Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
Ι. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αρθρο 1.

Μέλος του ΚΚΕ μπορεί να γίνει κάθε άνδρας και γυναίκα, άνω των 18 χρόνων, με τον όρο ότι: Αποδέχεται το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του, ανήκει και δουλεύει σε μια από τις οργανώσεις του και πληρώνει κανονικά τη συνδρομή του.

Αρθρο 2.

α) Μέλη του Κόμματος γίνονται εργάτες, αγρότες, άλλοι εργαζόμενοι, διανοούμενοι και άλλα πρόσωπα πρωτοπόροι στους αγώνες του λαού.

β) Η ένταξη νέων μελών στο Κόμμα γίνεται μόνον ατομικά. Για να γίνει κάποιος μέλος του Κόμματος πρέπει πρώτα να γίνει δόκιμο μέλος. Η δοκιμασία διαρκεί 6 μήνες.

γ) Η ένταξη στο Κόμμα του δόκιμου μέλους γίνεται με τη σύσταση δύο τακτικών μελών του Κόμματος, οι οποίοι πρέπει να το γνωρίζουν το λιγότερο ένα χρόνο. Τα κομματικά μέλη που κάνουν τις συστάσεις είναι υπεύθυνα απέναντι στο Κόμμα για την πρότασή τους.

Τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), που έχουν την απαιτούμενη ηλικία και ένα (1) τουλάχιστο χρόνο ζωής στην ΚΝΕ και ζητούν να μπουν στο Κόμμα, γίνονται απευθείας τακτικά μέλη, με τη σύσταση δύο ταχτικών μελών του Κόμματος και των κομματικών μελών του καθοδηγητικού οργάνου της αντίστοιχης οργάνωσης της ΚΝΕ.

Η κομματική ηλικία του μέλους του Κόμματος υπολογίζεται από τη μέρα που η συνέλευση της ΚΟΒ αποφάσισε την ένταξή του στο Κόμμα ως δόκιμου μέλους. Για το μέλος του Κόμματος που προέρχεται από την ΚΝΕ, στο κομματικό του μητρώο σημειώνεται ο χρόνος που ήταν στην ΚΝΕ, πριν γίνει μέλος του Κόμματος, ως χρόνος θητείας στην ΚΝΕ.

Η ένταξη στο Κόμμα αποφασίζεται από τη συνέλευση της ΚΟΒ και η απόφαση αυτή επικυρώνεται από το αμέσως ανώτερο όργανο, το αργότερο μέσα σε δύο μήνες.

Το δόκιμο μέλος έχει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του μέλους, εκτός από το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Η ψήφος του είναι συμβουλευτική. Το Γραφείο της ΚΟΒ οφείλει να δίνει κάθε δυνατή βοήθεια στα νέα μέλη, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν σωστά την κομματική τους ζωή, να αφομοιώνουν δημιουργικά τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του Κόμματος. Για να γίνει ένα δόκιμο μέλος τακτικό, αποφασίζει η συνέλευση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης, η οποία συγκαλείται είτε με πρόταση του Γραφείου της ΚΟΒ είτε με αίτηση του ίδιου του ενδιαφερομένου. Η απόφαση παίρνεται παρουσία του ενδιαφερομένου και επικυρώνεται από το αμέσως ανώτερο καθοδηγητικό όργανο μέσα σε δύο μήνες.

δ) Πρώην μέλη άλλων κομμάτων γίνονται δεκτά, ως δόκιμα μέλη του ΚΚΕ, μετά από σύσταση δύο μελών του Κόμματος με δύο χρόνια κομματική ζωή. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται επικύρωση από την Επιτροπή Πόλης ή τη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Οταν πρόκειται για ηγετικά στελέχη άλλου κόμματος, απαιτείται απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ομαδική προσχώρηση στο ΚΚΕ από άλλα πολιτικά κόμματα μπορεί να γίνει ύστερα από έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής. Μετά την έγκριση αυτή εξετάζεται από την ΚΟΒ ατομικά η αίτηση κάθε μέλους της ομάδας.

ε) Μέλη του ΚΚΕ που ζουν σε άλλη χώρα μπορούν να περάσουν στο αντίστοιχο κόμμα της χώρας αυτής, με έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, χρειάζεται έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, για να γίνει δεκτό στο Κόμμα μέλος άλλου Κομμουνιστικού ή Εργατικού Κόμματος.

στ) Το μέλος του ΚΚΕ δεν μπορεί να ανήκει και σε άλλο κόμμα.

Αρθρο 3.

Το μέλος του ΚΚΕ παντού όπου βρίσκεται και ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας του αντιπροσωπεύει το Κόμμα.

Συνδέει το Κόμμα με τους εργαζόμενους του χώρου, μεταφέρει στην οργάνωση που ανήκει τα προβλήματα, τις γνώμες και τις διαθέσεις τους και είναι υπεύθυνο για την προώθηση και υλοποίηση της πολιτικής, των θέσεων και αποφάσεων του Κόμματος.

Το ΚΚΕ στηρίζει την επιτυχία των άμεσων και μακροπρόθεσμων σκοπών του, το κύρος και τη δύναμή του στην ενεργητικότητα, την πρωτοβουλία, την ικανότητα και μαχητικότητα των μελών του.

Από τη σχέση αυτή απορρέουν τα παρακάτω δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλα τα μέλη του Κόμματος.

Αρθρο 4.

Το μέλος του Κόμματος έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

- Να συμμετέχει στις συνελεύσεις της ΚΟΒ που ανήκει. Να παίρνει μέρος προσωπικά στη συζήτηση, στη λήψη αποφάσεων και στην πρακτική δουλιά της οργάνωσής του. Να συμβάλλει στην επεξεργασία της πολιτικής του Κόμματος με τον προβληματισμό του και την πείρα από την πρακτική του δράση. Να υλοποιεί τις αποφάσεις της ΚΟΒ και των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του απόψεις. Να προβάλλει στους εργαζόμενους την πολιτική και την ιδεολογία του Κόμματος. Να συμβάλλει στη στερέωση και διεύρυνση των δεσμών του με τους εργάτες και τους άλλους εργαζόμενους, στη διαφώτιση και οργάνωσή τους. Να φροντίζει για την άνοδο της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" και των άλλων εντύπων του Κόμματος.

- Να ανήκει στο σωματείο του, το συνεταιρισμό ή άλλη μαζική λαϊκή οργάνωση του χώρου εργασίας ή της περιοχής του και να είναι πρωτοπόρος στα πλαίσια αυτών των οργανώσεων. Να δουλεύει δραστήρια για τη δημιουργία μαζικών οργανώσεων όπου δεν υπάρχουν.

- Να μελετά το "Ριζοσπάστη" και τα άλλα έντυπα του Κόμματος, για να μπορεί να προβάλλει την πολιτική του και να την υπερασπίζεται από τις διαστρεβλώσεις, τη συκοφαντία, την άδικη κριτική. Να φροντίζει διαρκώς για τη γνώση της θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, για τη βελτίωση του ιδεολογικού - μορφωτικού και πολιτικού του επιπέδου, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει με συνέπεια τον πρωτοπόρο ρόλο του, να αγωνίζεται με σταθερότητα, να παλεύει αποφασιστικά και με αδιαλλαξία ενάντια στην αστική ιδεολογία, τις δεξιές και αριστερές παρεκκλίσεις από τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού.

- Να αγωνίζεται δραστήρια για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενότητα του Κόμματος, να τηρεί και να υπερασπίζεται το Καταστατικό και τις αρχές του.

- Να αναπτύσσει την εσωκομματική δημοκρατία και να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε παραβίαση των κανόνων λειτουργίας, την επανάπαυση, την ιδιοτέλεια, την οικογενειακότητα και τον τοπικισμό. Να αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της κριτικής ενάντια σε καθετί που προκαλεί ζημιά στο Κόμμα και δυσκολεύει την ελεύθερη έκφραση γνώμης και, ανεξάρτητα από πρόσωπα, να απευθύνεται γι' αυτό στα κομματικά όργανα έως την Κεντρική Επιτροπή.

- Να προσελκύει στο ΚΚΕ νέα μέλη, να συμβάλλει ακούραστα για το οργανωτικό δυνάμωμα του Κόμματος και τη διαρκή βελτίωση των μεθόδων της κομματικής δουλιάς.

- Να περιφρουρεί το Κόμμα από τις επιθέσεις των κάθε λογής αντιπάλων του, αναπτύσσοντας την επαναστατική επαγρύπνηση. Να υπερασπίζεται παντού, πάντοτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς υποχωρήσεις τα ιδανικά και τους σκοπούς του Κόμματος. Να περιφρουρεί το Κόμμα στην πρακτική του δουλιά, στην ανάκριση, στο δικαστήριο και στη φυλακή και να υπερασπίζεται σταθερά τις αξίες και τον υψηλό τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

- Υποχρέωση του κομματικού μέλους είναι να ασκεί, ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματά του που απορρέουν από το Καταστατικό του Κόμματος.

Αρθρο 5.

Το μέλος του Κόμματος έχει τα παρακάτω δικαιώματα:

- Να συμμετέχει στη συζήτηση για τη διαμόρφωση της πολιτικής του Κόμματος στις συνελεύσεις της ΚΟΒ και στα όργανα που είναι μέλος, στις συνδιασκέψεις και τα συνέδρια ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος. Να συμμετέχει στις συζητήσεις και το διάλογο που ορίζει η Κεντρική Επιτροπή μέσω του κομματικού Τύπου.

- Να παίρνει μέρος στην εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος και να εκλέγεται σε αυτά, εφόσον συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του Καταστατικού.

- Να εκφράζει ελεύθερα και υπεύθυνα στα αρμόδια όργανα και Σώματα τη γνώμη του για τη δράση κάθε μέλους και στελέχους του Κόμματος οποιουδήποτε καθοδηγητικού οργάνου και οργάνωσης.

- Να απαιτεί υπεύθυνη πληροφόρηση από τα κομματικά όργανα για τα κομματικά ζητήματα. Να ενημερώνεται με κάθε δυνατή επάρκεια για την ιδεολογική και πολιτική στήριξη των αποφάσεων που μπαίνουν για εφαρμογή, καθώς και για τη δράση των οργάνων και των στελεχών.

- Να απευθύνεται για κάθε κομματικό ή προσωπικό ζήτημα στην οργάνωση που ανήκει, καθώς και σε οποιοδήποτε ανώτερο καθοδηγητικό όργανο της οργάνωσής του μέχρι την ΚΕ και το συνέδριο του Κόμματος. Να απαιτεί να του δίνονται έγκαιρα αιτιολογημένες απαντήσεις σε προτάσεις ή ερωτήματα και όταν τις θεωρεί μη ικανοποιητικές ή έχουν προκύψει νέα στοιχεία μπορεί να επανέρχεται. Οι ΚΟΒ ή τα καθοδηγητικά όργανα είναι υποχρεωμένα να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα οποιοδήποτε θέμα προκύπτει σε βάρος μέλους του Κόμματος και να φροντίζουν για την έγκαιρη ενημέρωσή του.

- Να παίρνει μέρος στις κομματικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των οργάνων ή επιτροπών που ανήκει, όταν εξετάζεται ζήτημα που αφορά τη δράση του.

- Να απαιτεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας των οργανώσεων και των οργάνων του Κόμματος.

Αρθρο 6.

Ολα τα μέλη του Κόμματος έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο κομμουνιστής δεν μπορεί να έχει ο ίδιος ούτε να ανέχεται να υπάρχουν προνόμια από τη συμμετοχή του στο Κόμμα.

Το μέλος του ΚΚΕ καλλιεργεί και αναπτύσσει τη συντροφικότητα στην αντιμετώπιση των κομματικών ζητημάτων και στις σχέσεις του με τους συντρόφους του. Διακρίνεται για το ήθος του απέναντι στους συνανθρώπους του, στην εργασία, στην οικογένεια και γενικότερα στην καθημερινή ζωή.

Αρθρο 7.

Το ΚΚΕ, που αγωνίζεται για την ισοτιμία των δύο φύλων στην κοινωνία, θεωρεί προϋπόθεση γι' αυτό την προώθηση της ισοτιμίας μέσα στις γραμμές του.

Η ένταξη γυναικών στο Κόμμα πρέπει να είναι μόνιμη φροντίδα. Ολες οι κομματικές οργανώσεις οφείλουν να αναπτύσσουν μόνιμα και σταθερά τη δράση τους για τα δικαιώματα των γυναικών και τη συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Αρθρο 8.

Κάθε μέλος που μετακινείται από μια οργάνωση στην ακτίνα δράσης άλλης οργάνωσης οφείλει να ειδοποιεί έγκαιρα την οργάνωσή του, για να σταλεί η κομματική του σύνδεση στην οργάνωση που πηγαίνει. Για μετακίνηση στελεχών χρειάζεται έγκριση του αντίστοιχου καθοδηγητικού οργάνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολη μας η προσοχή, όλες μας οι δυνάμεις για ακόμα πιο πλατύ άνοιγμα (2014-12-14 00:00:00.0)
Μερικές σκέψεις για τις Θέσεις (2013-02-24 00:00:00.0)
Με αποφασιστικά βήματα από την πρώτη ώρα (2009-11-28 00:00:00.0)
Η σημασία της ΚΟΒ για το Κόμμα (2000-12-05 00:00:00.0)
Εφαρμογή και παραβιάσεις του καταστατικού (1996-04-07 00:00:00.0)
ΙV. ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ (ΚΟΒ) (1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ