Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κυβέρνηση "τρικέφαλο τέρας" ενόψει

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, πρώην ΙΚΚ, επέλεξε την κυβερνητική συμμαχία με το κόμμα του μεγαλοεπιχειρηματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με το φασιστικό κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι

Η πολιτικοθεσμική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με την παραίτηση της κυβέρνησης Ντίνι, φαίνεται να λήγει με τον χειρότερο τρόπο. Γίνεται ακριβώς αυτό που φοβούνταν οι ιταλικές αριστερές, αντιφασιστικές, δημοκρατικές δυνάμεις: Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (PDS) επέλεξε το δρόμο της κυβερνητικής συμμαχίας τόσο με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Φόρτσα Ιτάλια), όσο και με το φασιστικό κόμμα του Τσιανφράνκο Φίνι (Εθνική Συμμαχία).

Ο Φίνι, ο Ντ' Αλέμα (γραμματέας του PDS) και ο Μπερλουσκόνι, μετά από συζητήσεις, πολλών εβδομάδων, κεκλεισμένων των θυρών, επιβεβαίωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ότι διατίθενται να αλλάξουν το Σύνταγμα και τους εκλογικούς νόμους. Ο Σκάλφαρο, παίρνοντας υπόψη του ότι μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν διατεθειμένη να στηρίξει μια κυβέρνηση "ευρείας συνεννόησης" με στόχο να αλλάξει το Θεσμικό καθεστώς της χώρας, ανέθεσε στον Αντόνιο Μακάνικο (άντρα φιλελεύθερων πολιτικών τάσεων, που συχνά έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ ισχυρών οικονομικών δυνάμεων και κρατικών θεσμών) το σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Ο νέος πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, Μακάνικο, δε θα πρέπει να δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας αυτό το καθήκον. Μεταξύ του PDS, της Φόρτσα Ιτάλια και της Εθνικής Συμμαχίας, είναι ήδη ξεκάθαρη η πολιτικοθεσμική συμφωνία. Συμφωνία ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν ήδη αποφασίσει ότι στην Ιταλία θα περάσουμε από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αποτέλεσμα της αντιφασιστικής αντίστασης, στην προεδρική δημοκρατία, με έναν "ισχυρό άντρα" - τον Πρόεδρο - που θα εκλέγεται απευθείας από το λαό, έναν "ισχυρό άντρα" με πολλές εξουσίες όσον αφορά τις κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές αποφάσεις. Επιπλέον, η μεγάλη συμμαχία μεταξύ των υπερ-φιλελευθέρων του Μπερλουσκόνι, των φασιστών του Φίνι και των πρώην κομμουνιστών του Ντ' Αλέμα, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μία αντιδημοκρατική εκλογική αντιμεταρρύθμιση, που θα εισάγει το δεύτερο γύρο, με στόχο να αποκλείσει από το Κοινοβούλιο όλες τις μικρότερες και ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Η αποδοχή εκ μέρους του Ντ' Αλέμα του "προεδρισμού" και της αποδυνάμωσης του Κοινοβουλίου, είναι μία μεγάλη και σαφής πολιτική νίκη των φασιστών του Φίνι, αφού ο "προεδρισμός" ήταν ανέκαθεν το θεσμικό σχέδιο της ιταλικής Ακρας Δεξιάς, από τον Αλμιράντε (πρώην γραμματέα της Ιταλικής Κοινωνικής Κίνησης) μέχρι τον ίδιο τον Φίνι.

Η κυβέρνηση Μακάνικο διαγράφεται και στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, ως μία σκληρή αντεργατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση, η κυβέρνηση που θα ζητήσει από τους εργαζόμενους 70 τρισεκατομμύρια ως τιμή για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση της πλήρους αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους και της ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων.

Ο Κλάουντιο Γκράσι, μέλος της εθνικής γραμματείας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, έγραφε στο φύλλο της 3ης Φεβρουαρίου της "Λιμπερατσιόνε": "Το Σύνταγμα, που βγήκε από την Αντίσταση, μπορεί να αλλοιωθεί από την πιο ανάρμοστη αιφνιδιαστική έφοδο: από μία συμμαχία μεταξύ φασιστών και εκείνων που μέχρι πριν λίγα χρόνια ανήκαν σε εκείνο το κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, που πλήρωσε στον αντιφασιστικό αγώνα έναν φόρο αίματος που καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν πλήρωσε, που θυσίασε στον αντιφασιστικό αγώνα τα καλύτερα παιδιά του, θυσίασε τον Αντόνιο Γκράμσι... Η κυβέρνηση που διαγράφεται, της οποίας ηγείται ο Μακάνικο και την υποστηρίζουν ο Φίνι, ο Μπερλουσκόνι και ο Ντ' Αλέμα, θα μπορούσε να είναι πραγματικά - αυτή τη φορά - το "υποκείμενο" που θα είναι σε θέση να διεκπεραιώσει εκείνη τη βρώμικη δουλιά που εδώ και δεκαετίες ονειρεύεται και αναμένει το ιταλικό μεγάλο κεφάλαιο: να αφαιρέσει εξουσίες από το Κοινοβούλιο και να τις μεταφέρει στον"ισχυρό άντρα", τον Πρόεδρο, και σε μια κυβέρνηση επίφοβα ελεύθερη να ενεργεί, παραβλέποντας κάθε πραγματική κοινοβουλευτική δέσμευση... Μια κυβέρνηση σαν αυτή που διαγράφεται, με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, με τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει, που θα εισάκουγε ακόμα και την ιστορική επιθυμία της πιο σκοτεινής ιταλικής εξουσίας: να αποκλειστούν από το Κοινοβούλιο οι ανταγωνιστικές δυνάμεις, οι κομμουνιστές... ".

Η επιλογή του PDS να σχηματίσει την "υπερκυβέρνηση" μαζί με τις δυνάμεις της αντίδρασης, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιθέσεις σε όλο το χώρο της ιταλικής Αριστεράς, στο εσωτερικό μέτωπο των Προοδευτικών και στο εσωτερικό του ίδιου του PDS: Το "Μανιφέστο", έγκυρη κομμουνιστική ανεξάρτητη εφημερίδα, επιτέθηκε σκληρότατα στον Ντ' Αλέμα, χαρακτηρίζοντας την επόμενη κυβέρνηση "τρικέφαλο τέρας", οι Πράσινοι του Ρίπα ντι Μενέα πήραν και αυτοί αποστάσεις από το PDS, βγαίνοντας από τη συμμαχία των Προοδευτικών, ενώ πραγματικά τεράστιες και σε βάθος φαίνεται να είναι οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του ίδιου του PDS. Αυτές τις μέρες εκατοντάδες φαξ που στέλνουν μέλη του PDS, καταφτάνουν στα γραφεία της εφημερίδας "Λιμπερατσιόνε" και στην έδρα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, και σε κάθε φαξ εκφράζεται με σκληρό τρόπο η αντίθεσή τους στην επιλογή του Ντ' Αλέμα και η αλληλεγγύη στην αντιπολίτευση του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Ο Φάουστο Μπερτινότι, γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, δήλωσε αυτές τις μέρες: "Η Κομμουνιστική Επανίδρυση προτείνει τώρα, αμέσως, σε όσους δε συμφωνούν με το σοβαρό σχέδιο "εξομάλυνσης", να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινούς και ενωτικούς αγώνες. Πρέπει να εμποδίσουμε την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Γι' αυτό το λόγο η πρωτοβουλία πρέπει να είναι ενωτική, χωρίς δικαίωμα πρωτοκαθεδρίας κομμάτων ή ομάδων. Ο μοναδικός και συγκεκριμένος σκοπός θα πρέπει να είναι η αποτροπή μιας καταστροφικής, για τις δυνάμεις της Αριστεράς και για τη χώρα, προοπτικής".

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση ανακοίνωσε ότι στις 24 του Φλεβάρη διοργανώνει, στη Ρώμη, μεγάλο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και ήδη πολλές δημοκρατικές δυνάμεις διαφόρων πολιτικών και συνδικαλιστικών χώρων, δήλωσαν τη συμμετοχή τους σ' αυτήν την αγωνιστική κινητοποίηση. Μεταξύ των πιο σημαντικών συμμετοχών, είναι και αυτή του πρώην ηγέτη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που τώρα δεν είναι μέλος κανενός κόμματος, αλλά που εξέφρασε με σκληρό τρόπο την αντίθεσή του στη γραμμή Ντ' Αλέμα και θέλει να κατέβει και πάλι στη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Φόσκο ΤΖΙΑΝΙΝΙ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπερλουσκόνι... «αλά αμερικάνα» (2001-06-12 00:00:00.0)
"Πρωτοβουλίες", "αμφιβολίες" και στήριξη των βομβαρδισμών (1999-05-18 00:00:00.0)
Ντ' Αλέμα: "Ας πάει όπου θέλει" (1998-12-24 00:00:00.0)
Παρελθόν η κεντροαριστερή κυβέρνηση (1997-10-10 00:00:00.0)
Εκλογές μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης (1996-02-25 00:00:00.0)
Προσπάθειες παράξενων "συμβιβασμών" (1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ