Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Νέα διαφοροποίηση της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης"

Αρνήθηκαν να εγκρίνουν τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με αφορμή τις απόψεις του για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ

Σε νέα διαφοροποίηση προχώρησαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, αρνούμενοι να ψηφίσουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Αποτέλεσμα αυτής της διαφοροποίησης ήταν να μην εγκριθεί ο διορισμός του καθηγητή Πανεπιστημίου Ν. Οικονομίδη στη θέση του προέδρου καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 23 υπέρ, 23 κατά και ένα "παρών". Κατά ψήφισαν η ΝΔ, το ΔΗΚΚΙ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής, Σ. Παπαθεμελής, Π. Οικονόμου και Λ. Βερυβάκης, υπέρ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και παρών ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης. Το "παρών" αυτό δεν είχε να κάνει με το επιστημονικό έργο ή την προσωπικότητα του προτεινόμενου, αλλά αποτελεί μία πάγια θέση του ΚΚΕ, το οποίο προτιμά να κρίνει τους υποψήφιους από το έργο τους στο συγκεκριμένο πόστο στο οποίο διορίζονται.

Αφορμή αυτή τη φορά για τη διαφοροποίηση της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" ήταν το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θέμα που έχει την επικαιρότητά του μετά και τις προχθεσινές δηλώσεις του Δ. Ρέππα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενοι άρθρο που είχε γράψει παλιότερα ο Ν. Οικονομίδης, με το οποίο ζητούσε συμβιβαστική λύση, πιθανόν σύνθετη στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, αρνήθηκαν το διορισμό του στη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία θα επαναληφθεί και εάν το αποτέλεσμα είναι και πάλι ισόπαλο τότε ο διορισμός απορρίπτεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ