός των μελών της Γραμματείας και οι ακριβείς αρμοδιότητές της, καθορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή.

Αρθρο 19.

Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται σε ταχτική σύνοδο κάθε 4 μήνες και έκτακτα με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου παίρνουν μέρος στις Ολομέλειες της Κεντρικής Επιτροπής με δικαίωμα λόγου και συμβουλευτικής ψήφου.

Σε ειδικές περιπτώσεις η Κεντρική Επιτροπή συγκαλεί ευρεία σύνοδο όπου παίρνουν μέρος και άλλα κομματικά στελέχη που καθορίζει η ίδια.

Αρθρο 20.

Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου (ΕΚΕ), η οποία:

  • Εξετάζει τις καταγγελίες που υποβάλλονται από τις κομματικές οργανώσεις και μέλη του Κόμματος για παραβιάσεις από μέλη, όργανα και οργανώσεις, της κομματικής πειθαρχίας, του Καταστατικού, του Προγράμματος, καθώς επίσης και τις ενστάσεις κατά των αποφάσεων διαγραφής από το Κόμμα ή επιβολής άλλων κομματικών ποινών. Συντάσσει σχετικό πόρισμα με τις προτάσεις της προς την Κεντρική Επιτροπή, για τελικές αποφάσεις.

Εξετάζει αιτήσεις αποκατάστασης μελών του Κόμματος που για διάφορους λόγους έχουν χάσει την κομματική τους ιδιότητα και προσδιορίζει την κομματική τους ηλικία.

Η Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου εκλέγει από τα μέλη της τον πρόεδρό της.

Αρθρο 21.

Η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου ελέγχει την οικονομική δραστηριότητα, το ταμείο, τη διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος, τα οικονομικά των επιχειρήσεών του και ενημερώνει τακτικά την Κεντρική Επιτροπή.

Η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου εκλέγει από τα μέλη της τον πρόεδρό της.

Αρθρο 22.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην περίοδο ανάμεσα στα συνέδρια μπορεί να συγκαλέσει κομματική πανελλαδική συνδιάσκεψη:

Υποχρεωτικά, στην περίπτωση που υπάρχει απόφαση προηγούμενου συνεδρίου, για εξέταση ειδικού ζητήματος.

Στην περίπτωση που κρίνει ότι έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα στην πολιτική ζωή ή ότι υπάρχει εξαιρετικά σοβαρή ανάγκη να συζητηθούν προβλήματα που αφορούν το Κόμμα.

Σε αυτήν παίρνουν μέρος: Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, αντιπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων που εκλέγονται από τις Επιτροπές Περιοχών και τις Επιτροπές Πόλης Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης.

Η συνδιάσκεψη παίρνει αποφάσεις στα πλαίσια του Προγράμματος και του Καταστατικού του Κόμματος και μπορεί να συμπληρώσει έως και το 1/10 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Κεντρική Επιτροπή καθορίζει την ημερήσια διάταξη της συνδιάσκεψης και την ανακοινώνει έναν (1) τουλάχιστον μήνα πριν από τη σύγκλησή της.

Η Κεντρική Επιτροπή καθορίζει τον αριθμό των αντιπροσώπων, που εκλέγονται με ενιαίο μέτρο.

Αρθρο 23.

Ανώτατο όργανο των κομματικών οργανώσεων, αχτίδων, νομών, περιοχών είναι η αντίστοιχη κομματική συνδιάσκεψη.

Στο διάστημα ανάμεσα στις κομματικές συνδιασκέψεις είναι η αντίστοιχη Αχτιδική και Νομαρχιακή Επιτροπή, καθώς και η Επιτροπή Περιοχής.

Αρθρο 24.

Τακτική αχτιδική συνδιάσκεψη συγκαλείται από την Αχτιδική Επιτροπή κάθε χρόνο, με εξαίρεση τις αχτιδικές οργανώσεις Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης, που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια. Τακτική συνδιάσκεψη νομών και περιοχής, συγκαλείται κάθε δύο χρόνια από τις αντίστοιχες επιτροπές.

Εκτακτες συνδιασκέψεις συγκαλούνται με αποφάσεις των αντίστοιχων καθοδηγητικών οργάνων και με έγκριση του αμέσως παραπάνω οργάνου, ή με απόφαση παραπάνω οργάνου ή όταν το ζητήσουν τα καθοδηγητικά όργανα ή ΚΟΒ της συγκεκριμένης οργάνωσης που εκπροσωπούν το 1/3 των μελών της.

Αρθρο 25.

Οι αντιπρόσωποι για τις αντίστοιχες συνδιασκέψεις των οργανώσεων εκλέγονται με ενιαίο μέτρο που καθορίζεται από τα αντίστοιχα καθοδηγητικά όργανα σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι συνδιασκέψεις των κομματικών οργανώσεων: Συζητούν και αποφασίζουν για την έκθεση των καθοδηγητικών οργάνων και των επιτροπών οικονομικού ελέγχου, συζητούν και αποφασίζουν για τα ζητήματα της κομματικής δουλιάς στο χώρο τους, εκλέγουν το καθοδηγητικό όργανο και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Για να εκλεγεί κάποιος στην Αχτιδική Επιτροπή χρειάζεται να έχει δύο (2) χρόνια τουλάχιστον κομματική ηλικία, ενώ στη Νομαρχιακή Επιτροπή τρία (3) και στην Επιτροπή Περιοχής πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια.

Αρθρο 26.

Τα καθοδηγητικά όργανα αχτίδων, νομών, περιοχών εκλέγουν γραμματέα και Γραφείο.

Το Γραφείο καθοδηγεί όλη τη δουλιά ανάμεσα στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Η εκλογή των μελών της Επιτροπής, του γραμματέα και του Γραφείου της επικυρώνεται από το παραπάνω καθοδηγητικό όργανο.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Επιτροπή Περιοχής συνέρχονται σε ταχτική σύνοδο κάθε 3 μήνες η Αχτιδική Επιτροπή κάθε 2 μήνες. Εκτακτα συνέρχονται, με απόφαση των Γραφείων των Επιτροπών ή με απόφαση του παραπάνω καθοδηγητικού οργάνου.

Οι Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου, ελέγχουν την οικονομική δραστηριότητα, τα ταμεία, την κανονική συγκέντρωση των συνδρομών και τη διαχείριση των οικονομικών των αντίστοιχων οργανώσεων ως την ΚΟΒ.

Αρθρο 27.

Η επιλογή και ανάδειξη στελεχών στα καθοδηγητικά όργανα απαιτεί αυξημένη συναίσθηση κομματικής ευθύνης. Να διασφαλίζονται η συλλογική εκτίμηση της απόδοσης των στελεχών και οι ουσιαστικές διαδικασίες κατά την εκλογή τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα να επιδείχνεται για τη σύνθεση των καθοδηγητικών οργάνων. Η αναγκαία αντιπροσώπευση σε αυτά όλων των τομέων δουλιάς του Κόμματος πρέπει να αντανακλά και να ενισχύει τον χαρακτήρα του, ως κόμματος της εργατικής τάξης. Διαρκής πρέπει να είναι η φροντίδα για την εκλογή γυναικών σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα. Να εξασφαλίζεται επίσης ο αρμονικός συνδυασμός παλιών και νέων σε ηλικία στελεχών.

Η εναλλαγή των στελεχών στα καθοδηγητικά όργανα, καθώς και σε αιρετές θέσεις στο δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο μαζικό κίνημα πρέπει να είναι μόνιμο στοιχείο στην πολιτική στελεχών.

Αρθρο 28.

Η κάλυψη κενών θέσεων που τυχόν δημιουργούνται στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής ανάμεσα στα συνέδρια καλύπτονται από πανελλαδική συνδιάσκεψη, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Στα άλλα καθοδηγητικά όργανα ανάμεσα στις συνδιασκέψεις γίνεται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, με πρόσληψη νέων μελών, με ευθύνη του αντίστοιχου καθοδηγητικού οργάνου. Η πρόσληψη νέου μέλους απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών του συγκεκριμένου οργάνου και την έγκριση του παραπάνω καθοδηγητικού οργάνου. Οι προσλήψεις νέων μελών δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1/10 των μελών του οργάνου.

Αρθρο 29.

Τα διαδικαστικά ζητήματα διεξαγωγής των εκλογικών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων καθορίζονται με κανονισμό που αποφασίζεται από την ΚΕ.

Αρθρο 30.

Για την καλύτερη μελέτη και επεξεργασία των διάφορων ζητημάτων και για την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων του Κόμματος, δημιουργούνται ειδικά βοηθητικά τμήματα, κομματικές ομάδες και επιτροπές δίπλα στα καθοδηγητικά όργανα.

Για τα στελέχη που μετέχουν στα βοηθητικά τμήματα, τις κομματικές ομάδες και τις επιτροπές, απαραίτητα ζητείται και παίρνεται υπόψη η γνώμη των ΚΟΒ και των οργάνων που ανήκουν.

Αρθρο 31.

Τα καθοδηγητικά όργανα συγκαλούν τακτικά συσκέψεις από στελέχη της κάθε οργάνωσης. Οι συσκέψεις αυτές έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Αρθρο 32.

Αποτελεί υποχρέωση των καθοδηγητικών οργάνων, πριν από τη λήψη αποφάσεων γενικότερης σημασίας και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, να παίρνουν τη γνώμη των παρακάτω οργάνων και των μελών του Κόμματος.

Αρθρο 33.

Το ΚΚΕ διαθέτει μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Ο "Ριζοσπάστης", όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, είναι η καθημερινή εφημερίδα του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη για την έκδοση και τις γενικές κατευθύνσεις του και ορίζει τη διεύθυνσή του.

Ο "Ριζοσπάστης" προβάλλει και υπερασπίζεται την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ. Προβάλλει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Ενημερώνει ολόπλευρα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Η Κομμουνιστική Επιθεώρηση (ΚΟΜΕΠ) είναι το θεωρητικό - πολιτικό περιοδικό του Κόμματος, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής. Διευθύνεται από συντακτική επιτροπή που ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή.

Το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργεί ή να συμμετέχει σε άλλα κεντρικά ή και περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Κεντρική Επιτροπή καθορίζει τους όρους, τα πλαίσια και τις επιδιώξεις του ΚΚΕ σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ