Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι ΗΠΑ επιμένουν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε αργά προχτές το απόγευμα, στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον και ερωτηθείσα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να εκτιμήσει ότι οι τελευταίες συνομιλίες ήταν αναποτελεσματικές.

Η Μ. Ολμπράιτ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. "Αυτή είναι η θέση μας", τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία πρόσθεσε πως "πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη μακροχρόνια κυπριακή διαμάχη".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου γύρω από την επικείμενη επίσκεψή της στην Τουρκία (σ.σ. θα μεταβεί και στην Ελλάδα), η Μ. Ολμπράιτ δήλωσε: "Επιθυμώ πολύ να επισκεφθώ την Τουρκία. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ σημαντική σχέση με την Τουρκία και νομίζω ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συζητήσαμε για τη σημασία αυτής της σχέσης. Μας προβληματίζουν ορισμένα πράγματα εκεί, αλλά έχουμε μια πολύ σημαντική σχέση με την Τουρκία".

Στη Λευκωσία, ο Αμερικανός πρέσβης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Βουλής Σπ. Κυπριανού, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία και συναλλάσσονται επίσημα. Κληθείς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τις δηλώσεις Χόλμπρουκ και συγκεκριμένα κατά πόσο αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Κληρίδη ως εκπρόσωπο ολόκληρης της Κύπρου ή μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Μπριλ είπε τα εξής:

"Είναι φανερό ότι στις διακοινοτικές συνομιλίες υπάρχουν δύο πλευρές. Διαφορετικά, ποιος θα ήταν ο στόχος των διαπραγματεύσεων; Είναι όμως καθαρό ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία και συναλλάσσονται επίσημα". Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως ο Αμερικανός πρέσβης του είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πως η προσπάθεια του Ρ. Χόλμπρουκ είναι να διερευνήσει ώστε να δει ποιες είναι οι πιθανότητες και οι προοπτικές για επίλυση του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό και εκφράζει την ελπίδα πως ο διεθνής παράγοντας θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, αφού της αποδίδει και ευθύνες, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου στη σωστή βάση. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά την αποτυχία της αποστολής Χόλμπρουκ.

  • Η θέση του αναπληρωτή αρχηγού της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση προορίζεται για Τουρκοκύπριο και θα πληρωθεί μόλις η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί την πρόσκληση για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ