Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
"Ανησυχίες" για το πολιτικό μέλλον

ΒΟΝΝΗ.-

Προβληματισμένος ως προς τις εξελίξεις εμφανίζεται ο ηγέτης των Κοσσοβάρων, από το δεύτερο "προσωρινό καταφύγιό" του, τη Γερμανία, μετά την αποχώρησή του από το γιουγκοσλαβικό έδαφος στις 5 Μάη. Κύρια "ανησυχία" του Ρουγκόβα είναι η δυναμική εμφάνιση του UCK, ως βασικού, καίριου αλλά και πολύ επικίνδυνου παίκτη, που ήδη έχει σημάνει το δικό του παραμερισμό.

Οι αμφιβολίες αυτές έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, αλλά ο Ρουγκόβα τις επανέφερε στο προσκήνιο με τις χτεσινές δηλώσεις του από τη Γερμανία, αφού δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε μία εξόριστη κυβέρνηση υπό τον UCK. Ωστόσο, εμμένοντας στην πρόσφατη αλλαγή στάσης του, επαναβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία μέχρι να αποχωρήσουν οι σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτές οι απόψεις Ρουγκόβα εκφράστηκαν και μεταφέρθηκαν από τη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ", στην οποία παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Στη συνέντευξη τόνισε ότι η κυβέρνηση του UCK, που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα, υπό τον Χασίμ Θάτσι,δεν είναι νόμιμη και ότι ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Κοσσυφοπεδίου - το κόμμα του οποίου είναι ηγέτης - δε θα δεχτεί τις θέσεις που του προτείνουν στην κυβέρνηση. "Είναι τραγικό και ταυτόχρονα παράξενο το ότι έχουμε δύο μεταβατικές κυβερνήσεις", δήλωσε ο Ρουγκόβα, αναφερόμενος στην άλλη εξόριστη κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από το 1991 ο Μπουγιάρ Μπουκόσι. "Πρέπει να αναδιοργανώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και να επανενώσουμε την πολιτική μας ηγεσία, που έχει διασκορπιστεί σε όλες τις κατευθύνσεις", τόνισε. Επίσης μετέφερε την επιθυμία του να συγκαλέσει συνάντηση εκεί όλων των πλευρών για να επεξεργαστούν μία ενιαία πολιτική βάση και πιθανότατα το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας εξόριστης κυβέρνησης.

Οσον αφορά το θέμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι έχουν "σταδιακά αποτελέσματα" στη Γιουγκοσλαβία και ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν γρήγορα στις εστίες τους. Απαραίτητος όρος: "Πρώτα πρέπει να αποχωρήσουν οι σερβικές δυνάμεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκροτηθεί μία διεθνής δύναμη ασφαλείας και τότε μπορούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι η διεθνής δύναμη πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, που θα περιλαμβάνει στρατιώτες από τη Ρωσία και άλλες χώρες, μη μέλη του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμφίσημες δηλώσεις Ρουγκόβα(1999-05-12 00:00:00.0)
Οι πρώτες δηλώσεις του Ρουγκόβα(1999-05-07 00:00:00.0)
Σε "απευθείας σύνδεση"(1999-04-03 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται η επέμβαση(1998-10-03 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος βαλκανικής ανάφλεξης παραμένει...(1998-07-26 00:00:00.0)
Νέα μετακίνηση Ρουγκόβα προς τις θέσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"(1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ