Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Πιέσεις για άρση του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου

Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές επιφυλάξεις μπορεί να αρθούν σύντομα, εξέφρασε ο Βαν ντε Μπρουκ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ ΓΚΙΝΙΑ). - Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες την πρόταση μιας "ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία", παρακάμπτοντας τους όρους που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου και απαιτώντας "επειγόντως" την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης.Ο αρμόδιος επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικές επιφυλάξεις "μπορεί να αρθούν σύντομα",μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας το Μάη 1998 και αυτό γιατί "μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών - μελών εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χρηματοδοτική συνεργασία με την Τουρκία".Ο επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στην "πρώτη" Ευρωπαϊκή Διάσκεψη (12 Μάρτη) αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε για τις υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Κύπρο, που άρχισε από χτες βράδυ, ο Χανς βαν ντε Μπρουκ αναγνώρισε ότι, λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων "η ατμόσφαιρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή",και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για "καταστροφικά σενάρια" του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού Τύπου, αρνούμενος να κάνει "μαύρες προφητείες".

Υποστήριξη της Τουρκίας

Η πρόταση της Κομισιόν για την "ευρωπαϊκή στρατηγική" δεν κρύβει την αγωνία των Βρυξελλών για την οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων με την Αγκυρα. Αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, από το οποίο, πάραυτα, δόθηκε και η σχετική εντολή στην Κομισιόν - η πρόταση αξιώνει ότι "εφ' εξής η Τουρκία έχει μια θέση στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αγνοώντας επιδεικτικά την τακτική άρνησης της Αγκυρας στην "πρώτη" Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της διεύρυνσης. Επί εννιά σελίδες αναπτύσσεται με κάθε λεπτομέρεια η "εφαρμογή της χρηματοδοτικής συνεργασίας" σε πλήθος τομέων βιομηχανίας, γεωργίας, υπηρεσιών, προσέγγισης των νομοθεσιών και συμμετοχής σε προγράμματα και οργανισμούς. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, τονίζει η Κομισιόν, "είναι επείγουσα ανάγκη" να υιοθετήσει το Συμβούλιο Υπουργών το χρηματοδοτικό κανονισμό της Τελωνειακής Ενωσης, τον οποίο μπλοκάρει η Ελλάδα μετά τα Ιμια. Η Κομισιόν υπενθυμίζει δόλια ότι "η Τουρκία είναι επίσης μέλος της ευρω - μεσογειακής συνεργασίας", δηλαδή ότι η Ελλάδα, μετά τα Ιμια,έχει ήδη άρει τις επιφυλάξεις της στη χρηματοδότηση της Αγκυρας από το ευρω - μεσογειακό πρόγραμμα MEDA. Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος επίτροπος, να εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.Μια πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε χτες από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι "εφόσον η Τουρκία δεχτεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, τότε, βεβαίως δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας να προχωρήσει και το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο να απελευθερωθεί". Αλλά ο Γ. Κρανιδιώτης, αναγνωρίζοντας έμμεσα τη δολιότητα της Κομισιόν, "υπενθύμισε" ότι "το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προέβλεπε επίσης την τήρηση των καλών σχέσεων γειτονίας" ενώ "έχουμε ζητήσει από την Τουρκία να αποδεχτεί ότι το θέμα των Ιμίων πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

Ανώδυνη έκθεση προς το Ευρωκοινοβούλιο

Η Κομισιόν, εκτός της πρότασης της "ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία", η οποία οφείλεται σε εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου και πρέπει να υιοθετηθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Υπουργών, υιοθέτησε χτες, ως φθηνό τέχνασμα,και τη δεύτερη ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απορρέει από τις συμβατικές υποχρεώσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, η οποία είχε εγκριθεί και από την ολομέλεια του Στρασβούργου. Στην έκθεση αυτή, γίνονται όλες οι καθιερωμένες αναφορές στην πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και στις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως συνηθίζεται από το 1995 και μετά. Η έκθεση αυτή, ρίχνει "στάχτη στα μάτια", δεν έχει καμιά δεσμευτική ισχύ και δεν πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών. Φθηνά κόλπα για πολύ σοβαρά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ