Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προθερμαίνεται το κλίμα για την ΚΟ

Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα, αποτελεί την τελευταία σοβαρή εξέλιξη στην εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ και υποδηλώνει την πρόθεση του επιτίμου προέδρου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την ηγεσία του κόμματος μπροστά στους βουλευτές.

Μετά απ' αυτό είναι φανερό ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Κ. Καραμανλή και θα δώσει τη δική του απάντηση στην προσπάθεια της Ρηγίλλης να τον θέσει εκτός "κομματικών τειχών". Οπως ανέφεραν βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη "το θέμα της αντιμετώπισης του επιτίμου προέδρου από τον πρόεδρο της ΝΔ είναι πολιτικό και όχι προσωπικό, και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΚΟ".

Τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη προτίθεται να υποστηρίξουν και ορισμένοι βουλευτές, αλλά θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, οργανωμένη απάντηση και από την άλλη πλευρά, από βουλευτές που πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να αναχωρήσει για ταξίδι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Παρίσι, Λονδίνο, κ. ά.), που ήταν προγραμματισμένο πριν από δύο μήνες, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις τον υποχρέωσαν να το αναβάλει, προκειμένου να αναλάβει το βάρος της αναμέτρησης με την ηγεσία του κόμματος. Το στίγμα των προθέσεών του, ωστόσο, αναμένεται να δώσει με την ομιλία του την Κυριακή σε εκδήλωση του "Προπέλερ Κλαμπ" στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, επανέλαβε και χτες, προφανώς για να γίνει πιστευτός, τα περί έκφρασης του "μεσαίου πολιτικού χώρου" από τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το εύρος και το περιεχόμενο αυτού του χώρου. Κινούμαστε, είπε μιλώντας σε εκδήλωση γυναικών της ΝΔ, στο πλαίσιο των αρχών της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Αυτό που ονόμαζα φιλελεύθερη άποψη, αλλά κυρίως με το πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο του όρου.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο εμφανιζόμενος ως εκφραστής της χουντοβασιλικής τάσης, βουλευτής Απ. Ανδρεουλάκος, απαντούσε ότι οι βασιλόφρονες έχουν θέση στη ΝΔ. Ερμηνεύοντας τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ περί μεσαίου πολιτικού χώρου, είπε ότι δε σημαίνει πως δε χωράνε στη ΝΔ οι βασιλόφρονες. Οσοι ψηφίσαμε, συμπλήρωσε, υπέρ του βασιλιά το 1974, είμαστε οι πλέον νομιμόφρονες.

Επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ εξαπέλυσε χτες ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του (στον "Αντέννα") διαπίστωσε ότι η ΝΔ αλληθωρίζει προς την προδικτατορική ΕΡΕ και οι κινήσεις της συνιστούν εναγκαλισμό με το παρελθόν. Δεν παρέλειψε, ταυτόχρονα, να εκθειάσει την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία εφαρμόζει σύγχρονες νεοφιλελεύθερες επιλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεταξύ εκλογικού νόμου και... ζαρζαβατικών (2003-07-15 00:00:00.0)
Στο παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης (2001-05-22 00:00:00.0)
Ενταση από την κόντρα Μητσοτάκη - Σαμαρά (2000-10-17 00:00:00.0)
Επιταχύνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών (1998-03-06 00:00:00.0)
Παράλληλοι δρόμοι Καραμανλή - Μητσοτάκη (1998-02-28 00:00:00.0)
Στήριξη του επίτιμου στον νέο πρόεδρο (1997-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ