• Να περιορίσει τη "ζημιά" επιχειρεί η Ρηγίλλης
  • - Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η νέα φάση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στη ΝΔ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη και οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταλάβει ήδη θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν... - 1998-03-06 00:00:00.0"/>
  • Να περιορίσει τη "ζημιά" επιχειρεί η Ρηγίλλης
  • - Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η νέα φάση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στη ΝΔ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη και οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταλάβει ήδη θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν... - 1998-03-06 00:00:00.0" /> Επιταχύνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Επιταχύνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών
    • Κρίσιμη για την πορεία του κόμματος η συνεδρίαση της ΚΟ τη Δευτέρα
    • Στη βάση απευθύνεται ο Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας την τιμωρία αυτών που "μετατρέπουν το κόμμα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης"
    • Να περιορίσει τη "ζημιά" επιχειρεί η Ρηγίλλης

    Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η νέα φάση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στη ΝΔ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη και οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταλάβει ήδη θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της εκλογικής βάσης, επιχειρώντας για το σκοπό αυτό να χρεώσουν στον αντίπαλο το κόστος της νέας διάσπασης που βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

    Καθοριστική για την έκβαση των εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται πλέον, εκ των πραγμάτων, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, όπου θα κορυφωθεί η αντιπαράθεση για την κρίση στο κόμμα και θα επιχειρηθεί "μοίρασμα ευθυνών".

    Ο Κ. Μητσοτάκης,όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και κινήσεις του, έχει πάρει τις αποφάσεις του - η αποχώρηση από τη ΝΔ και η δημιουργία νέου κόμματος θεωρείται πλέον πολύ πιθανή - και στη βάση αυτών καθορίζει και τις τακτικές κινήσεις του.

    Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί μέσω του κομματικού μηχανισμού που ελέγχει να φθείρει τον αντίπαλό του και να του αφαιρέσει τα προσχήματα, ώστε να περιορίσει το μέγεθος της "ζημιάς".

    Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε χτες μέσω δήλωσης συνεργατών του να δεσμεύσει τον πρόεδρο του κόμματος ότι θα φέρει ως θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της ΚΟ το θέμα της κρίσης στο κόμμα, με στόχο να υποχρεώσει τον Κ. Καραμανλή να εκφράσει τις θέσεις του, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να απαντήσει. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του επιτίμου προέδρου της ΝΔ δήλωναν ότι πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη είναι να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ εφόσον συζητηθεί το μέγα θέμα της κρίσης, των διαγραφών και των αποκλεισμών. Διαφορετικά, συμπλήρωναν, εάν δε γίνει αυτή η συζήτηση, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει νόημα να παραστεί. Οι ίδιοι κύκλοι παρέπεμπαν σε δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στις 3 του Φλεβάρη, τη μέρα των διαγραφών των "6", με την οποία ζητούσε σύγκληση της ΚΟ για να δοθούν εκεί, κεκλεισμένων των θυρών, οι εξηγήσεις και να υπάρξει το περιθώριο του διαλόγου "προτού συμβεί το ανεπανόρθωτο".

    Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή απαντούσαν ότι για τη συνεδρίαση της ΚΟ υπάρχει ημερήσια διάταξη και ότι ο πρόεδρος θα απαντήσει σε ζητήματα της κρίσης "μόνο αν προκληθεί". Παράλληλα, απέδιδαν την αναδίπλωση του επιτίμου στο θέμα της συμμετοχής στην ΚΟ στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των βουλευτών σε βάρος του. Αργά το βράδυ, συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισαν ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ και ότι η ημερήσια διάταξη δεν αποτελεί εμπόδιο για να εκφράσει τις απόψεις του.

    "Στρατόπεδο συγκέντρωσης"

    Νωρίτερα έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στην εφημερίδα "Ημερησία", με την οποία απευθυνόταν ουσιαστικά στη βάση του κόμματος και ζητούσε να τιμωρήσει αυτούς που "μετατρέπουν το κόμμα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης". Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα, αν πρέπει να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας των κομμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "αυτό που έχει ίδια ή μεγαλύτερη σημασία με τη θεσμική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας είναι να εκφραστεί και έμπρακτα η αποδοκιμασία του κοινωνικού σώματος έναντι όσων χρησιμοποιούν μεθόδους εσωκομματικού ολοκληρωτισμού". Και διευκρινίζει: "Να αποδοκιμαστούν δηλαδή εκλογικά όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα κόμματα από κυψέλες δημιουργίας σε κομματικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, στα οποία επιδιώκουν να παγιδεύσουν πολιτικά στελέχη και ψηφοφόρους και να τους χρησιμοποιήσουν ως όργανα, τα οποία θα τους μεταφέρουν στην εξουσία".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία σε συνέντευξή της σε μηνιαίο περιοδικό τονίζει, ότι "όποιος επιχειρήσει να επαναφέρει τον ολοκληρωτισμό θα αποδειχθεί καρικατούρα του παρελθόντος". Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Μπακογιάννη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ και "θα μιλήσει επί της ουσίας, ανεξάρτητα από την ημερήσια διάταξη".

    Από την πλευρά της Ρηγίλλης δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και να ελέγξει την κατάσταση. Ωστόσο, ανεπίσημα συνεργάτες του Κ. Καραμανλή διέρρεαν ότι ο επίτιμος με αυτά που λέει "εκτίθεται στη βάση του κόμματος". Επιχειρώντας μάλιστα να πλήξουν τον Κ. Μητσοτάκη, πρόσθεταν ότι δεν είναι δυνατόν να καλεί τους ψηφοφόρους της παράταξης που τον ανέδειξε και τον έκανε πρωθυπουργό να μην ψηφίσουν το κόμμα. Εκτιμούσαν ότι πρόκειται για στρατηγικό λάθος του επιτίμου, που θα έχει αποτέλεσμα να βρει απέναντί του τη Δευτέρα το σύνολο των βουλευτών.

    Στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη περί κομμάτων - "στρατοπέδων συγκέντρωσης", απάντησαν βουλευτές προσκείμενοι στη Ρηγίλλης, τονίζοντας ότι δεν αισθάνονται να βρίσκονται σε "στρατόπεδο συγκέντρωσης". Ο Β. Μαγγίνας είπε (στο "Φλας") ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας "είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα". Από την πλευρά των διαγραμμένων εκφραζόταν η εκτίμηση ότι η συνεδρίαση της ΚΟ έχει μεγάλη σημασία γιατί θα δείξει "αν οι βουλευτές έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι κόμμα είναι ό,τι πει ο αρχηγός".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Μεταξύ εκλογικού νόμου και... ζαρζαβατικών (2003-07-15 00:00:00.0)
    Η ήττα φέρνει στην επιφάνεια την κρίση (2000-05-11 00:00:00.0)
    Προθερμαίνεται το κλίμα για την ΚΟ (1998-03-05 00:00:00.0)
    Διεργασίες "επί το αντιδραστικότερον" (1998-03-01 00:00:00.0)
    Παράλληλοι δρόμοι Καραμανλή - Μητσοτάκη (1998-02-28 00:00:00.0)
    Απόφαση ρήξης από τον Κ. Καραμανλή (1998-02-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ