Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόκληση η επίσκεψη του "εξοχότατου"

Η δυναμική παρουσία των νέων της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του Ν. Μπερνς στο σχολείο. Τα συνθήματα καταδίκης των ιμπεριαλιστών μετατράπηκαν σε συνθήματα - ραπίσματα."Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις και μπρος", "Οχι στους στρατούς τους πολυεθνικούς, δε θέλουμε Βαλκάνια γεμάτα με νεκρούς", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", βροντοφώναζαν συνέχεια οι νέοι και νέες που βρέθηκαν εκεί,"διαλύοντας" με αυτόν τον τρόπο την "ήρεμη" και "τυπική" επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη.

Δείχνουμε την υποτέλειά μας

Η Τασία Ρήγα,μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αγ. Παρασκευής μας είπε σχετικά με την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στο σχολείο, που το πληροφορήθηκαν την τελευταία στιγμή. "Θεωρούμε ότι η επίσκεψή του στο σχολείο αποτελεί πρόκληση. Είναι πρόκληση να μπαίνει στο σχολείο ένας Αμερικάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια σειρά γεγονότα που συμβαίνουν και στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Είναι υπεύθυνος, και αυτός και όλοι οι Αμερικάνοι, για ό,τι συμβαίνει αυτή την εποχή με τη διχοτόμηση που προωθούν στο Αιγαίο, με όλα τα γεγονότα στο Κόσσοβο και στη Βοσνία". Επισήμανε, μάλιστα, ότι είναι απαράδεκτο τόσο από τη διεύθυνση του σχολείου όσο και από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και τη νομαρχία Αθήνας, να δίνεται άδεια στον Ν. Μπερνς να επισκεφτεί το σχολείο, τονίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο τα σχολεία να ανοίγουν τις πόρτες για ανθρώπους της Εθνικής Αντίστασης, που μπορούν να διδάξουν τα παιδιά για την πραγματική ιστορία της χώρας μας και "όχι να ανοίγουμε τις πόρτες σ' έναν Αμερικάνο και να δείχνουμε την υποτέλειά μας, προσφωνώντας τον, μάλιστα,η διεύθυνση του σχολείου "εξοχότατο"".

Υποκριτικό το ενδιαφέρον

Την απαράδεκτη στάση, από τη μεριά του διευθυντή του σχολείου να προσφωνήσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ "εξοχότατο", σχολιάζει ο Λεωνίδας Ριτζάκης,πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αγίας Παρασκευής: "Αυτή η προσφώνηση προκαλεί αγανάκτηση σε όλους τους Ελληνες, στα παιδιά μας και στους γονείς της περιοχής μας. Γίνεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή και ο Αμερικάνος πρεσβευτής έχει μια συγκεκριμένη παρέμβαση στα ζητήματα που μας αφορούν. Δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή που προωθούνται διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και το Αιγαίο, που αποκαλούν μαύρες ζώνες το μισό Αιγαίο, να έρχεται εδώ και να μας παρουσιάζει ένα φωτεινό πρόσωπο, δείχνονταςυποκριτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της παιδείας και του περιβάλλοντος".

Υπεύθυνοι για το αίμα που χύνεται στο πλανήτη

"Διαμαρτυρόμαστε εδώ σήμερα, γιατί έρχεται ο πρέσβης των Αμερικάνων να μας πει για το πόσο καλοί είναι, ενώ ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για όσο αίμα χύνεται σήμερα στον πλανήτη", μας είπε η Βαγγελιώ Πλατανιά,μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" για να συνεχίσει λέγοντας: "Ερχεται εδώ και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ευαίσθητη ηλικία για να τους πει για το "καλό" τους πρόσωπο. Εμείς ήρθαμε εδώ για να καταρρίψουμε αυτή την εικόνα, να πούμε στα παιδιά ότι οι Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στα Βαλκάνια, για όσα δεινά έχουν χτυπήσει τη χώρα μας και να τους αποκαλύψουμε το πραγματικό τους πρόσωπο και ρόλο".

Εκμεταλλεύεται το νεαρόν της ηλικίας τους

Με τη σειρά του ο Βασίλης Παϊσιος,μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", μιλώντας για το τι εκφράζει ο Ν. Μπερνς τόνισε: "Είναι προφανές ότι θέλει να περάσει, με ύπουλο τρόπο, την πολιτική του στους μαθητές του Γυμνασίου. Βρίσκονται σε αυτή την ηλικία που δεν έχουν συνειδητοποιήσει καλά καλά ποιος είναι ο ρόλος του. Και αυτός το εκμεταλλεύτηκε". Συμπληρώνοντας ο Παναγιώτης Τάτσης,μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" μάς είπε: "Τους επισκέφτηκε με πρόσχημα να τους μιλήσει για την οικολογία και το περιβάλλον χωρίς όμως να τους πει πως είναι και υπεύθυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ