Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Από χτες βρίσκονται στην Κύπρο για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και ο σερ Ντέιβιντ Χάνι, υπό την ιδιότητά του ως απεσταλμένου της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό. Ο Ντ. Χάνι, που βρισκόταν και την περασμένη βδομάδα στην Κύπρο, είχε συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και Ντ. Χάνι έχουν επεξεργαστεί φόρμουλα "ομπρέλα κυριαρχίας", που προβλέπει συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε κοινή αντιπροσωπεία, με τέτοιο τρόπο που οι Ελληνοκύπριοι να μην αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι να μην υποχρεωθούν να αναγνωρίσουν και να συμμετάσχουν σε αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως εκτιμά η "Χαραυγή", βραχυπρόθεσμος στόχος των Αμερικανών, Βρετανών και ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ θα αρχίσει τις επαφές του σήμερα το πρωί με συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη. Θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και τον σερ Ντέιβιντ Χάνι. Ο Κοινοτικός Επίτροπος θα έχει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη και τον διαπραγματευτή της κυπριακής κυβέρνησης Γιώργο Βασιλείου. Οπως είναι γνωστό, ο Ρ. Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί ούτε με τον Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ούτε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών την ερχόμενη βδομάδα στο Λονδίνο.

Προειδοποίηση του ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένη να συγκατανεύσει σε πλήγμα ενάντια στην κρατική υπόσταση της Κύπρου στο όνομα της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η ΚΕ του ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της επίσκεψης του Χανς Βαν ντε Μπρουκ και του Ντ. Χάνι στο νησί και έχοντας υπόψη ορισμένα δημοσιεύματα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά τη θέση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ, αφού επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε όλες τις περιπτώσεις διεξάγονται με τις αντιπροσωπείες των υποψηφίων για ένταξη κρατών, υπογραμμίζει ότι η περίπτωση της Κύπρου δεν μπορεί ν' αποτελέσει εξαίρεση.

"Η ενταξιακή διαπραγμάτευση, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, πρέπει να γίνεται με την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καλοδεχούμενη, εφόσον, φυσικά, αποδέχονται την ενταξιακή πορεία. Η μόνη "ομπρέλα κυριαρχίας" που μπορεί να υπάρξει είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ είναι πεπεισμένο ότι οποιαδήποτε "ομπρέλα κυριαρχίας", βασισμένη σε αμοιβαία άρνηση αναγνώρισης, στην πραγματικότητα είναι ομπρέλα χωρίς κυριαρχία και συνιστά αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του μόνου διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους στο νησί. Αυτό θα συνιστούσε κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα του 541 και του 550".

Εκτίμηση αποτελεσμάτων

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ συνήλθε χτες και έκανε εκτίμηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και μελέτησε το ρόλο που θα διαδραματίσει το κόμμα στην πενταετία που αρχίζει. Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών έγινε στη βάση εκτενούς εγγράφου, που ετοίμασε το Πολιτικό Γραφείο. Σχετική εισηγητική ομιλία στην Ολομέλεια έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας. Εκτίμηση της Ολομέλειας της ΚΕ θα δοθεί στη δημοσιότητα στις προσεχείς λίγες μέρες και θα αναλυθεί σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ