Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Απειλούνται βασικά δικαιώματα
  • Τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Ν. Γκατζή, Μ. Κωστόπουλου, Στρ. Κόρακα και Α. Κανταρτζή
  • Ολοκληρώθηκε χτες στο πρωί η συζήτηση για τα άρθρα που αφορούν τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα
  • Οχτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16

Με εμβόλιμη συνεδρίαση χτες το πρωί - λόγω του μεγάλου αριθμού ομιλητών - ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που αναφέρονται στα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οχτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Καλαμακίδης, Κουτσόγιωργας, Σγουρίδης, Παρασκευόπουλος, Παπαθεμελής, Ζαφειρόπουλος, Αλευράς, Σπυριούνης), καθώς και ο διαγραμμένος Β. Κεδίκογλου τάχθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της με συνταγματική πρόβλεψη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συνταγματική νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της συγκεκριμένης ομάδας άρθρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,αφού υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση υπηρετεί την εναρμόνιση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας μας με τα δεδομένα που δημιουργούνται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα άλλα διεθνή θεσμικά όργανα, τόνισε:

"Από εκεί προκύπτει και η δική μας ανησυχία ότι αυτή η αναθεώρηση υποχρεωτικά θα πάει προς αυτή την κατεύθυνση και η ανησυχία μας μεγαλώνει πολύ, όταν τη συγκεκριμένη διατύπωση των αναθεωρημένων διατάξεων θα την κάνει η επόμενη Βουλή, που δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η σύνθεσή της". Ανέφερε δε ως παράδειγμα ορισμένες προτάσεις που γίνονται σε ορισμένα άρθρα που ναι μεν εισηγητικά λένε ότι η πρόθεση είναι να πάει σε προοδευτική κατεύθυνση, "όμως γνωρίζουμε καλά ότι μπορεί ακριβώς να ανοίξει η πόρτα αναθεώρησης αυτού του άρθρου, αλλά όταν θα πάει να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή, η αναθεώρηση να είναι προς άλλη κατεύθυνση".

"Να γιατί - είπε ο Ορ. Κολοζώφ - σε ορισμένες προτάσεις που γίνονται, παρά το γεγονός ότι δεν παραβλέπουμε πως έχουν έναν προοδευτικό χαρακτήρα, ότι ανοίγει ένα δρόμο, εμείς δυσπιστούμε και δε θέλουμε να προχωρήσει η αναθεώρηση αυτού του Συντάγματος γιατί θεωρούμε ότι αυτή η διατύπωση που σήμερα υπάρχει στο Σύνταγμα ίσως αποτελεί και ένα μίνιμουμ για τα δεδομένα, έτσι όπως εξελίσσονται στην περιοχή μας και στη χώρα μας".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχουν και προτάσεις αναθεώρησης τις οποίες το Κόμμα θα υποστηρίξει, αλλά υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για τομές που να χαρακτηρίζουν την αναθεώρηση.

"Πρόκειται, είπε, ουσιαστικά για συνταγματική νομιμοποίηση μιας υπάρχουσας κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πάλη που κάνει ο δημοκρατικός λαός μας, οι εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις που γίνονται είναι πιο πίσω και από αυτά που στην πράξη λειτουργούν στην κοινωνία μας. Πάντως ανεξάρτητα από αυτό, αν τις συγκρίνουμε με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ το 1975 στην Ε Αναθεωρητική Βουλή, είναι οπωσδήποτε πιο πίσω από εκείνες τις προτάσεις".

Σχολιάζοντας δε τα όσα ειπώθηκαν για το χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, τόνισε ότι ναι μεν πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, "αλλά η εποχή μας το απαιτεί. Δεν είναι εφεύρεση του ΚΚΕ. Είναι αρχές αστικές, που εμφανίστηκαν με τη Γαλλική Επανάσταση και που οι αστοί το εφάρμοσαν παντού. Εάν μιλάμε για αναχρονισμό, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάπου αλλού πρέπει να κοιτάξουμε. Είστε βασικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης της χώρας μας και δεν έχετε το κουράγιο τις βασικές αρχές να τις εφαρμόσετε".

Οχι στον αποχαρακτηρισμό των δασών

Στη συντονισμένη προσπάθεια επίθεσης της κυβέρνησης και της ΝΔ, προκειμένου να αρθούν τα όποια εμπόδια ορθώνει το άρθρο 24 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν κάποιες δικλείδες ασφαλείας (το ΣτΕ είχε αποφασίσει πως "άπαξ δάσος, πάντα δάσος") και είπε ότι με την επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου επιδιώκεται ο βίαιος αποχαρακτηρισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων προς όφελος της πλουτοκρατίας, που επιδιώκει την αδηφάγο οικοπεδοποίηση.

Αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, είπε ότι η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι για τη μεγαλύτερη κατοχύρωση και διαφύλαξη των δασών. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε να αποτελεί και δικαίωμα του πολίτη η διαφύλαξη των δασών, να διατίθενται από το κράτος επαρκείς πόροι και κατασταλτικά μέτρα, να στηρίζεται στον δημόσιο τομέα, που θα παίρνει υπόψη του την παγκοσμιότητα πολλών περιβαλλοντικών ζητημάτων και το κόστος των αναγκαίων δράσεων να επιμερίζεται στο κοινωνικό σύνολο ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των μερών του.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί χρήσιμη την ύπαρξη ενός κατοχυρωμένου νομικά καταστατικού χάρτη για το περιβάλλον και την προστασία του.

Τα δικαιώματα δεν είναι λάστιχο

Στην αναθεώρηση του άρθρου 25 παράγραφος 5, που μιλάει για την αναλογικότητα ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων, για τον πυρήνα των δικαιωμάτων και για το δημόσιο συμφέρον, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

Υπογράμμισε ότι με βάση τις συντηρητικές απόψεις που έχουν το πάνω χέρι στη Βουλή θα προκύψει το εξής: "Πυρήνας δικαιώματος είναι η εθνική σύνταξη των 25.000 δρχ. που θα χορηγεί το κράτος αύριο. Από κει και πέρα όλα θα υποτάσσονται στη λογική της αναλογικότητας ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων, το δημόσιο συμφέρον κλπ.

Τα δικαιώματα είναι δικαιώματα. Δεν μπορείς να τα κόβεις και να τα ράβεις ανάλογα με την πολιτική συγκυρία όπως θέλεις εσύ. Και επειδή τα δικαιώματα είναι δικαιώματα, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τα έξω, ότι υπάρχουν δικαιώματα όσο ξέρει κανείς να τα υπερασπίζεται.

Πού είναι η συζήτηση για την κατάργηση του λοκ - άουτ πραγματικά και όχι στα λόγια; Πού είναι η συζήτηση για τα δικαιώματα των συλλογικών συμβάσεων που καταργήθηκαν χτες στην "Ολυμπιακή" με νόμο και σε άλλους χώρους; Πού είναι η συζήτηση για να μην επιτρέπουμε στον κάθε δικαστή να βγάζει καταχρηστικές όλες τις απεργίες; Ολες οι απεργίες είναι καταχρηστικές. Και να φανταστεί κανένας ότι καλύπτονται από το Σύνταγμα".

Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς

Στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, που αναφέρεται στα ΑΕΙ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά η αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, με αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

"Πριν από όλα, είπε, να μετατρέψουμε τα ΑΕΙ μας από επαίτες που είναι και κυνηγοί ΕΟΚικών προγραμμάτων που τα έχετε καταντήσει σε πραγματικά ιδρύματα πανεπιστημιακά, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας και της εποχής μας.

Το ΠΑΣΟΚ από τη δική του πλευρά ενώ παριστάνει ότι αντιδρά στη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, στην ουσία μας οδηγεί στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα με ακροβατικές ερμηνείες του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Ο Ε. Βενιζέλος θεωρεί ότι με τις σημερινές διατάξεις μπορούν - όπως είπε - να δημιουργηθούν πανεπιστήμια τύποις μόνο κρατικά, που θα κρύβουν πίσω τους στρατηγικούς δωρητές - έτσι τους λέει - που φυσικά θα ελέγχουν αυτοί και θα διευθύνουν τα πανεπιστήμια. Και επίσης ότι με νόμο θα συνεργάζονται με ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Παίρνοντας υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο ακόμα και στα Συντάγματα, αλλά και τη νομολογία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, με τις ίδιες ερμηνείες καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ στην πράξη ταυτίζεται με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, μόνο που είναι πιο συγκαλυμμένη".

ΟΧΙ στο διχασμό του λαού

Στη δευτερολογία του στη συγκεκριμένη ενότητα άρθρων, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής αναφέρθηκε σε μία ιδιαίτερη πτυχή του χωρισμού κράτους και Εκκλησίας.

"Παρακολουθούμε, είπε, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή αυτό το θέμα, να γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένας θρησκευτικός φανατισμός, ένας φανατισμός ο οποίος οδηγεί στο διχασμό του λαού μας. Ακούσαμε μάλιστα τον Στ. Παπαθεμελή να αποκαλεί όσους τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους συνέλληνες. Μεγάλη η χάρη τους, αλήθεια, να αποκαλέσουν συνέλληνες αυτούς που υποστηρίζουν το διαχωρισμό.

Αυτοί όμως που προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυτό το πνεύμα του διχασμού μέσα στο λαό αναλαμβάνουν σοβαρότατες ευθύνες και ο λαός μας δε θα επιτρέψει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός σε ορθόδοξους και μη ορθόδοξους, σε θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους. Κοινά είναι τα προβλήματα, κοινοί είναι οι αγώνες και ο λαός μας δε θα επιτρέψει να περάσει αυτός ο διαχωρισμός".

Αναφερόμενος εξάλλου στη διατήρηση της εκτόπισης, έστω ως παρεπόμενης ποινής, είπε ότι διατηρείται για συγκεκριμένους λόγους, όπως φάνηκε από τη στάση της κυβέρνησης στους περσινούς αγώνες των αγροτών. Και υπενθύμισε ότι και ο Ελ. Βενιζέλος "με το Ιδιώνυμό του καθιέρωσε την εκτόπιση για να αντιμετωπίσει τους λαϊκούς αγώνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ