Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΙΕΡΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ"

Στην Υπουργική Σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρόδο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί, έγινε ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού σκηνικού του επόμενου αιώνα. Ενα σκηνικό κρίσεων και στρατιωτικών επεμβάσεων για την επιβολή της "νέας τάξης". Ενα σκηνικό, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης θα έχουν αλώσει και στρατιωτικά, εκτός από οικονομικά, τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και θα τις έχουν μετατρέψει σε ένα είδος αποικιών τους, ενώ ταυτόχρονα θα βαθαίνουν την εκμετάλλευση των υπολοίπων λαών.

Η απόφαση που πάρθηκε για τη δημιουργία, στα πλαίσια της ΔΕΕ, του στρατιωτικού μηχανισμού, που θα "διαχειρίζεται" τις κρίσεις στην Ευρώπη, και για τη συγκρότηση στρατιωτικού επιτελείου και συνακόλουθα και στρατιωτικών, πολυεθνικών τμημάτων, σηματοδοτεί την παραπάνω προοπτική. Η ΔΕΕ δε θα είναι πλέον απλά ένα φάντασμα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα έχει και επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς με το ολοκληρωμένο στρατιωτικό επιτελείο, που θα αποκτήσει, θα μπορεί να κατευθύνει τις πολυεθνικές της δυνάμεις και να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις ακόμα και αυτοτελώς. Πρόκειται για ένα είδος δυνάμεων ταχείας επέμβασης, οργανικά συνδεδεμένων, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, με αυτές που συγκροτούνται στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, αφού θα χρησιμοποιούν κοινά μέσα και υποδομή. Οι δυνάμεις αυτές θα είναι ο τοπικός "χωροφύλακας" της Ευρώπης, αλλά και ταυτόχρονα ένα είδος στρατού κατοχής για τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες. Θα είναι η σιδερένια γροθιά, η δύναμη κρούσης της νέας "Ιεράς Συμμαχίας" που έχουν συστήσει στη "γηραιά ήπειρο" οι ιμπεριαλιστές.

Το ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ο χαρακτήρας της ΔΕΕ απέναντι στο ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση στην κυρίαρχη δύναμη του οργανισμού αυτού, τους Αμερικάνους, αυτό δε μειώνει τη σημασία των όσων συντελούνται. Οι στρατιωτικοί μηχανισμοί, που στήνονται σταθερά και μεθοδικά, είναι μια πραγματικότητα και δεν πρόκειται να έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα. Ετσι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν η ΔΕΕ, η στρατιωτική δομή της, ο κατασταλτικός μηχανισμός που στήνεται, θα αποτελεί "ευρωπαϊκό πυλώνα" του ΝΑΤΟ, δηλαδή αν θα τελεί υπό τον έλεγχο των Αμερικανών ή αν θα αποτελέσει τον "ανεξάρτητο αμυντικό βραχίονα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επιδιώκουν ορισμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, αποβλέποντας σε μια "αμυντική" πορεία, παράλληλη με την οικονομική ενοποίηση της ΕΕ.

Η ΔΕΕ έχει ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που όχι μόνο δεν τη φέρνουν σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, αλλά την καθιστούν αναγκαίο συμπλήρωμά του στην επιχείρηση άλωσης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, καθώς συμμετέχουν σε αυτήν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και όλες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Είναι το κανάλι για την ενσωμάτωση των χωρών αυτών στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ. Και βέβαια στο μεγάλο αυτό παιχνίδι δεν μπορεί παρά να εκφράζονται ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό τους βασικούς στόχους της όλης επιχείρησης και το χαρακτήρα αυτών των εξελίξεων. Ουσιαστικά, η ΔΕΕ έρχεται να ικανοποιήσει τους δύο βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ, που είναι η διεύρυνσή του προς την Ανατολική Ευρώπη και η συγκρότηση των πολυεθνικών δυνάμεων σε ρόλο διεθνούς χωροφύλακα.

Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι ότι στον πυρήνα της λογικής τους, όπως αυτή εκφράζεται σε επίσημα κείμενα και δηλώσεις των αρμοδίων, βρίσκεται η "διαχείριση" των κρίσεων και η προετοιμασία για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οταν λοιπόν μιλάνε για "ασφάλεια" και "άμυνα" της Ευρώπης, εκείνο που σαφέστατα εννοούν δεν είναι η προστασία της Ευρώπης από κάποια εξωτερική επιβουλή, η οποία εξάλλου δεν υπάρχει απ' όποια σκοπιά κι αν το δει κάποιος, αλλά η καθυπόταξη και αντιμετώπιση του προαιώνιου εχθρού, του εσωτερικού, του "εχθρού λαού", στην προκειμένη περίπτωση των λαών της Ευρώπης σε Ανατολή και Δύση. Γι' αυτό και η συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΔΕΕ θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα είναι πολυεθνικές δυνάμεις ταχυκίνητες και ευέλικτες, κάτι σαν τα ΜΑΤ της Ευρώπης, που θα επεμβαίνουν για τη "διαχείριση", όπως αρέσκονται να λένε, των κρίσεων σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραδείγματα της Βοσνίας και της Αλβανίας και των στρατιωτικών επεμβάσεων που έγιναν εκεί, αναφέρονται ως πιλοτικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων.

Οι προετοιμασίες δίνουν και το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι σχεδιασμοί που κάνουν είναι μακράς πνοής. Χαρακτηριστικό είναι ότι προγραμμάτισαν και την πρώτη στρατιωτική άσκηση της ΔΕΕ, που θα γίνει το 2000 από κοινού με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι χώρες της Ευρώπης εμπλέκονται σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, ο "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" (PFP). Τα σύννεφα βαραίνουν πάνω από τον ουρανό της Ευρώπης. Η μόνη αποτρεπτική δύναμη είναι οι λαοί της, που όπως έχουν και κατά το παρελθόν αποδείξει μπορούν να δημιουργούν νέα δεδομένα κόντρα στα όποια ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η απόφαση που πάρθηκε στη Ρόδο για τη δημιουργία, στα πλαίσια της ΔΕΕ, του στρατιωτικού μηχανισμού, που θα "διαχειρίζεται" τις κρίσεις στην Ευρώπη και για τη συγκρότηση στρατιωτικού επιτελείου και συνακόλουθα και στρατιωτικών τμημάτων, σηματοδοτεί μια επικίνδυνη προοπτική. Η ΔΕΕ δε θα είναι πλέον απλά ένα φάντασμα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα έχει και επιχειρησιακές δυνατότητες


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ