• Προειδοποίηση Γιουγκοσλάβου στρατηγού προς ΝΑΤΟ: "Κόλαση επί της γης εάν επιχειρήσετε χερσαία εισβολή! "
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. - Μικρότερες σε αριθμό, αλλά, ωστόσο, σφοδρές επιδρομές κατά τουλάχιστον τεσσάρων γιουγκοσλαβικών πόλεων πραγματοποίησαν χτες ξημερώματα και μεσημέρι τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ... - 1999-05-18 00:00:00.0"/>
  • Προειδοποίηση Γιουγκοσλάβου στρατηγού προς ΝΑΤΟ: "Κόλαση επί της γης εάν επιχειρήσετε χερσαία εισβολή! "
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. - Μικρότερες σε αριθμό, αλλά, ωστόσο, σφοδρές επιδρομές κατά τουλάχιστον τεσσάρων γιουγκοσλαβικών πόλεων πραγματοποίησαν χτες ξημερώματα και μεσημέρι τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ... - 1999-05-18 00:00:00.0" /> Λόγω... καιρού λιγότερες, αλλά σφοδρές, οι επιδρομές | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 18 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
    Λόγω... καιρού λιγότερες, αλλά σφοδρές, οι επιδρομές
    • Κάτσακ, Ούζιτσε, Κράλιεβο, Μπατάνιτσα και περιοχές του νοτιοδυτικού Κοσσυφοπεδίου επλήγησαν το τελευταίο 24ωρο από τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, προκαλώντας ως επί το πλείστον υλικές ζημιές...
    • ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος "διευκρινίζει" πως το μειωμένο κύμα των εντούτοις σφοδρών επιδρομών οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες
    • Προειδοποίηση Γιουγκοσλάβου στρατηγού προς ΝΑΤΟ: "Κόλαση επί της γης εάν επιχειρήσετε χερσαία εισβολή! "

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

    Μικρότερες σε αριθμό, αλλά, ωστόσο, σφοδρές επιδρομές κατά τουλάχιστον τεσσάρων γιουγκοσλαβικών πόλεων πραγματοποίησαν χτες ξημερώματα και μεσημέρι τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, και αυτό (σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμφώνου), όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνον, εξαιτίας δυσχερών καιρικών συνθηκών.

    Και ενώ από διάφορες πλευρές επαναφέρονται στο προσκήνιο τα σενάρια περί χερσαίας επέμβασης, Γιουγκοσλάβος στρατηγός, μιλώντας χτες σε εβδομαδιαία εφημερίδα προειδοποίησε τις ΝΑΤΟικές ή άλλες δυνάμεις, που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στο έδαφος της χώρας πως "εάν θέλουν μπορεί να το επιχειρήσουν, αλλά θα αντιμετωπίσουν την κόλαση επί της γης!".

    Το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών

    Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", τουλάχιστον 10 εκρήξεις εκδηλώθηκαν στη βιομηχανική πόλη Κάτσακ (110 χλμ. νότια του Βελιγραδίου). Πληροφορίες ανέφεραν την πρόκληση μόνον υλικών ζημιών, αλλά και την κατάρριψη ενός ΝΑΤΟικού πυραύλου από τη γιουγκοσλαβική αεράμυνα. Ενα 24ωρο νωρίτερα, το "ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ" μετέδωσε την κατάρριψη ενός μη στελεχωμένου αναγνωριστικού γερμανικού αεροσκάφους στην περιοχή Πέστερ (νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου)...

    Σερβικά κρατικά μέσα μετέδωσαν επιδρομές στην πόλη Ούζιτσε (περίπου 120 χλμ. νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου) σημειώνοντας πως τουλάχιστον τρεις πύραυλοι χτύπησαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Πόνικβε.

    Εξάλλου, χτες, για πολλοστή φορά μέσα στις 55 μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών, βομβαρδίστηκε αποθήκη καυσίμων στην κεντρική σερβική πόλη Κράλιεβο.

    Γύρω στις 14.30 το μεσημέρι χτες, εκδηλώθηκε νέο κύμα βομβαρδισμών - διάρκειας 15 λεπτών - στο Κάτσακ, με στόχους εργοστάσιο, σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την πόλη με το Κράλιεβο. Την ίδια ώρα δύο πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα, ενώ νωρίτερα σφοδρή επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή Γκνιλάνε, νοτιοανατολικά της Πρίστινας.

    Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΜΠΟΡΝΤΑ" αναφέρει ότι οι σφοδρότατες ΝΑΤΟικές επιδρομές έχουν προκαλέσει μέσα στις πρώτες 35 μέρες των βομβαρδισμών υλικές ζημιές άνω των 10 δισ. δολαρίων. Το δημοσίευμα, που επικαλείται δημοτικές αρχές του Βελιγραδίου, αναφέρει ενδεικτικά πως μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα υπέστησαν ζημιές περίπου 536 κτίρια, ενώ (πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή), οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

    Το παραπάνω δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας ενώ το περασμένο 24ωρο 15μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ άρχιζε επιθεωρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να εκτιμήσει τις ανάγκες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και το μέγεθος των γενικότερων πληγμάτων εξαιτίας των επιδρομών.

    Και οι προειδοποιήσεις του στρατηγού Πάβκοβιτς...

    "Κόλαση επί της γης"! Αυτό υποσχέθηκε ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Γιουγκοσλαβία στις ΝΑΤΟικές ή άλλες δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στο έδαφος της χώρας.

    Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε ο στρατηγός στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΣΒΕΝΤΟΚ", τόνισε ότι εάν οι δυνάμεις αυτές επιχειρήσουν να εισβάλουν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας "αυτό θα γίνει μόνον μετά από τεράστιες θυσίες". Ο ίδιος τόνισε ότι οι μεθοριακές περιοχές της χώρας φυλάσσονται καλά από προετοιμασμένες αμυντικές δυνάμεις σημειώνοντας: "Οπότε εάν επιχειρήσουν να πατήσουν πόδι στο έδαφος, θα πρέπει να ξέρουν ότι τους περιμένει η κόλαση! "

    ΝΑΤΟικός κυνισμός περί αποχώρησης σερβικών δυνάμεων

    Νέα "πρωτοτυπία κυνισμού" από τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, την περασμένη Κυριακή. Απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση Γιουγκοσλάβων στρατιωτικών πως η εντατικοποίηση των ΝΑΤΟΪΚΩΝ επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην αποτροπή της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή είπε: "Ολα αυτά μου θυμίζουν τον αλκοολικό που κατηγορεί την εταιρία παραγωγής ουίσκι για το δικό του πρόβλημα"...

    Ο Σι, διαστρεβλώνοντας το αυτονόητο, χαρακτήρισε μάλιστα "διεστραμμένη" την άποψη ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

    Από τις 10 του μήνα, αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού έχουν γνωστοποιήσει την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μερική αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, το Σάββατο, ο συνταγματάρχης Μιλιβόγιε Νόβκοβιτς (επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφόρησης του γιουγκοσλαβικού στρατού) είχε κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι με την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών επιδιώκει να αποτρέψει το Βελιγράδι να συνεχίσει την αποχώρηση των δυνάμεων.

    Στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε παρόμοιο παραλήρημα κυνισμού. Οι αναφορές του Σι εστιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη μείωση των βομβαρδισμών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Σι, ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός των δυσχερών καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν τη δεδομένη περίοδο στη Γιουγκοσλαβία, όπερ και αποδεικνύεται πως οι περισσότερες εκ των επιδρομών έγιναν στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο "όπου ο καιρός επέτρεψε στους πιλότους των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών να εντοπίσουν - και να βομβαρδίσουν... - τους στόχους"!


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ