Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ"

Ο στρατός της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού ασκείται για να είναι έτοιμος να παίξει τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Για να πνίξει τους λαούς στο αίμα, στο όνομα της επιβολής της... ειρήνης, του σεβασμού των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και της... διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η νέα "Ιερά Συμμαχία" που στις μέρες μας ακούει στο όνομα ΝΑΤΟ, προετοιμάζει τις δυνάμεις της. Η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ με την επωνυμία "STRONG RESOLVE - '98" για τις 9 - 21 Μαρτίου, δένει απόλυτα με αυτή τη λογική, με το νέο παρεμβατικό του ρόλο, με το νέο επιθετικό του δόγμα. Το σενάριο της άσκησης είναι υποθετικό μόνο όσον αφορά τις περιοχές διεξαγωγής της - Ισπανία, Πορτογαλία, Νορβηγία - όχι όμως όσον αφορά το επιχειρησιακό του μέρος, δηλαδή την ουσία του. Στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται η δημιουργία δύο ταυτόχρονων κρίσεων σε δύο περιοχές της Ευρώπης και επέμβαση ΝΑΤΟικών για την... επιβολή της ειρήνης.

****

Αποκαλυπτικά του χαρακτήρα της άσκησης είναι τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. "Σχεδιάστηκε κυρίως, τονίζεται, για την εξάσκηση της δυνατότητας του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζει δύο κρίσεις που εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές με εξέταση όλου του φάσματος των αποστολών που είναι σε θέση να αναλάβει το ΝΑΤΟ". Υπάρχει όμως και ένα καινούριο στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται μέσα από αυτή την άσκηση, που της δίνει ξεχωριστή σημασία. Στη διάρκειά της θα εξεταστεί για πρώτη φορά το δόγμα επιχειρήσεων της Μεικτής Συνδεδυασμένης Δύναμης (CJTF), όπως λέγεται, το οποίο "περιλαμβάνει τη συγκρότηση, διάθεση, ανάπτυξη και επάνοδο στην έδρα τους χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών μονάδων και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολεμικών αποστολών". Θα δοκιμαστεί δηλαδή η ετοιμότητα και η λειτουργία των μηχανισμών επέμβασης που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ. Η CJTF είναι το επιτελείο της δύναμης κρούσης του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις ανά τον κόσμο αστυνομικού χαρακτήρα. Είναι η επιχειρησιακή διάσταση της νέας δομής του ΝΑΤΟ που στηρίζεται στις μεικτές δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Δηλαδή ένα είδος πραιτοριανού στρατού της "νέας τάξης", για να την επιβάλλει και να ελέγχει την τήρησή της, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του παγκόσμιου ιμπέριουμ των μονοπωλίων. Ο πραγματικός εχθρός του ΝΑΤΟ είναι οι ίδιοι οι λαοί. Εξ ου και η νέα "ευέλικτη" στρατιωτική δομή του με τη συγκρότηση των μονάδων ταχείας επέμβασης και τη σταδιακή αντικατάσταση των στρατών των χωρών - μελών του από μισθοφορικά τάγματα.

*****

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ έρχονται να εξυπηρετήσουν τη νέα στρατηγική του, της οποίας ο ένας άξονας είναι η "κατάκτηση" των χωρών που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ο άλλος η εδραίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού. Η διείσδυσή του στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης γίνεται είτε άμεσα μέσω της απευθείας ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών αυτών, είτε έμμεσα μέσω της ένταξής τους στην ψευδεπίγραφη "Σύμπραξη για την Ειρήνη",δηλαδή της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενός παραρτήματος του ΝΑΤΟ. Ο δεύτερος άξονας της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, αυτός του παγκόσμιου χωροφύλακα, έχει αρχίσει να εδραιώνεται και στο πλαίσιο αυτό υπάγεται και η μετατροπή του ΟΗΕ σε μηχανισμό νομιμοποίησης του επεμβατικού ρόλου του ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος αυτός βέβαια προσαρμόζεται κατά περίπτωση. Η επέμβαση στη Βοσνία, οι τελευταίες προετοιμασίες για νέα επέμβαση στον Περσικό Κόλπο είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ενώ τις μέρες αυτές έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για στρατιωτική ανάμειξη και στο Κοσσυφοπέδιο. Η Κύπρος είναι επίσης στη λίστα προτεραιοτήτων των επιτελείων του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρουσία. Ακόμα υπάρχουν σενάρια για στρατιωτική ανάμειξη του ΝΑΤΟ (βλέπε Αμερικανών) και σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο.

Ετσι λοιπόν με τις ασκήσεις αυτές, το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει τη συνοχή του και τη διεύρυνσή του - στην εν λόγω άσκηση παίρνουν μέρος και πρώην σοσιαλιστικές χώρες - και ταυτόχρονα προετοιμάζεται στρατιωτικά για να επέμβει όπου χρειαστεί. Στον κύκλο αυτό της βίας εμπλέκονται όλο και περισσότερες χώρες είτε σε ρόλο θυτών, είτε σε ρόλο θυμάτων. Ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον ορισμό των ζωνών επιρροής ανά τον κόσμο μετατρέπουν ολόκληρες χώρες και τους λαούς τους σε αναλώσιμο υλικό. Τους στήνουν το δόκανο του "διαίρει και βασίλευε" και μετά αναλαμβάνουν αυτοί τον ρόλο τους.

*****

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δε μένει αμέτοχη σε όλα αυτά, αλλά αντίθετα εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα και δε διστάζει να προβάλλει την παγίδευση της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά πλοκάμια σαν "μονόδρομο", με πρόσχημα τον ανταγωνισμό που υπάρχει με την Τουρκία. Βέβαια αντικειμενικός σκοπός της είναι η διεκδίκηση ενός ρόλου τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή, πλασιέ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, για λογαριασμό της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας. Ενός ρόλου μικρού ιμπεριαλιστή. Μια προοπτική που τίποτα καλό δεν προμηνύει για τον ελληνικό λαό και για τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η νέα "Ιερά Συμμαχία" που στις μέρες μας ακούει στο όνομα ΝΑΤΟ, προετοιμάζει τις δυνάμεις της. Η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ με την επωνυμία "STRONG RESOLVE - '98" για τις 9 - 21 Μαρτίου δένει απόλυτα με αυτή τη λογική, με το νέο παρεμβατικό του ρόλο, με το νέο επιθετικό του δόγμα. Στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται η δημιουργία δύο ταυτόχρονων κρίσεων σε δύο περιοχές της Ευρώπης και επέμβαση ΝΑΤΟικών για την... επιβολή της ειρήνης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς η κλιμάκωση των συγκρούσεων ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας(2021-12-15 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για «απόβαση» ΑμερικανοΝΑΤΟικών τον Ιούλη(2020-06-27 00:00:00.0)
Μεγαλώνει εντός και εκτός η επιθετικότητα της ΕΕ(2012-11-24 00:00:00.0)
Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στο στόχαστρο οι λαοί(2010-11-21 00:00:00.0)
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΙΕΡΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ"(1998-05-14 00:00:00.0)
ΛΥΣΗ Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ(1998-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ