Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούμενο η ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας
  • Με τα άρθρα που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη λειτουργία της κυβέρνησης, συνεχίστηκε χτες στο απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή
  • Συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής, κατέθεσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρζής

Με την ενότητα των άρθρων, που αναφέρονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη λειτουργία της κυβέρνησης, συνεχίστηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποβαθμίζοντας μια σειρά άλλα σοβαρά ζητήματα αυτής της ενότητας, όπως, για παράδειγμα, τα λαϊκά δημοψηφίσματα ή το θέμα του όρκου.

Ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μεν με 180 ψήφους, αλλά δε θα διαλύεται η Βουλή σε περίπτωση μη εκλογής (όπως γίνεται μέχρι σήμερα), αλλά θα γίνονται αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μέχρι να γίνει κατορθωτή η εκλογή. Η ΝΔ ζητάει να μείνει ως έχει η σχετική διάταξη, αλλά δεν προτείνει την επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων που είχε ο Πρόεδρος πριν την αναθεώρηση του 1985.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα, ο ειδικός αγορητής βουλευτής Αχ. Κανταρτζής, αφού είπε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άσχετη με τα διάφορα σενάρια μελλοντικών εξελίξεων, τόνισε ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "καλό θα ήταν να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής". Και αυτό γιατί εξακολουθεί να έχει κάποιες, έστω και περιορισμένες, ουσιαστικές αρμοδιότητες. Με την πρόταση για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, θα οδηγούμαστε σε εκφυλισμό και θα ευνοούνται οι διάφορες συναλλαγές.

Πρόσθεσε, όμως, ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου, αλλά η ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας, κάτι που δε γίνεται, τη στιγμή που η Βουλή εκλέγεται όλα αυτά τα χρόνια με καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους.

Αναφερόμενος στα άλλα θέματα της ενότητας αυτής, ζήτησε να καθιερωθούν μέσα στο Σύνταγμα τέτοιες αλλαγές, ώστε όσο διάστημα η χώρα μας θα συμμετέχει στην ΕΕ "να μην έχουν τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να υπογράφουν αποφάσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, η οποία θα καθορίζει και τα αρμόδια πλαίσια, στα οποία θα μπορούν να κινηθούν".

Υπογράμμισε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δυνατότητα, για τοπικά και εθνικά ζητήματα να μπορεί ο λαός κυρίαρχα να αποφασίζει μέσα απόδημοψηφίσματα δεσμευτικού χαρακτήρα.

Για το θέμα του όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι πρέπει να απαλειφθεί ο θρησκευτικός τύπος του, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση και ανατρέπει άλλες αρχές περί ανεξιθρησκίας.

Οσον αφορά την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε:

"Είμαστε αντίθετοι στη συνταγματική κατοχύρωση ενός οργάνου, που δεν αποσκοπεί στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά, στην ουσία, στην καθυπόταξη των εργαζομένων, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για να προωθηθούν τα σχέδια της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται από τα καθημερινά παραδείγματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας και δε μας διαφεύγει πως ό,τι πέτυχαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και όχι αποτέλεσμα κάποιου κοινωνικού διαλόγου".Στις προτάσεις των δύο κομμάτων, υπάρχει και η σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για το οποίο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ υπογράμμισε:"Με τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου επιδιώκεται η φίμωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία θα προσέρχονται και θα παίρνουν μέρος σε ένα συμβούλιο με προκαθορισμένες πλειοψηφίες από τους εμπειρογνώμονες και επί πλέον θα δεσμεύονται τα κόμματα να μην μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά τις τοποθετήσεις τους μπροστά στο λαό".

"Είμαστε αντίθετοι, τόνισε, και επιμένουμε στην αναβάθμιση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής".

Τέλος, σχετικά με το θέμα της παραπομπής των υπουργών στη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας απλής πλειοψηφίας, αλλά, αντίθετα, πρέπει να υπάρχουν ενισχυμένες πλειοψηφίες και ως προς την παραπομπή, αλλά και ως την αναστολή της ποινικής δίωξης.

Κατά της αναθεώρησης του άρθρου για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Ο ΣΥΝ άλλαξε τη θέση του (ζητούσε έξι ψηφοφορίες, πρόταση παραπλήσια με του ΠΑΣΟΚ) και έτσι σίγουρα η αναθεώρησή του θα απαιτήσει στην επόμενη Βουλή 180 ψήφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ