Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Διχογνωμίες" και ιδιαίτερες σκοπιμότητες

Η σεναριολογία για τη χερσαία εισβολή έχει πέσει σαν επιδημία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα συμπτώματα θέλουν Πεντάγωνο και πολιτική ηγεσία "αναποφάσιστοι"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μεγαλύτερο παράδοξο όσον αφορά τα σχέδια για την επικείμενη χερσαία εισβολή αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες θέλουν Βρετανούς και Γάλλους να πιέζουν αφόρητα το Λευκό Οίκο επιτέλους να αφήσει τις αμφιβολίες και να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να γίνει η χερσαία εισβολή και μάλιστα πολύ σύντομα...

Αραγε ξαφνικά οι ΗΠΑ άλλαξαν διάθεση προς το πιο φιλειρηνικό; Οχι. Οι προβληματισμοί κι οι διχογνωμίες αφορούν κυρίως τους ίδιους τους κύκλους των ΗΠΑ, αυτούς που προωθούν και στηρίζουν τον πόλεμο, αφού μέχρι στιγμής η εξασφάλιση ενός "ασφαλούς περιβάλλοντος" για τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι μακρινό όνειρο. Ενώ λοιπόν το ίδιο το Πεντάγωνο εκτιμά - σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Νιούσγουικ" - ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων, θεωρώντας ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, το ίδιο ακριβώς Πεντάγωνο - σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" - είναι που έχει μπλοκάρει το σχέδιο του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει ελικόπτερα "Απάτσι" κατά των σερβικών δυνάμεων, από φόβο για την ασφάλεια των Αμερικανών πιλότων και επειδή ανησυχεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε έτσι να επεκταθεί στην Αλβανία! Αμερικανική σχιζοφρένεια; Μάλλον όχι.

Στον αμερικανικό λαβύρινθο

Ενας παράγοντας που μπορεί να προσδίδει μια εικόνα διασαλεμένη στην αμερικανική στρατηγική και ακολουθούμενη πολιτική είναι η συνήθως λεπτή ισορροπία ή και η σύγκρουση μεταξύ των "κονσέσιους" - των στρατιωτικοβιομηχανικών και οικονομικών συμπλεγμάτων - που παροικούν στην Ουάσινγκτον. Οι εσωτερικές αντιθέσεις που είναι σύμφυτες με το σύστημα προκαλούν συνήθως μία φαινομενολογία δύσκολα ερμηνεύσιμη και κατανοητή για όσους βρίσκονται έξω από την αμερικανική πραγματικότητα. Μόνο τα ψήγματα που βλέπουν το φως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη συμπλήρωση του παζλ. Ενας δεύτερος παράγοντας είναι οι ίδιες οι αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις εγγενείς δυνάμεις σε όλο το δυτικό κόσμο, όπου λειτουργούν αρκετές φυγόκεντρες δυνάμεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτός ακριβώς ο παράγοντας λειτουργεί και "ως θεμιτό πέπλο μυστηρίου", όπου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επόμενο βήμα, το πότε και πού... Η θολούρα εξάλλου βοηθά και στην αναπαραγωγή του τρόμου στον κόσμο, συστατικού παράγοντα για μία επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος.

Ενας ακόμα παράγοντας, που έχει και αυτός με τη σειρά του βαρύνουσα σημασία, κυρίως ως προς την αμερικανική και μόνο ανάμειξη, είναι ο ίδιος ο αμερικανικός λαός, που η "νίκη του στον πόλεμο του Κόλπου" δεν τον βοήθησε καθόλου να ξεπεράσει το σύνδρομο του πολέμου του Βιετνάμ, που εξακολουθεί να τους στοιχειώνει, αλλά και να τους κινητοποιεί. Οι πληροφορίες που θέλουν τους Αμερικανούς να θρηνούν ήδη θύματα μπορεί να είναι ανεπιβεβαίωτες και να μην τις γνωρίζουν οι ίδιοι, ωστόσο θα αποτελέσουν τον πυροδοτικό μηχανισμό για μία μεγαλύτερη διόγκωση του αντιπολεμικού κινήματος... Με τις εκλογές του 2000 σε λίγο καιρό είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται και για πολλούς...

Ως τον Αύγουστο

Ωστόσο, για τους στρατιωτικούς, που γνωρίζουν ότι κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται από αέρος και μόνο, το γεγονός έχει προκαλέσει την κινητοποίηση του Πενταγώνου. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χένρι Σέλτον,έχει καταστήσει σαφές με επιστολή του προς τον υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν,ότι "μόνο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων μπορεί να διασφαλίσει την εκπλήρωση των στόχων της κυβέρνησης Κλίντον στο Κοσσυφοπέδιο", ενώ εκτιμούν ότι "ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά". Πρόκειται για το σενάριο του "Νιούσγουικ", το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι για να αρχίσει ο χερσαίος πόλεμος στις αρχές Αυγούστου θα πρέπει να αρχίσει η συγκέντρωση δυνάμεων τον Ιούνη.

Από την άλλη, το δημοσίευμα των "Νιου Γιορκ Τάιμς" επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ, τους οποίους δεν κατονομάζει, γράφει ότι ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ,πιέζει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν τις τελικές προετοιμασίες για να μπουν τα ελικόπτερα στη μάχη. "Το θέμα είναι ότι ο Κλαρκ είναι επιθετικός και υπάρχει κάποια αντίσταση στο να κάνει αυτά που θέλει να κάνει", δήλωσε στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επίσης δεν κατονομάζεται.

Αυτό είναι και το σημείο που έχει προκαλέσει τις τριβές, αφού μολονότι υπάρχουν 24 "Απάτσι" στη Αλβανία ως τμήμα μιας χερσαίας δύναμης του στρατού των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει επισήμως τη χρησιμοποίησή τους στη μάχη. Λόγος: στη χρησιμοποίηση των "Απάτσι" στο Κόσσοβο αντιτίθεται η ηγεσία του αμερικανικού στρατού στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας Κοέν και ο στρατηγός Σέλτον, πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου, αναφέρουν οι "Νιου Γιορκ Τάιμς". Η πιθανότητα να υπάρχουν φορητά αντιαεροπορικά όπλα είναι πολύ πραγματική... Ουδείς νομίζει ότι η αποστολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά σε μια εποχή που ο αμερικανικός λαός πιστεύει ότι βρισκόμαστε σ' έναν πόλεμο χωρίς να έχουμε το παραμικρό ελάττωμα, υπάρχει πραγματική ανησυχία μήπως φέρουμε πίσω πτώματα στρατιωτών σε σακούλες"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ