Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου

Διήμερη περιοδεία στα χωριά της Χαλκιδικής, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Αποδέκτης της αγωνίας των κατοίκων της Χαλκιδικής, που βλέπουν να προχωρούν τα σχέδια καταστροφής, εγκατάλειψης και μελλοντικής ερήμωσης του τόπου τους, έγινε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του σε κοινότητες του νομού.

Προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους της Ολυμπιάδας, της Βαρβάρας και της Παλαιόχωρας ενώ χτες το απόγευμα περιόδευσε στην Ορμύλια και τη Βαύδο.

Αρχικά ο Β. Μπούτας επισκέφθηκε την Ολυμπιάδα και τη Βαρβάρα, τις δύο κοινότητες που τον περσινό χειμώνα ήρθαν στο προσκήνιο όταν εξαιτίας του αγώνα τους ενάντια στην εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τη με κάθε τρόπο εφαρμογή της επένδυσης μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή, τέθηκαν κάτω από καθεστώς αστυνομοκρατίας. Από τη συζήτηση που έγινε με τους προέδρους των δύο κοινοτήτων αλλά και τους κατοίκους, φάνηκε πως το πρόβλημα της μεταλλουργίας χρυσού της πολυεθνικής TVX παραμένει κυρίαρχο. Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που τους αναγκάζει να κλειδώνουν τα σπίτια τους και να κάθονται βάρδιες στα φυλάκια προκειμένου να προστατέψουν τη γη από τις παράνομες επεκτάσεις των πολυεθνικών και ιδιαίτερα της TVX GOLD που επιμένει να φτιάξει το μεταλλωρυχείο καταστρέφοντας ένα από τα ομορφότερα δάση της Χαλκιδικής και τον Στρυμονικό κόλπο γενικότερα.

Η οικολογική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή δεν είναι και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Δασεργάτες και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της Βαρβάρας, της Ολυμπιάδας και της Παλαιόχωρας, έρχονται αντιμέτωποι και με τους νόμους που προωθεί το υπουργείο Γεωργίας για τη δασοπυρόσβεση και τις δασικές εκτάσεις. Στη συνάντηση που έγινε με τους προέδρους των Συνεταιρισμών Δασεργατών κατατέθηκε η αγωνία τους για το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία εκατοντάδων εικονικών συνεταιρισμών και την ανάθεση του καθαρισμού των δασών σε εργολάβους. Επίσης τέθηκε εκ νέου το πάγιο αίτημα των δασεργατών να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις για τη δασοπυρόσβεση, δεδομένου ότι γνωρίζουν καλύτερα τα δάση.

"Φτιάχνονται νόμοι για τους δασικούς συνεταιρισμούς και δίνονται όλα στους ιδιώτες. Ξεπουλιέται η Ολυμπιακή και οι άλλεςΔΕΚΟ. Δε μένει τίποτα απολύτως. Και αυτή η πολιτική ξεκίνησε πρώτα από τους αγρότες. Τα πρώτα νομοσχέδια που έφεραν στη Βουλή ήταν νομοσχέδια που άλλαζαν τη ροή της αγροτικής οικονομίας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Β. Μπούτας προσπαθώντας να δείξει πως η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα και έχει ως γνώμονα μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών συμφερόντων.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μόνο αν το θελήσει ο λαός. Και εξήγησε: "Πρέπει να υπάρξει συντονισμένος αγώνας από όλους, τους καθηγητές, τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους αγρότες, τη νεολαία. Συντονισμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που ξεπουλάει τον ορυκτό πλούτο της χώρας, καταδικάζει τους δασεργάτες στην ανεργία, τους αγρότες σε ξεκλήρισμα, ενάντια στην πολιτική που αφαιρεί κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και διαλύσει το ασφαλιστικό. Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις πολυεθνικές, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις στα Βαλκάνια". Τέλος ο Β. Μπούτας δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και όσων κομμάτων τα στηρίζουν. Ομως ξεκαθάρισε πως πρέπει πλέον να καταλάβει ο κόσμος ότι ζει σε μια κοινωνία ταξική όπου από τη μια την πλευρά υπάρχει ο λαός, από την άλλη το πολυεθνικό κεφάλαιο και στη μέση είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα που από την πολιτική που ακολουθούν αποδεικνύουν με ποιον είναι και με βάση αυτή την πολιτική θα πρέπει να κρίνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ