Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
Σεναριολογία αλλά και στόχος προτεκτοράτου

Τα ξεχασμένα εν πολλοίς, σενάρια ανάπτυξης "χερσαίων δυνάμεων" επανήλθαν και πάλι στο φως της δημοσιότητας. Πολύ μελάνι χύθηκε, πολύς τηλεοπτικός χρόνος κατελήφθη, πολλές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν. Ωστόσο επί της ουσίας τίποτα το καινοφανές δεν φάνηκε στον ορίζοντα. Τα σενάρια αποτελούν απλώς μία επανάληψη όλων εκείνων που προ μηνός είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και πάλι της κοινής γνώμης. Το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιείται είναι η ίδια η κοινή γνώμη, η οποία μετά από τον πόλεμο της προπαγάνδας είναι μάλλον έτοιμη να αποδεχτεί, ίσως και με ανακούφιση πια, τον πρωταρχικό στρατηγικό στόχο: την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης υπό το ΝΑΤΟ και τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές προτεκτοράτο.

Ουσιαστικά, τα σενάρια παραμένουν τέσσερα σε σχέση με το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η χερσαία εισβολή. Το πρώτο προβλέπει περιορισμένη στρατιωτική δύναμη με σκοπό το άνοιγμα - από Αλβανία - ενός διαδρόμου για τη βοήθεια των προσφύγων στο ίδιο το Κοσσυφοπέδιο. Χρόνος προετοιμασίας 2 - 3 βδομάδες και δύναμη περίπου 10.000 ανδρών. Το δεύτερο σενάριο διείσδυση και ταυτόχρονη δράση των αλεξιπτωτιστών στο Κοσσυφοπέδιο, με σκοπό την "εγκαθίδρυση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Αλβανούς Κοσσοβάρους". Χρόνος προετοιμασίας 1 μήνας και δύναμη 30.000 ανδρών. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις επί του εδάφους για κατάληψη όλου του Κοσσυφοπεδίου. Χρόνος προετοιμασίας 3 μήνες και δύναμη από 50.000 έως και 100.000 άνδρες. Ενώ το τέταρτο σενάριο και το πιο μεγαλόπνοο προβλέπει την κατάληψη όλης της γιουγκοσλαβικής επικράτειας! Χρόνος προετοιμασίας περίπου 6 μήνες και πάνω από 200.000 άνδρες. Ωστόσο, αυτά παραμένουν σενάρια, ενώ είναι σίγουρο ότι μπορεί να ανατραπούν ή να εγκαταλειφθούν ή να προστεθούν καινούρια.

Εντούτοις, ο στόχος παραμένει ένας. Ενα διεθνές προτεκτοράτο, όπου το ΝΑΤΟ θα παίζει τον κύριο ρόλο ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας του "πολιτικού κενού που θα υπάρχει", ενώ θα μπορεί να εξασφαλίσει τη "μη επιστροφή" στις συγκρούσεις και την εφαρμογή της πολιτικής λύσης που επιβάλλουν οι πέντε όροι του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι όροι που οδήγησαν στους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, αυτή η μελλοντική πολιτική διευθέτηση προκαλεί νέους πονοκεφάλους, καθώς, αφενός, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Κοέν, επανέλαβε χθες ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς μέχρι την πλήρη ικανοποίηση από το Βελιγράδι των όρων που έχουν τεθεί για τη διακοπή τους, αφ' ετέρου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιν Κουκ δηλώνει ότι η συναίνεση του Μιλόσεβιτς είναι πλέον αδιάφορη. Αυτό επανέλαβε και ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμς Σι χθες, όταν δήλωνε ότι... για το ΝΑΤΟ δεν είναι απαραίτητη η τυπική συναίνεση του Βελιγραδίου για να αναπτυχθεί στο Κόσσοβο μία ειρηνευτική δύναμη της οποίας πυρήνας θα είναι το ΝΑΤΟ. Ωστόσο αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο ανάπτυξης της δύναμης και αναφέροντας ότι θα είναι απόφαση του Συμβουλίου Μόνιμων Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνουν χερσαίες επιχειρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλαμβάνει «ετοιμότητα» για εμπλοκή στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις(2017-12-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-12-24 00:00:00.0)
Αντίσταση στους πολεμοκάπηλους(2000-06-11 00:00:00.0)
Εσκεμμένα αινιγματικοί για τη "χερσαία εισβολή"(1999-04-24 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικά πολεμικά παιχνίδια αποσταθεροποίησης(1998-10-13 00:00:00.0)
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ"(1998-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ