Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο τσέχικος λαός αρνείται την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Κόμματα και Οργανώσεις της Τσεχίας με επιστολή τους προς τους βουλευτές των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ τους καλούν να μην υπερψηφίσουν την ένταξη της Τσεχίας στον εγκληματικό αυτό οργανισμό

Να μη συνεργήσουν στο έγκλημα της έγκρισης της ένταξης της Τσέχικης Δημοκρατίας στον ψυχροπολεμικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα του τσέχικου και όλων των άλλων λαών, καλούν όλους τους βουλευτές των κομμάτων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ενόψει της έγκρισης της σχετικής συμφωνίας, δεκάδες οργανώσεις της Τσέχικης Δημοκρατίας που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της χώρας αυτής. Οπως υπογραμμίζεται, μόνο το 28% του τσέχικου λαού είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και γι' αυτό η τσέχικη κυβέρνηση αρνείται να θέσει το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε δημοψήφισμα. Μ' αυτά τα δεδομένα, οι οργανώσεις του τσέχικου λαού θέτουν μπροστά στις ευθύνες τους όλους τους βουλευτές των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για να μην εγκρίνουν την ένταξη της Τσεχίας στη λυκοσυμμαχία αυτή.

Συγκεκριμένα, στην Επιστολή των Κομμάτων και Οργανώσεων της Τσεχίας προς τους βουλευτές κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διεύρυνσή του με την Τσεχία, αναφέρεται:

"Εκ μέρους των παρακάτω αναγραφόμενων οργανώσεων, οι οποίες συναντήθηκαν για να ιδρύσουν τους "Πολίτες ενάντια στο ΝΑΤΟ", απευθυνόμαστε σε σας, σ' αυτή την πολύ σημαντική στιγμή όχι μόνο για το μέλλον της χώρας μας - της Τσέχικης Δημοκρατίας - αλλά και της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Σύντομα θα κληθείτε να αποφασίσετε εάν θα δεχτείτε αρκετά νέα κράτη της Αν. Ευρώπης στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Η ιδέα της διεύρυνσης αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας, τώρα, που ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε, δε συμπίπτει με τις ελπίδες των εθνών για τον 21ο αιώνα και γι' αυτό τη θεωρούμε εξ αρχής λανθασμένη.

Εφόσον είναι καθαρό ότι η χώρα μας θα ενταχθεί στην πρώτη ταχύτητα της διεύρυνσης, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστή την άποψη ενός μεγάλου μέρους των πολιτών μας γι' αυτό το θέμα:

Κυβερνητικό σωσίβιο ενάντια στον τσέχικο λαό

Η Τσέχικη Δημοκρατία δεν απειλείται από κανέναν κοντινό ή μακρινό γείτονά της. Συνεπώς δε βλέπουμε την ανάγκη να ζητήσουμε την προστασία μιας στρατιωτικής συμμαχίας που δημιουργήθηκε στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου και για την οποία δεν υπάρχει κανένας τεκμηριωμένος λόγος ύπαρξης.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνησή μας ζητά την επιτάχυνση της ένταξής μας.

Ισως αυτό να συνδέεται με το γεγονός της κοινωνικής, πολιτικής και, κυρίως, οικονομικής κρίσης που περνάει τώρα η χώρα μας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της κοινής γνώμης, περίπου 80% των πολιτών μας είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να μας προσκολλήσει στο ΝΑΤΟ, παλεύει για την επιβίωση της, υποστηριζόμενη μόνο από το 22%, σύμφωνα με τις πρόσφατες στατιστικές μελέτες.

Σ' αυτά τα πλαίσια είναι αναγκαίο να παρατεθούν οι λόγοι για τη νευρικότητα και τη βιασύνη της κυβέρνησης, αφού λανθασμένα πιστεύει ότι η ένταξη της Τσέχικης Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ θα την προστατεύσει από το δημοκρατικό αίτημα της πλειοψηφίας του λαού για αλλαγή. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. LUX δήλωσε ότι με την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δε θα έχει σημασία ποιος κυβερνάει.

Αν υποστηρίζεται ότι η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, η επιβεβαίωση της ένταξής μας στην Ευρώπη, τότε αυτό είναι αφελές - αν όχι παράλογο. Πάντα υπήρξαμε μέρος της Ευρώπης και έτσι θέλουμε να παραμείνουμε και στο μέλλον. Το αποδεικνύει η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία παντού, για το συνεχή σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, στη βάση των ίσων δικαιωμάτων για την ειρηνική ανάπτυξη και ασφάλεια της πατρίδας μας αλλά και όλης της Ευρώπης.

Τεράστιο και περιττό κόστος η ένταξη

Αλλά δεν μπορούμε να βρούμε κανένα επιχείρημα που να μας πείθει ότι η συμμετοχή μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι χρήσιμη ή απαραίτητη.

Από την άλλη, γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η άμεση συνέπεια της ένταξης της Τσέχικης Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ είναι το τεράστιο και περιττό κόστος συμμετοχής. Θα σήμαινε, επίσης, τη μακροχρόνια αναβολή επίλυσης καίριων προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα μας, όπως η τελματωμένη οικονομία, τα σοβαρά και αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα και η κρίση στο σύστημα υγείας, στην Παιδεία, την Επιστήμη και άλλους τομείς. Αν αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν, το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση της αστάθειας, που θα επηρεάσει τη χώρα και ολόκληρη την κοινωνία.

Δε νομίζουμε ότι θα θέλατε κάτι τέτοιο ή θα είναι συμφέρον για σας.

Αυτό που θα θέλαμε από σας σήμερα είναι η βοήθειά σας για την αλλαγή της οικονομίας και ολόκληρης της κοινωνίας μας. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι, τουλάχιστον, διπλάσια η λαϊκή υποστήριξη για την ένταξή μας στην ΕΕ απ' ό,τι για το ΝΑΤΟ.

Η τσέχικη κυβέρνηση αρνείται το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το "Ευρωβαρόμετρο" το Μάρτητου 1997, μόνο το 28% των πολιτών μας είναι υπέρ της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ.Είναι αλήθεια ότι οι έρευνες που ακολούθησαν από διάφορους τσέχικους φορείς δείχνουν ένα πιο αυξημένο ποσοστό υποστήριξης, αλλά κι αυτό ακόμα κυμαίνεται κάτω από το 50%.

Αφ' ετέρου, η επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα συνεχώς ισχυρίζεται, χωρίς αυτό να στηρίζεται σε καμία αντικειμενική βάση, ότι η υποστήριξη της πρότασης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται. Γιατί, τότε, η κυβέρνηση συνεχώς απορρίπτει προτάσεις για δημοψήφισμα πάνω στο θέμα της ένταξης;

Αντιθέτως, η κυβέρνηση προσφέρει στους πολίτες μας την προοπτική της παραπέρα λιτότητας και της περικοπής των δαπανών, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει για το στρατό τον επανεξοπλισμό του, μια νέα ακριβή στρατιωτική δομή και τη διατήρηση ενός στρατιωτικού εξοπλισμού που απαιτείται από την ένταξη της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος.

Αλλα τα συμφέροντα των λαών

Φυσικά, ποτέ δεν ήμασταν, και ούτε τώρα, αδιάφοροι στην ασφάλεια του κράτους. Αλλά είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι σαν μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και σεβόμενοι τις αρχές των διακρατικών σχέσεων που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο του Ελσίνκι των αρχηγών όλων των ευρωπαϊκών κρατών, των ΗΠΑ και του Καναδά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των κρατών - μελών αυτού του οργανισμού.

Είμαστε δεσμευμένοι να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας, όπως όλοι αυτοί που πήραν μέρος στη Σύνοδο της Λισαβόνας (OSCE). Δε θέλουμε διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη. Δε θέλουμε ορισμένα κράτη - μέλη ενός επιλεκτικού και αποκλειστικού ΝΑΤΟ - λέσχης, ενώ δεκάδες άλλα να είναι καταδικασμένα στο ρόλο του παρατηρητή δεύτερης κατηγορίας. Δε θα προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση μελλοντικές αντιπαραθέσεις, κρίσεις και πιθανές ανεπιθύμητες συγκρούσεις;

Εμείς που αντιπροσωπεύουμε διάφορα πολιτικά, θρησκευτικά και ιδεολογικά ρεύματα της κοινωνίας, συμφωνούμε ότι πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας από την ιστορία, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να δουλέψουμε μαζί, ώστε η ανθρωπότητα να μπει στον 21ο αιώνα με ειρήνη, χωρίς όπλα και μαζικές καταστροφές, μέσα σε πραγματική ασφάλεια.

Γι' αυτό λέμε ΟΧΙ στη διεύρυνση και ενδυνάμωση του στρατιωτικού συμφώνου και σας ζητάμε να λάβετε τη γνώμη μας υπ' όψιν σας, όταν θα αποφασίζετε για τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Με σεβασμό

Πολίτες ενάντια στο ΝΑΤΟ

Τσέχικο Εθνικό Κίνημα για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκ μέρους των ακολούθων οργανώσεων:

1. Τσέχικο Εθνικό Κίνημα για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

2. Χριστιανικό Κοινωνικό Κίνημα.

3. Ενωση Εργατικών Συνδικάτων Βοημίας, Μοραβίας, Σιλεσίας.

4. Ενωση Τσέχων Δημοσιογράφων.

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας.

6. Κίνημα για μια Δίκαιη Κοινωνία και για Ομορη Αγάπη.

7. Συνταξιούχοι για μια Ασφαλή Ζωή.

8. Σύλλογος Αριστερών Γυναικών.

9. Ιδρυμα (Οργάνωση) Βοημίας, Μοραβίας, Σιλεσίας.

10. Κομμουνιστική Ενωση Νέων.

11. Χριστιανικός Διάλογος.

12. Πατριωτικό Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα.

13. Κοινωνία 2001.

14. Πατριωτική Ενωση Αντιφασιστών (ΑΝΤΙFΑ).

15. Σύλλογος Τσέχικων Συνοριακών Περιοχών.

16. Κίνημα 90.

17. Τσέχικο Συμβούλιο της Τσεχοσλοβάκικης Επιτροπής.

18. Ενωση Σλάβων.

19. Ελεύθερη Σκέψη.

20. Επιτροπή Εθνικού Πολιτισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ