Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Επίδειξη δύναμης" από τον Ντεμιρέλ

"Εχουμε τη δύναμη και θα καθορίσουμε εμείς πότε θα τη δείξουμε" δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος δε δέχεται τετελεσμένα για τις νησίδες στο Αιγαίο!

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Η Τουρκία έχει δύναμη και η ίδια θα καθορίσει πότε θα δείξει τη δύναμή της αυτή, αρκεί να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού". Αυτά είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιλώντας χτες στην Πολεμική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη και αναφερόμενος στο θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο Ντεμιρέλ στην ομιλία του είπε ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο, εξαιτίας των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο". Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης τα εξής: "Εάν η Τουρκία αντιμετωπίσει τετελεσμένα στο ζήτημα των νησίδων, αυτό θα μας δημιουργήσει ενοχλήσεις. Υπάρχει η φράση του Ατατούρκ ότι ο πόλεμος είναι έγκλημα, εκτός εάν υπάρχει ζωτική ανάγκη. Αυτό, όμως, δεν είναι αδυναμία για μας. Εχουμε δύναμη. Και πότε θα τη δείξουμε, θα το καθορίσουμε εμείς. Πρέπει να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού. Η υπομονή της Τουρκίας δεν οφείλεται στην αδυναμία της. Δεν απειλώ κανέναν, απλώς μιλάω πολύ φιλικά και ειρηνικά".

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος και στο Κυπριακό υποστήριξε ότι "υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση στην Κύπρο" και τόνισε ότι "εάν εδώ και 24 χρόνια υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο, αυτό οφείλεται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις".

Απαιτήσεις από την ΕΕ

Η Αγκυρα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Τουρκία, οι οποίες δεν ικανοποιούνται εξαιτίας του "βέτο" της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάντζανλι, κατά την χτεσινή τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου, είπε πως "η Τουρκία πιστεύει ότι η ΕΕ θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και δε θα εξακολουθήσει να παραβιάζει την αρχή της ανωτερότητας του δικαίου".

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, θα εξεταστεί και η έκθεση Στρατηγική της ΕΕ για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, απαιτείται η έγκριση επιπρόσθετων κονδυλίων, πέραν απ' αυτά που προβλέπονται για την Τουρκία στο πακέτο νομισματικής συνεργασίας".

Στο πλευρό της Αγκυρας ο Κλίντον

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κάλεσε χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανοίξει τις πόρτες της στην Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ θα "συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τα μέτρα για τη διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει όλη την κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία", δήλωσε σε ομιλία του για την Ευρώπη που εκφώνησε σε θέατρο του Βερολίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ