Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Ακόμα τρία χρόνια οι... μυρωδιές

Αποκαλυπτικός διάλογος στη Βουλή

Ενώ σήμερα πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Πειραιά κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Πειραιά, Δραπετσώνας, Κερατσινίου και Περάματος, για το πρόβλημα του δημιουργείται από τη συσσώρευση της λάσπη των λυμάτων στην Ψυττάλεια μετά τον πρωτοβάθμιο καθαρισμό, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής,απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα,στην αρχή προσέφυγε σε αοριστολογίες και ανακρίβειες, προκειμένου να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Τελικά, το μόνο συγκεκριμένο που είπε ήταν ότι το πρόβλημα που έπρεπε ήδη να έχει λυθεί, θα λυθεί σε τρία χρόνια.

Η συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης, αλλά και της ταξικής λογικής που διέπει παντού και πάντα τις προτεραιότητες και επιλογές της. Την ανάλγητη για την εργατική τάξη λογική της αστικής τάξης. Ετσι, λοιπόν, με ταξικά κριτήρια επιλέχτηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1963, η περιοχή της Ψυττάλειας για την εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας των λυμάτων, ταξικές είναι και σήμερα οι επιλογές της διάθεσης των κονδυλίων για τα έργα που γίνονται. Ο Χρ. Βερελής, θεωρώντας προφανώς ως ανάξια λόγου τη μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων που είχε πραγματοποιηθεί την παραμονή της συζήτησης της Ερώτησης, είπε ότι δεν είναι επίκαιρη, διότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια αναλώθηκε σε μία σειρά τεχνικών στοιχείων για να καταλήξει ότι ο δευτεροβάθμιος βιολογικός καθαρισμός θα ολοκληρωθεί σε τριάντα έξι μήνες. Μέχρι τότε όμως οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται τη μυρωδιά και ό,τι άλλο συνεπάγεται από την παραγωγή καθημερινώς 300 τόνων "σκατόλασπης", όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Ο Στρ. Κόρακας

"Είναι μεγάλο θέμα και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος υφυπουργός θεωρεί ότι έχει λήξει. Χθες είχαμε μια εντυπωσιακή κινητοποίηση των κατοίκων Κερατσινίου και Περάματος και ιδιαίτερα της Χαραυγής με συμμετοχή των σχολείων, γιατί το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Μπαίνουμε στο καλοκαίρι και καταλαβαίνετε τι κινδύνους εγκυμονεί όλη αυτή ιστορία", τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του ο Στρ. Κόρακας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν απαντά στο θέμα.

Ακολούθως, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο δευτεροβάθμιος βιολογικός καθαρισμός έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 1994 και πρόσθεσε: "Δεν ξεκίνησε, όμως, και έρχεστε σήμερα και μας λέτε "πριν από ενάμιση χρόνο έγινε η δημοπράτηση, ακόμα δεν άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές, υπάρχουν τα κονδύλια, θα ανοίξουν κλπ. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι γιατί ο μεν κεντρικός αγωγός προκαλεί μια τρομερή δυσοσμία με το υδρόθειο το οποίο δεν παγιδεύεται, ενώ θα έπρεπε. Επίσης, στην Ψυττάλεια κάθε μέρα έχουμε τριακόσιους τόνους λάσπης των λυμάτων και άλλοι τριακόσιοι, επειδή λείπει η δευτεροβάθμια, φεύγουν στη θάλασσα. Δε γίνεται σωστά και η πρωτοβάθμια επεξεργασία, γιατί αυτό στοιχίζει ακριβότερα. Αυτό προκαλεί δυσοσμία, κινδύνους για επιδημίες και επιπλέον σωρεύεται η λάσπη στην Ψυττάλεια, επειδή παίζονται παιχνίδια με τον Δήμο των Λιοσίων. Αυτό είναι το θέμα. Η χωματερή των Λιοσίων δέχεται τη λάσπη, αλλά δεν το επιτρέπουν άλλοι παράγοντες γιατί δεν ικανοποιείτε τα αιτήματα του Δήμου".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Δεν τηρούνται οι προδιαγραφές - μελέτες για την πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων. Ετσι, για παράδειγμα, τα καζάνια δεν έχουν την προβλεπόμενη διπλή οροφή και το μηχανισμό αναρρόφησης και επεξεργασίας. Δεν έχει ξεκινήσει η εκτέλεση της μελέτης. Κανένα βελτιωτικό έργο των υπαρχουσών εγκαταστάσεων δεν έγινε από την αρχή της λειτουργίας. Τι πρέπει να γίνει: Να φύγει άμεσα η λάσπη των λυμάτων από τη Φυττάλεια. Να σταματήσουν τα παιχνίδια με τον Δήμο Λιοσίων. Να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Να υπάρξει βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, παγίδες στον κεντρικό αγωγό, κλπ. Βεβαίως, όλα αυτά θα επιτευχθούν μόνο εάν συνεχίσουν οι κάτοικοι τον αγώνα τους. Σε αυτό τον αγώνα θα σταθούμε στο πλάι τους".

Αποκαλυπτικός διάλογος

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει αρωγός της κυβέρνησης, ο προεδρεύων Παναγιώτης Σγουρίδης και με πρόφαση την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου από τον κανονισμό χρόνου ομιλίας του βουλευτή, προσπαθεί να διακόψει τον Στρ. Κόρακα, αφού οι αλήθειες που λέει αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση. Ακολουθεί ο παρακάτω αποκαλυπτικός, και για το πώς θεωρούν το Κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι των αστών, διάλογος μεταξύ του Στρ. Κόρακα και του Π. Σγουρίδη:

Προεδρεύων: Καλώς, κύριε Κόρακα. Κύριε Βερελή έχετε τον λόγο.

Στρ. Κόρακας: Για την αξιοποίηση της λάσπης, δεν είναι μόνο η ηλεκτρική ενέργεια. Είναι και τα λιπάσματα, η ανάμειξη...

Προεδρεύων: Κύριε Κόρακα, σας παρακαλώ πολύ.

Στρ. Κόρακας: Υπάρχουν πολλά θέματα που θα μπορούσε να πει κανείς. Το άμεσο όμως είναι να σώσουμε τους κατοίκους της περιοχής.

Προεδρεύων: Καλώς, κύριε Κόρακα. Πώς θα γίνει;

Στρ. Κόρακας: Είναι τόσο σοβαρό το θέμα.

Προεδρεύων: Να το φέρετε σε Επερώτηση, αν είναι τόσο σοβαρό.

Στρ. Κόρακας: Κύριε πρόεδρε, κινδυνεύει μια ολόκληρη περιοχή. Είναι και ταξικής φύσης.

Προεδρεύων: Στις Επίκαιρες Ερωτήσεις έχετε μόνο δύο λεπτά. Πώς να το κάνουμε;

Στρ. Κόρακας: Μην μας προκαλείτε. Δεν έχουμε δικαίωμα πολλών Επερωτήσεων. Είναι εργατογειτονιές και έχουμε υποχρέωση να τις προστατεύσουμε.

Προεδρεύων: Δεν έχετε μόνο εσείς ευαισθησίες για τις εργατογειτονιές.

Στρ. Κόρακας: Είναι ταξικό το πρόβλημα. Στη Γλυφάδα ή στη Βούλα γίνονται αυτά τα έργα;

Προεδρεύων: Σας παρακαλώ, κύριε Κόρακα. Εχουμε όλοι ευαισθησίες. Δεν μπορείτε να μονοπωλείτε τις ευαισθησίες. Ορίστε, κύριε Βερελή έχετε τον λόγο.

Παίρνοντας το λόγο ο "ευαίσθητος" υφυπουργός είπε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να υποφέρουν τη μυρωδιά των... ακόμα τρία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ