Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
"Πρωτοβουλίες", "αμφιβολίες" και στήριξη των βομβαρδισμών

ΡΩΜΗ.-

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές και η όλο και πιο σθεναρή πίεση από τον ιταλικό λαό εναντίον των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εξώθησαν τον Μάσιμο ντ' Αλέμα σε μια ("ακροβατική") πρωτοβουλία την Κυριακή.

Οπως μετέδιδαν ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων (συγκεκριμένα, του ΑΠΕ και του "Ασοσιέιτεντ Πρες"), ο Ιταλός πρωθυπουργός πρότεινε με συνεντεύξεις και δηλώσεις του μια "λύση" που θα προέρχεται από τον ΟΗΕ: "Ρωσία και Κίνα να ψηφίσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επιβάλουν στον Μιλόσεβιτς την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων και την επιστροφή των προσφύγων υπό την προστασία της διεθνούς δύναμης. Αν γίνει κάτι τέτοιο, το ΝΑΤΟ θα σταματούσε τους βομβαρδισμούς".

Ο ντ' Αλέμα ανέφερε πως το "σχέδιό" του αυτό συζήτησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα (χωρίς να αποσαφηνίζει αν συμφώνησαν).

Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, λέει ο ίδιος, θα "χρειαστεί" να γίνει η χερσαία επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση - που "απεύχεται" - η Ιταλία θα αναλάβει τις ευθύνες της, "όσο και αν είναι οδυνηρές".

Ωστόσο η "σκληρότερη" ΝΑΤΟική πλευρά μοιάζει να απορρίπτει την πρόταση: Ο εκπρόσωπος Τζέιμι Σι είπε χτες στις Βρυξέλλες πως η πρόταση ντ'Αλέμα δεν είναι αρκετή να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Ο λόγος: ο βολικότερος. "Το πρόβλημα είναι ο Μιλόσεβιτς που δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Ο ντ' Αλέμα επιχείρησε ακόμη να "μεταστρέψει" το κλίμα στο φιλειρηνικό κίνημα. "Ο πόλεμος που πρέπει να σταματήσει είναι ο πόλεμος του Μιλόσεβιτς εναντίον των Κοσσοβάρων Αλβανών", έγραψε σε ανοιχτή επιστολή του στη "Ρεπούμπλικα".

Πάντως, είναι προφανές ότι ασκείται έντονη πίεση προς τον ντ' Αλέμα τόσο εντός όσο και εκτός ιταλικής κυβέρνησης. Στις μεν δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση αυξάνεται καθημερινά η "δυσφορία" για την "ακινησία" της Ιταλίας και την τυφλή υπακοή της στην αμερικανικη-ΝΑΤΟική πολιτική.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο γγ των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" Βάλτερ Βελτρόνι ζήτησε πρωτοβουλίες για την παύση των βομβαρδισμών, ώστε να διαπιστωθούν οι δυνατότητες για διαπραγματεύσεις.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Φράνκο Μαρτίνι τόνισε ότι η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού είναι υπέρ μιας προσωρινής ανακωχής.

Ο Αρμάντο Κοσούτα ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος "που δεν εμποδίζεται από τον Μιλόσεβιτς, αλλά από τους ΝΑΤΟικούς". Ανάλογες θέσεις εκφράζουν οι Πράσινοι.

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση εξακολουθεί να τηρεί στάση εναντίον της ΝΑΤΟικής επέμβασης.

Ο Μπερλουσκόνι εκφράζει "αμφιβολίες για τις τελευταίες ενέργειες... Ακόμη και εμείς που τις υποστηρίξαμε αμφιβάλλουμε τώρα".

Ο ίδιος ο ντ' Αλέμα παραδέχεται ότι "αμφιβολίες" έχει και ο ίδιος και ειδικότερα αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ. "Βλέπω ότι οι βομβαρδισμοί δεν έδωσαν αποτελέσματα (...) ο νόμος του ισχυρότερου και θα προκαλέσει στη συνέχεια άλλους πολέμους" (!), αναφέρει (σ. σ. και συνεχίζει να στηρίζει τους βομβαρδισμούς...).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος Πρόεδρος ο Σέρτζιο Ματαρέλα(2015-02-03 00:00:00.0)
"Βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού"(1999-05-22 00:00:00.0)
Εκκληση της κυβέρνησης στον ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό των επιδρομών!(1999-05-15 00:00:00.0)
"Διευκρινίσεις" Ντράσκοβιτς...(1999-04-28 00:00:00.0)
"Μεσοβέζικη" στάση, πάλι, ο ντ' Αλέμα(1999-03-27 00:00:00.0)
Τα πολεμικά τύμπανα αρχίζουν να ηχούν...(1998-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ