Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Κυπριακό

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας μίλησε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

"Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν θα διαβούμε με ασφάλεια αυτό το σταυροδρόμι κι αν θα ακολουθήσουμε δρόμο που να οδηγεί στην ελευθερία και τη δικαίωση". Αυτό τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η Ενωση Κυπρίων Νομού Αχαϊας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί, φοιτητές, μέλη της κυπριακής αποικίας της Αχαϊας και πλήθος κόσμου που θέλησε να ενημερωθεί για τις θέσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ, για την επίλυση του Κυπριακού. Οι παρευρισκόμενοι με ερωτήσεις και τοποθετήσεις μετά την ομιλία του Δ. Χριστόφια, συνέβαλαν με τον προβληματισμό τους στη διεξαγωγή μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης.

Παίρνοντας το λόγο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που επηρεάζει όμως αποφασιστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ετσι, μια σωστή λύση του θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε την εκτίμηση του ΑΚΕΛ πως "η κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη" καθώς αυτή την περίοδο "έχουμε δρασκελίσει το κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης. Ο εφιάλτης που επλανάτο πάνω από την Κύπρο από τα τέλη της δεκαετίας του '50, γίνεται σήμερα απτή, οδυνηρή και φοβερή πραγματικότητα".

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την επίλυσή του. Τόνισε πως αποκλείστηκε ο πολεμικός δρόμος "γιατί κατά γενική ομολογία θα σήμαινε το τέλος του κυπριακού ελληνισμού" και αποφασίστηκε πως ο αγώνας του κυπριακού λαού θα είναι "ειρηνικός, πολιτικός, διπλωματικός". Σημείωσε πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο για δύο λόγους: "πρώτο γιατί η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένουν στην αδιάλλαχτη διχοτομική πολιτική τους και δεύτερο γιατί αυτή η πολιτική συναντά την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση εκείνων που είναι σε θέση να πιέσουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ". Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως το ΑΚΕΛ εμμένει στη θέση πως λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ παρά "τις αδυναμίες του Διεθνούς Οργανισμού στα σημερινά δεδομένα, με την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ που καταφέρνουν σε πλείστες περιπτώσεις να ποδηγετούν το Διεθνή Οργανισμό" και απέρριψε τις φωνές που ζητούν τη λύση του μέσα από το ΝΑΤΟ καθώς "το ΝΑΤΟ είναι κι αυτό συνυπεύθυνο για την κακοδαιμονία της Κύπρου" και ότι "η Τουρκία κατέχει εξέχουσα θέση στη ΝΑΤΟική συμμαχία και κατά συνέπεια η ΝΑΤΟική λύση θα εξυπηρετεί πρώτιστα την Τουρκία". Αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΠΑ, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως "το ΑΚΕΛ δεν αντιτίθεται στην αμερικάνικη παρέμβαση" αλλά κρατά επιφυλάξεις λόγω του ρόλου που έπαιξαν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό τόσο το 1960 όσο και το 1974. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και εκτρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία και προωθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αλλά και της Τουρκίας. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως το κόμμα του διαφοροποίησε τη θέση του σχετικά με τις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ και υποστηρίζει "την πορεία ένταξης στην ΕΕ στο βαθμό που εξυπηρετεί το στόχο" της επανένωσης της Κύπρου. Πρόσθεσε όμως πως "αν για οποιουσδήποτε λόγους ενδεχόμενη ένταξη θα σημάνει εδραίωση της διχοτόμησης και μετατροπή της σημερινής διαχωριστικής γραμμής Αττίλα σε σύνορο της ΕΕ, τότε να είστε βέβαιοι ότι μια τέτοια εκτρωματική διευθέτηση στο όνομα τάχα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, θα μας βρει κάθετα αντίθετους και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει". Ακόμα ανέφερε πως η στάση της ΕΕ δεν είναι ικανοποιητική καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις ακολουθώντας πολιτική "ίσων αποστάσεων" ενώ "αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας συχνά - πυκνά μιλούν για ύπαρξη δύο οντοτήτων στην Κύπρο έστω κι αν διαβεβαιώνουν ότι αναγνωρίζουν επίσημα μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία".

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε πως αν και δεν έχει σήμερα τη δύναμη που είχε η Σ. Ενωση, ωστόσο έχει συμφέροντα "που τη φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και κατ' επέκταση σε σύμπλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία". Πρόσθεσε πως η πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι σε μεγάλο βαθμό συνέχιση της πολιτικής της ΣΕ αλλά δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε από την κυβέρνηση Κληρίδη η οποία "στρέφεται προς τη Ρωσία όταν απογοητεύεται από τους Αμερικάνους και χρησιμοποιεί τη Μόσχα ως εκβιαστικό χαρτί για να εκμαιεύσει θετικές προσεγγίσεις από τις ΗΠΑ".

Τέλος μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε τη "στενή συνεργασία και το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών σ' όλους τους τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της Αμυνας" με την ταυτόχρονη προβολή και στήριξη της ανεξάρτητης οντότητας του κυπριακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ