Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
SOS για την Κυριακή αργία

- Με την έναρξη της θερινής περιόδου έχουμε ένα μπαράζ αποφάσεων νομαρχών για λειτουργία των καταστημάτων ακόμα και τις Κυριακές και αργίες. Πώς σχολιάζετε αυτές τις αποφάσεις;

- Οι αποφάσεις αυτές συνδέονται άμεσα με την εντολή της Κομισιόν για εργάσιμη βδομάδα 7 ημερών, με την προσπάθεια για συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας και, βέβαια, εντάσσονται σε μια πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Οι αποφάσεις των νομαρχών αποσκοπούν στο να περάσουν την κατάργηση της Κυριακής αργίας, περιφερειακά αρχικά, για να "πέσει στα μαλακά" η πλήρης κατάργησή της στη συνέχεια. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και στην επίτευξή του βοηθάνε και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, που συναινεί με την απόφαση της νομάρχη, λέγοντας ότι αυτή δε θα σημάνει παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων. Πέρσι, όμως, το ίδιο διαπίστωσε σωρεία παραβιάσεων. Προειδοποιούμε: Δε θα σταθούν στο εμπόριο. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυριακή, θα λειτουργήσουν κι άλλες υπηρεσίες. Ξεκινάνε ένα πείραμα στο χώρο του εμπορίου, θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους. Μην ξεχνάμε ότι ακριβώς αυτό έγινε με το ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση.

- Πώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάργησης της Κυριακής αργίας η κλαδική ομοσπονδία, αλλά και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφού, όπως είπατε παραπάνω, η κατάργησή της για τους εμποροϋπαλλήλους θα σημάνει κατάργηση και για μια σειρά ακόμα κλάδων;

- Η στάση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) είναι "δεν άκουσα, δεν είδα, δεν κατάλαβα". Αδράνεια και συναίνεση. Η αντίδρασή της στην απόφαση της νομάρχη Χανίων περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η απόφαση δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών φορέων. Δηλαδή, αν την είχε, θα τη δεχόταν; Οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις κωφεύουν, όπως κώφευαν και το '92, που ο Σύλλογος είχε προειδοποιήσει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και η μάστιγα του ωρομισθίου θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Τους φάνηκε τότε αστείο, σήμερα όμως είναι πραγματικότητα η προσπάθεια εισαγωγής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιοκ.α.

- Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας;

- Ηδη ο Σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου όλης της χώρας, αφού η Ομοσπονδία αρνείται να το κάνει. Τα σωματεία ανταποκρίθηκαν και αποφασίσαμε να συντονίσουμε τα βήματά μας. Σήμερα Πέμπτη σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθεί πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς για τις εργασιακές σχέσεις, θα ακολουθήσει άλλη για το ασφαλιστικό και έπεται συνέχεια. Επίσης, ξεκινάμε εξορμήσεις στους μεγάλους χώρους δουλιάς. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν. Να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι όλα είναι αλληλένδετα: διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση της Κυριακής αργίας, ωρομίσθιο. Ολα συνδέονται με τον κεντρικό στόχο, που είναι η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς σ' αυτή την πολιτική κατεύθυνση αντιπροτείνουμε τον ενωμένο και μαζικό αγώνα για κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση αποδοχών και κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Απαιτούμε να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο" οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις κατάργησης της κυριακάτικης αργίας(2013-08-24 00:00:00.0)
Αντισταθείτε στην κατάργηση της Κυριακής αργίας!(2011-01-12 00:00:00.0)
Ξεσήκωσε το μένος του κυβερνητικού συνδικαλισμού(2009-04-07 00:00:00.0)
Μπροστά με συντονισμένους αγώνες!(2000-07-02 00:00:00.0)
Υπόθεση όλων η προστασία της!(2000-02-05 00:00:00.0)
Καταργούν την κυριακάτικη αργία με τροπολογία(1999-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ